Puncte de vedere

„Cronica unei morți așteptate” (excurs ușor cinematografic)

  Cică „vor urma două săptămâni de foc”. Așa spun televiziunile care ieri anunțau niște „răsturnări de situații” de te […]

 

Cică „vor urma două săptămâni de foc”. Așa spun televiziunile care ieri anunțau niște „răsturnări de situații” de te lua cu leșin dacă erai prostovan și chiar credeai. Formularea este de tot râsul. Toată lumea știe că va fi relaș total. Numai impostorul din fruntea țării rumegă în continuare aceleași sloganuri obosite, inutile și caraghioase. Lui nimeni nu i-a spus că pedalează în gol cu curul lipit de șaua unei biciclete virtuale. De-aia el nu poate ieși din poziția ridicol de belicoasă: „Dragii mei, războiul cu PSD nu s-a încheiat. Mai avem o luptă, mai avem un pas peste două săptămâni. Veniți la vot pentru ca lupta voastră să nu fi fost în zadar! Veniți la vot pentru o Românie Normală!

Hei, plictisitorule… și după cele două săptămâni, după ce vei avea președintia ta, guvernul tău, parlamentul tău, justiția ta, serviciile tale, cu cine-o să te mai bați? Ce redută vei mai avea de cucerit? Ce vei mai avea de spus? Ce alte obsesii îți vor hrăni discursul repetitiv până la greață? Vezi, Klaus, deși mintea ta nu poate să priceapă, lucrurile sunt mult diferite în 2019 față de 2014. În 2014 erai „minunea (tâmpă, după opinia mea, și de-atunci și de-acum) din noiembrie”, adică erai privit măcar ca o surpriză și cetățeanul român avea așteptări în ceea ce te privea, pe când astăzi nu mai ești decât reflexul unei capitulări totale a poporului român, ești imaginea tristă, dezolantă și dezonorantă a predării lui necondiționate… din teamă, din oboseală, din umilință, din neputință. De aceea nu ești purtătorul vreunei speranțe, ci doar semnul trist dar cu dinții larg rânjiți al renunțării la ORICE SPERANȚĂ.

Nu mai e nici o luptă reală de dus, căci rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin se cunosc. Nu a fost până acum nici o surpriză, deci nu va fi nici pe mai departe. Însă în această „Cronaca di una morte annunciata” cu Anthony Delon în rolul PESEDEULUI, există, totuși, un avantaj și-un final poate diferit pentru mult-diabolizata CIUMĂ ROȘIE. Care CIUMĂ este ca „Terminator”-ul lui Arnold Alois Schwarzenegger (ăla de la începutul poveștii, iar nu cel „corect din punct de vedere politic” și feminist până la extaz, de ultimă generație): când era el mai tuflit și mai împrăștiat pe pardoseală, odată mi ți se aduna din fragmente și secțiuni și răsărea din dezastrul chiflicit pe gresie o mândrețe de „mister Univers, 1967”, de rămânea mâța-n coadă și spectatorul pe gânduri. Așa și cu PESEDEUL nostru. Pierderea iluziilor și ieșirea din atitudinea contemplativă și sterilă, s-ar putea să-l miște în direcția bună. Încă nu am uitat că la Congresul care a ales-o în urale (ce simpatic!) pe doamna Dăncilă în funcția de președinte PSD următorul clasat, cu un scor, aș spune, surprinzător de bun, a fost Liviu Pleșoianu. Pe acesta, sunt sigură, nu-l va „consilia” marele analist și consultant politic Gușă Cozmin, ajuns membru PSD din pricină că a adulmecat, ca o hienă consacrată, de la mare distanță mirosul fetid de sânge înțepenit în artere și nu s-a putut abține să nu participe la devorarea rituală a leșului.

Din plină „moarte clinică”, PESEDEUL s-ar putea să înceapă deodată să tragă brusc aer în piept și apoi să respire fără aparate. Eu nu cred în „modernizarea” și așa- zisa „europenizare” a acestui partid. Eu cred însă în posibilitatea lui de a construi, cu aproape aceleași piese, puzzle-ul unui desen diferit. Marginalizând ceea ce este de marginalizat și scoțând în față ceea ce are mai bun, dar nu a folosit eficient până acum.

În rest, cred că vom mai asista la câteva întâmplări previzibile, amuzante și oarecum cinematografice: de exemplu, abia aștept să-l văd, cu căciula sau, mă rog, cu eleganta pălărie în mână, pe Vosganian bătând la poarta PNL-ului condus de facto de Rareș Bogdan și citind de pe hârtiuță, cu intonație, următorul mesaj vibrant: „În nemernicia mea, ca un câine turbat, am mușcat mâna care m-a crescut și care m-a hrănit …” exact ca Gheorghe Dinică în „Columna”. Apoi doresc să-l văd pe Tăriceanu cum se micșorează, cu vocea din ce în ce mai pițigăiată, cam cum se dezumfla Jack Nicholson în „The Witches of Eastwick”. În paralel sper ca Pavlov să fie primit cu onoruri în același PENELEU de largă respirație, dovedind că, până la urmă, cu un hăhăit sinistru, răul învinge iar ucigașul scapă, nu numai nepedepsit, ci și elogiat și răsplătit ca în „The player” cu Tim Robinson. În fine, o aștept ca pe-o sărbătoare pe Cruella Demon-Turcan să-și intre în rol și să-i belească de blănițe pe dalmațienii care au votat-o pentru ca apoi să-și facă o haină frumoasă din peticuțele trecute pe la tăbăcar, cam așa cum trebuia să se petreacă în „O sută unu dalmațieni”. Și, în fine, mai vreau ca Cioloș Julien Dacian și Barna Ilie Dan să joace în filmul de mare succes „Alien versus Predator” și să privesc fascinată cum își clămpănesc reciproc dinții unul către celălalt, într-un frumos balet stomatologic.

Să iubim cinematograful, așadar, prieteni… căci el este ca viața și, uneori, ca moartea noastră pasageră.

                                                                                                           Luminița ARHIRE

9 Comments

 1. Marian

  Să stai tu 5 ani în concediu și să nu faci nimic pt țară, ba mai mult să sabotezi imaginea României (cum a făcut în cazul preluării președinției consiliului ue de către România etc.), să-ți spună CC în repetate rânduri că te aflii în afara legii, să se afle despre tine că ai avut zeci de dosare penale închise de torționarul de la Aiud pe care ai refuzat să-l revoci, dar să te dai mare anticomunist, să pierzi în instanță două case luate cu acte false și totuși să obții 40% din voturi – așa ceva e incredibil! Înțeleg că propaganda securistă e foarte eficientă, dar românii ăștia chiar au uitat cum se folosește creierul?

 2. Alexandru Balcu

  Eu tot nu cred ca sasul netrebnic a luat pe bune 37-38% din voturi. Orice sondaj pe bune s-ar fi facut inainte de turul 1 ar fi trebuit sa consemneze si injuraturile la adresa uratorului de români.
  Inca am incredere in noi, neamul românesc, ca mai avem un minim de bun simt si de discernamant. Cred cu tarie ca, desi au deturnat la greu voturi, mai mult decat acest 37-38% nu au putut obtine. Poate ca daca lua un 55% cum visau penelistii lui Mandolina si Rares Ghertoman s-ar fi gandit poate sa vina la o confruntare in direct cu Viorica Dancila. Acum sasul e si mai frustrat, mai nervos si mai fricos ca de obicei.

  • gigimutu

   Alexandru,

   sasalaul nu ar intra in dezbatere nici macar cu o pisica, e un fricos si un pampalau, exact genul de presedinte de care are nevoie germanica & ue ca sa mai ciordeasca Romanica!!!

  • un mizantrop

   Cam din 2009 incoace se petrece un fenomen, de nimeni investigat, desi foarte cunoscut…in Diaspora nu mai conteaza ce si cum se voteaza, se contabilizeaza voturile pe hartie, niciodata verificate…in 2009, in primul tur, la Paris, am votat, alaturi de majoritatea celor prezenti, cu Crin Antonescu…am inteles ca foarte multi expati, din Italia, Germania si Marea Britanie votasera la fel, numai ca Antonescu abia a fost amintit cu un procent infim, in schimb avea Basescu garla de voturi, in conditiile in care majoritatea “plecatilor” il asimilau cu groparul Conventiei Democrate…In turul doi n-am mai votat, demarase, deja, actiunea “diaspora e a noastra”, Totusi, cine, naiba-l voteaza pe Werner, eu nu stiu niciunul care sa recunoasca asta?!

   • Malus Dacus

    In Diaspora voteaza SIE si atat. Nu-i verifica nimeni. Ati sesizat foarte bine! Cum e posibil ca toata diaspora sa voteze chiar sistemul care i-a impins sa plece din tara. Adica s-au razbunat pe cei ramasi acasa? Nu este verosimil! Eu am rude plecate in strainatate, toti, dar absolut toti sunt anti-Iohannis. Probabil voturile lor s-au schimbat pe drum..Apropo de anul 2009. Imi aduc aminte de Videanu cum spunea cu aroganta: “Stati asa ca inca n-au venit voturile din diaspora, mai sunt si alea vreo …pentru Basescu”

 3. alex

  Si eu sunt de aceeasi parere! Nu pot sa cred ca Plavanul a luat 37% din voturi! Si nu pot sa cred ca 26 de judete au votat cu el! Sunt cele mai bizare si fraudate alegeri prezidentiale! Cu toate ca nu sunt de acord cu greselile mari pe care le-au facut tarii si romanilor, in turul 2 am s-o votez pe Dancila, numai sa nu-l mai vad pe Plavan cu ranjetul lui! Macar e romanca!

  • gigimutu

   Alex,

   sondajele DINAINTE de alegeri ii dadeau klaus-mouse-ului in jur de 40% ca sa stie serviciili cat sa fure, ca sa fie sigure ca plavanul intra in turul 2, si sa nu piarda controlul in Romanica, sunt sigur ca mai mult de 10 % nu a avut, daca alegerile ar fi fost libere, cam toata Romania stie cine este si ce a facut klausul romano-nemtesc in cei cinci ani de huzureala la trei coceni!!!!

 4. gelu

  Conferinta presa sediul PNL!!Rep. dig24: D-le Presednte, veti avea o confruntare cu Dancila?? Mauss Klauss Johannis: Cotcodac, cotcodac, cotcodac/Rep. Antena3: D-le presedinte, nu credeti ca totusi electoratul doreste aceasta confruntare??? MKJ: Cotcodac, cotcodac, cotcodac/Rep. Realitateatv: D-le Presedinte, credeti ca Veorica poate sa castige, totusi???? MKJ: Cotcodac, cotcodac, cotcodac/Rep RomaniaFM: Ce le trasmiteti membrilor PNL? MKJ: Cotcodac, cotcodac, cotcodac/Rep. LB1TV: D-le Presedinte, veti obtine un scor categric in turul 2 cu 9 in fata?/MKJ: Cotcodac, cotcodac, cotcodac/MKJ: Cotcodac, cotcodac, cotcodac! Rep. In cor: Si noi va…./MKJ: Cotcodac, cotcodac, cotcodac. Rep. in cor: O zi… Ps. Raspanditi-o pe net, va rog. Va multumesc!

 5. gelu

  Postarea de mai sus am trimis-o spre publicare Coidiaului la vreo sapte articole diferite, in schimb Redctia ziarului mi- a afisat-o doar la un articol. Ceea ce ma face sa cred cu certitudine cum ca aceasta red. e impanata la greu cu tablagi de padure si cu #rezistenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.