Observator

Critica rațiunii nule

  „Breaking news! Un doctor de la Harvard vă va dezvălui ce trebuie să faceți în această vară pentru a […]

 

Breaking news! Un doctor de la Harvard vă va dezvălui ce trebuie să faceți în această vară pentru a avea un concediu sigur”. Asta titra într-una din zilele trecute la Radu Tudor. Întâmplător, „trăgeam” la moderarea comentariilor de pe blog, unde un tefeleu îmi propunea „să mai bag și ceva știință adevărată pe blog”, dându-mi câteva link-uri „hard”.

Mă opresc din moderare întrucât Radu Tudor tocmai dădea drumul filmării cu geniul. O duduie având sânii chinuit de distanțați social începe să-l întrebe pe doftorele de Harvard ce-i de făcut în vacanța asta. Luându-și o mină de savant adevărat, acesta începe: „În această vară ne confrutăm cu «coronavairus» așadar trebuie să purtați mască în spații închise, să vă spălați pe mâini și, să nu uit!, să dezinfectați suprafețele!”. Văzând atâta deșteptăciune m-am îmbolnăvit invidie de-mi venea să-i zic: „Să moară mă-ta de isteț! Aproape că-l egalezi pe Radu Tudor la agerimea minții”. Mi-am dat cu telecomanda în cap întrebându-mă cum de-am ajuns la oficina de propagandă și-am clickuit link-urile tefeleului. Care, desigur, erau fix pe mintea lui: „De ce e bine să porți mască?”, „Descoperă modul în care acționează coronavirus” s.a.m.d. Ce să zic? Să mă enervez? Păi îmi fac rău tot mie. Așa că i-am dat OK comentariului, doar doar l-o enerva pe altu’ mai dispus să-i răspundă.

Ceea ce e de râs e că toți penibilii ăștia care ni se prezintă ca mari specialiști, împopoțonații cărora le asimilează facil cunoștințele toți „răduții tudori” planetari, în ciuda „științei” pe care-o clamează, n-au ieșit din Evul Mediu. Păi, băi băieți, care-i diferența dintre asmuțirea publicului să poarte o mască ale cărei găuri sunt de până la 20 (douăzeci!) de ori mai mari decât virusul de care „te protejează” și măștile „cu cioc” purtate de cioclii ciumei?

Vă spun eu: ăia erau mai deștepți întrucât în „ciocuri” turnau uleiuri volatile deosebit de puternice care aveau rol antiseptic pentru tot tubul respirator. Așa-i, micuților, că n-ați amintit nimic despre „uleiul hoților”? Păi nici n-aveați cum întrucât nu știți ce e.

Nu-i ciudat că toată știința lu’ Pește n-a evoluat mai deloc? Ce folos că poți scoate poze cu coronavirusul, că poți face grafică mișto, că poți face analize avansate, în condițiile în care ești impotent în fața sa? Ar fi fost greu oare în vremea aceea să găsești pictori care să personifice ciuma? Evident că nu. Dacă mă gândesc bine chiar au rămas câteva tablouri remarcabile de-atunci. Garantez că din toată grafica mirobolantă de-acum nu va rămâne nimic. De ce? Pentru că e fără valoare. La fel ca și ceea ce numim azi „medicină”.

Știu, pe-atunci nu reușeau să trateze bolile la fel ca azi, nu pătrundeau cu senzori până-n adâncul măruntaielor tale și, dacă aveai nevoie de o operație, probabilitatea de reușită era destul de redusă. Nu chiar așa cum vă imaginați acum, dar oricum destul de redusă. Însă, medicii de-atunci, spre deosebire de mulți dintre cei de-acum, tratau omul. Majoritatea celor de azi n-au habar de conceptul de om. Omul e mai mult decât pielea, mușchii oasele, sângele, mațele și ce-o mai pulsa pe-acolo. Omul e mult mai mult de totalitatea celulelor sale. Nu-i ceasornic, nu-i „automat biologic”, ci e altceva, ceea ce mulți dintre noi nu mai putem înțelege.

Vă pute Evul Mediu? Știu și e normal să vă pută întrucât sunteți incapabili să vă ridicați la nivelul lui. Față de cel mai modest cărturar de-atunci, omul de azi e o gânganie neajutorată. Nu vi se pare că niște nevolnici ca voi prind mult prea repede „știința” oficială? Evident că nu, doar vi s-a inoculat ideea că sunteți undeva pe Everestul umanității. E primul semn de prostie. Căci nimeni nu-i mai deștept decât prostul.

                                                                                        Dan DIACONU, Trenduri economice

P.S. Am spus Evul Mediu doar pentru a vă folosi vocabularul. În realitate Evul Mediu n-a avut nicio legătură cu subiectul, dar în mod evident nu v-ați prins. N-aveați cum, tefelei micuți la creier!

5 Comments

 1. IQ100

  si mie imi place f mult de Radu Tudor.
  , mai nou, imi place din ce in ce mai mult si de Mihai Gadea. NU.
  (discurs corect politic, conform filmului Borat, de Sasha Baron Cohen, ca sa luam lumina de la cei ce au in patrimoniul cultural istoric national Sarbatoarea Luminilor).

 2. satan existã

  Domnule Dan Diaconu,nu necãjiți că nu toți am intrat în jocul lor,în afacerile lor cu mãști și nu numai;eu unul nu o port decât unde chiar n am încotro,gen hipermarketuri pe care în ultima vreme le evit;asta ca să nu mă iau la tråntã cu påndarii de pe acolo;eu am mãști cumpãrate cu 30 de bani pe care o să le folosesc pånã cånd chiar nu or sã Mai fie întregi;a,să nu uit:nu sunt singurul ce nu a cãzut în plasa purtãrii mãștilor,mai sunt…

 3. Marian75

  Ce poți comm.la Radu Tudor,un lingău,un obedient el este personajul care se luptă cu pensiile speciale militare,cică nu ar trebui tăiate vezi doamne că ce-i din Nato au asa ceva,ce nu spune miticul de R.Tudor că militarii din Nato au pensii de serviciu Dar tot pe bază de contributivitate la un fond special,asta nu mai spune cretinul de R.Tudor atotștiutor….

 4. Laura

  Radu Tudor e un lingau obedient al bancherilor si complexului militar industrial care apartine bancherilor. Ce mai vorbim aici, NATO apartine bancherilor, pe unde a intrat , tara pe care o cotropit-o a devenit un dezastru, a lasat in urma doar destabilizare.

 5. Andrei

  Radu Tudor ,este un specialist militar de excepție (încurcă Nordul cu Estul) este analist NATO (daca poate cineva sa explice logic asta) este un geostrateg desăvârșit (mai ales cand face emisiuni meteorologice in care o banala ploaie de cod alb-gălbui o prezintă apocaliptic si dur pe măsură prostiei sale) Radu Tudor este un nimeni care sub denumiri pompoase …”am cap de plastic ma simt fantastic”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *