Atitudini

„Crimă” antiromânească la Oradea

  „Mihai Viteazul a legiferat limba română! I s-a reproșat că a emis documente în limba română! Nobilul care l-a […]

 

Mihai Viteazul a legiferat limba română! I s-a reproșat că a emis documente în limba română! Nobilul care l-a reclamat i-a spus: În țara asta niciodată n-a fost așa! Decât maghiară, latină și germană! Și Mihai i-a răspuns: DE AZI, VA FI” (Prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române).

Când primarul de Oradea (Ilie Bolojan) ne „procopsea” cu aderarea sa la Alianța Vestului, pregătindu-ni-se subtil o regionalizare menită să rupă (sub pretext economic) o „halcă” teritorială de restul Țării, am înțeles ce fel de „rațiuni”, extremiste, ni s-au pregătit cu tot dinadinsul, degrevându-ne de orice repere, ca să ne vulnerabilizeze (prin deznaționalizare și descreștinare) în cadrul mai amplu al metisării Europei. „Rezultatul” acțiunii sale nu s-a lăsat prea mult așteptat și, ulterior, ne-am „trezit” că acest edil a luat decizia, stupefiantă național, de a muta, din centrul municipiului Oradea (Piața Unirii) în … marginea orașului (în Parcul Olosig, fost cimitir), statuia bravului domnitor Mihai Viteazul!

Ceea ce s-ar cuveni să ne pună însă pe gânduri, adică să vedem ce conștiință națională mai avem, este cum de a fost posibil ca, în Oradea și în restul Transilvaniei, populația românească să nu fie stânjenită, să nu protesteze masiv în stradă, văzând că i se „fură” de sub ochi pe Eroul Român care, iubind-o cu prețul propriei vieți, a scos-o „o clipă” de sub „cizma maghiară” și, garantându-i Unitatea de Neam, Limbă și Credință, a creat premisa împlinirii idealului Marii Uniri și a României Mari!

Cu o astfel de răceală a sufletelor, nedemnă față de strămoșii noștri, nu am făcut altceva decât să venim în întâmpinarea lobby-ului separatist, maghiar, prin care udemeriștii nu s-au sfiit, rușinându-ne încă o dată, să vină cu propunerea de a-l plasa statuar, în centrul atenției publice orădene, chiar pe … regele maghiar Ladislau!

E o jenă pentru poporul român ce se întâmplă aici, la Oradea. Absolut jenant! Nimeni nu își putea închipui Unirea fără chipul său (al lui Mihai Viteazul – n.a.), de o neasemuită poezie tragică. Uitați poezia tragică pe care o face acest idiot (primarul Ilie Bolojan – n.a.).” (General (r) Grigore Bartoș, fost Comandant al Garnizoanei Oradea).

Eu atât aș vrea să aflu, / Arătându-le obrazul: /Doamne, unde-au fost românii, / Când a fost tăiat Viteazul?” („Capul de la Torda”, versuri Adrian Păunescu, muzica Gil Ioniță).

 

Parcă resemnată, după o cruntă „spălare a creierelor” în comunism și post-comunism, populația Oradiei a fost suficient de docilă ca, probabil mulțumită cu neo-iobăgia Imperiului U(E)RSS, să nu se revolte la faptul că acest primar precipitat, segregaționistul religios I.Bolojan, și-a invocat lucrările edilitare, din Piața centrală, pentru a da la o parte statuia lui Mihai Viteazul (ortodox) și a face loc statuilor a doi catolici, Ferdinand I și R. Demetriu, în condițiile în care s-a luat  în calcul (și) amplasarea statuii greco-catolicului Iuliu Maniu (legendat în acțiuni de spionaj)!

Bine ancorat în realitate, ministrul Apărării (G. Leș) consideră că edilul șef al Oradiei a reușit să ne pună în fața unei „decizii aberante”, intens speculată de UDMR și de alte 40 de organizații maghiare care, răscolindu-ne rănile istorice, au venit rapid cu propunerea de a se amplasa statuia lui Ladislau I, regele Ungariei, aliat al Romei catolice și râvnitor al Transilvaniei!

Este suprinzător că intrigantul „caz” de la Oradea, nebăgat în seamă de televiziuni, nu a stârnit decât reacția unei „mâini” de români, reprezentanții Asociației „Mihai Viteazul”, care a și intentat proces autorităților locale! Ceilalți români, „dorm”! Până când?

Diluarea românismului în Transilvania, specifică unei Epoci (postdemocratice) în care minoritarii îi conduc pe majoritari, o întrețin niște păpușari  globali a căror țintă este aceea de a trasa granițe mentale între români, de a confecționa ardelenilor o altă identitate și, în final, de a le inocula convingerea secesionistă că „ora exactă” a bunăstării lor depinde nu de orientarea către „balcanismul” Bucureștiului, ci spre Occident (Budapesta, Viena, Berlin etc)! Așa se înțelege cum de a fost posibil ca, la Oradea, „calul troian” al Occidentului, primarul liberal I. Bolojan, să strămute statuia lui Mihai Viteazul – lovind în identitatea neamului românesc – prin emiterea hotărârii Consiliului Local cu numărul 1045/2018!

Grăbit nevoie mare să vadă statuia dată jos de pe soclu, cu toate că aceasta aparține militarilor Diviziei 11 mecanizate „Carei” și nu Primăriei municipalității Oradea, primarul Bolojan a oferit concitadinilor săi ocazia de a privi, consternați, la unul din cele mai triste „spectacole” din Istoria recentă a Românilor: la un sfert de secol după ce fusese amplasată statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Piața Unirii (turnată din 8,5 t de bronz) a fost rapid decuplată ziua în amiaza mare, ținută în aer (de o macara) mai mult timp, „culcată” pe o remorcă, „plimbată” câțiva kilometri prin oraș (spre mirarea trecătorilor) dusă mai întâi la clădirea Facultății de Artă (însă nu a putut fi introdusă pe poarta strâmtă) și apoi la depozitul Companiei de Apă!

Iată cum, stimați cititori, Mihai Viteazul este „trădat” încă o dată, la mai bine de 400 de ani distanță, dar de un român care, „deranjat” că toată lumea îi poate vedea statuia în centrul orașului, l-a supus unei „prigoane”, jignitoare, sub pretextul de a-l „reabilita” și de a-l expune (în anul 2020) în sfera vizuală a celor ce vor trece prin fața Catedralei Ortodoxe!

Oricum, este regretabil că românii orădeni au fost luați pe „nepusă masă” de primarul Bolojan, dar felul în care aceștia își tot pun electoral încrederea într-un om care a înțeles să dea o „palmă” unui simbol național, așa cum a făcut și cu alte două statui (a Independenței și a lui Emanoil Gojdu) lăsate ani de zile în ruină (a și fost amendat!), ne arată că LIBERTATEA moștenită de la vrednicii noștri strămoși nu este mai presus de ROBIA stomacului. Dimpotrivă!

                                                                                                                Prof. Costel NEACȘU

Citiți și:

Oradea, din ciclul „Primarul Bolojan, ca un bolovan”: Statuia românului Mihai Viteazul înlocuită cu neamțul Ferdinand

Cei patru primari care au speriat Vestul

Avocata Carmen Obârşanu: „Patru papagali s-au pozat călcând în picioare Constituția României”

„Alianța Vestului” – paradoxala unire a patru primari separatiști (II)

„Alianța Vestului” – paradoxala unire a patru primari separatiști

5 Comments

 1. alex

  Cred ca trebuie sa ne intrebam de ce credinta apartine acest bolojan. Ceva imi lasa impresia ca acesta este de religie neoprotestanta. Asaltul cultelor neoprotestante si catolice asupra romanimii ardelene este la nivel maxim. Ajutati de tradatorii din interiorul tarii, acestia au inceput sa faca legea in tara noastra! E timpul sa nu mai stam cu mainile in san si sa incepem lupta(caci va fi o lupta) impotriva acestor naparci minoritare, pana nu e prea tarziu!

 2. Marian

  La Oradea statuia lui Mihai Viteazu este înlăturată, la Alba Iulia defilează gărzile austriece, la Sibiu echipa de fotbal de numește Hermannstadt, la Timișoara se aniversează trecerea de sub ocupație otomană sub ocupație habsburgică etc….
  E clar că mândria unor ardeleni, prea lenți ca să înțeleagă că sunt folosiți, de a fi urmașii foștilor iobagi ai austriecilor și ungurilor este alimentată cu bani de la Budapesta și Viena, dar ia cineva vreo măsură sau stăm și ne uităm cum se rupe țara în bucăți?

  • jon

   Ce masuri? Serviciile secrete ale serviciilor secrete (nu gloata de sri-isti) stiu din 90 ca v-om pierde Transilvania. E un pact geopolitic si nu avem voie sa ne bagam, altfel disparem cu totul de pe harta, intelegeti? Romania trebuia dezmembrata mai demult…ma mir ca am rezistat, banii vin din sua de la soros care a promis Rromania tiganilor si evreilor. De aceea suntem trimisi in exil si ni se iau pamanturile…in timp ce aici locurile de munca nu sunt decat ca vanzatori la retele straine de retail. Tineti minte, ne dau Basarabia ca sa nu suferim prea tare ca ni se ia Transilvania !!!
   Dumnezeu sa-i bata !!!

   • alex

    Daca e asa cum spui, d-le Jon, generalii nostri ce fac? Ne lasa pe mana lui Soros? De imputinat ne-am imputinat, pamanturile ni se vand, dar pe ei nu-i framanta aceste lucruri?
    Dar credeti-ma, o tara nu piere decat cu ajutor din launtrul tarii, ceea ce se intampla la noi! Romanii au mai trecut prin situatii de genul asta, sper(am totusi speranta) ca romanii vor iesi cu bine si din situatiile viitoare de acest gen. D-zeu, poate are grija de noi, dar trebuie sa avem si noi de grija noastra. D-le, nu pot sa ma impac cu numarul extraordinar de mare de tradatori!. Acest lucru imi da de gandit ca romanii nostri s-au corcit in nr. foarte mare, iar romanii adevarati sunt din ce in ce mai putini. Mare pacat!

 3. gigimutu

  cum iti permiti? pune statuile strainilor in curtea lu matale daca-i iubesti asa de mult. sau dincolo de granita, ca e mai bine!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.