Atitudini

Crește numărul politicienilor care acuză SUA de amestec în problemele interne ale României!

După Adrian Năstase, iată că și Adrian Severin se adresează președintelui României și protestează împotriva directivelor lansate de ambasadele străine, […]
După Adrian Năstase, iată că și Adrian Severin se adresează președintelui României și protestează împotriva directivelor lansate de ambasadele străine, în frunte cu ambasada SUA!

Scrisoare deschisă adresată Președintelui României, domnul Klaus Johannis

 

                                                  Domnule Președinte,

 

La data de 5 iulie 2016, fostul Prim Ministru și Ministru de Externe, prof. dr. Adrian Năstase, v-a trimis o scrisoare deschisă prin care vă solicită să luați măsurile necesare spre a-i determina pe Ambasadorul SUA la București și pe ceilalți diplomați americani acreditați aici, să respecte prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice dintre state și să se abțină de la a face considerații publice de orice fel referitoare la treburile interne ale României, precum și la aspectele concrete ale relațiilor bilaterale americano-române. Potrivit Convenției amintite toate aceste teme trebuie discutate exclusiv cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu un alt minister desemnat de Guvernul român.

 

Am onoarea de a vă aduce la cunoștință pe această cale acordul meu total cu punctul de vedere exprimat de domnul Năstase, precum și susținerea integrală a demersului său, cu următoarele două precizări:

 

  1. Acest demers nu are caracter antiamerican ci dimpotrivă, este menit să susțină parteneriatul strategic româno-american eliminând amenințarea proiectată asupra sa de sentimentele tot mai extinse de americanofobie și occidentalofobie ale românilor, alimentate de comportamentul contrar prevederilor dreptului internațional al diplomaților americani acreditați în România. Respectivul comportament a fost, de altfel, criticat și de distinși reprezentanți ai diplomației americane. Prin subminarea bazelor populare ale relației strategice dintre România și SUA, el pune în pericol arhitectura de securitate europeană, la care țara noastră a lucrat cu sârg în ultimele decenii, și, pe cale de consecință, periclitează securitatea națională a României.
  2. Solicitarea domnului prof. dr. Adrian Năstase trebuie extinsă și asupra reprezentanților diplomatici ai altor state care apelează la procedee similare (ex.: Germania, Marea Britanie, Olanda).

 

Mă folosesc de acest prilej pentru a-i încuraja pe toți ceilalți foști demnitari români implicați de-a lungul timpului în conducerea acțiunii externe a României (șefi de stat și guvern, miniștri de externe și ai apărării etc.), și care în prezent nu dețin funcții executive de natură a le impune o atitudine rezervată, să se alăture public acestor apeluri, facilitându-vă astfel, domnule Președinte, îndeplinirea datoriei constituționale de a apăra suveranitatea, demnitatea și securitatea statului român.

 

Cu cele mai distinse sentimente,

 

Prof. dr. Adrian Severin

Ex Vice-Prim ministru și Ministru al Afacerilor Externe

Sursa: http://adrianseverin.com/scrisoare-deschisa-adresata-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-johannis/

 

1 Comment

  1. nani

    Asa e bine. Sa fiti trezi! Am omorit un Dictator ptr a ne dicta altii ce avem de facut? Nu mai luati bani imprumut si repuneti industria in picioare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *