Pamflet

Cu Dragnea în pușcărie, în sfârșit Cărtărescu o să primească premiul Nobel

  Dă uichend, zic…      O PROBLEMĂ DE RESPIRAȚIE ( SAU DOAR DE INSPIRAȚIE) MOTTO: „ Slavă Domnului, știm […]

 

Dă uichend, zic…

     O PROBLEMĂ DE RESPIRAȚIE ( SAU DOAR DE INSPIRAȚIE)

MOTTO: „ Slavă Domnului, știm cu toții ce s-a petrecut cu câteva zile în urmă, eu simț că pot respiră mult mai bine după ce Dragnea a ajuns după gratii, de pildă…” (Mircea Cărtărescu, interviu pentru ZIARE.com. 3 iunie 2019)

Aflu cu bucurie că Mircea Cărtărescu respiră mai bine de câteva zile. El zice că se întâmplă din cauză că Dragnea Liviu a ajuns la pușcărie… Eu am o teorie diferită.

Eu cred că Mircea Cărtărescu a trăit, poate prea intens, în parfumul propriului său roman –  ORBITOR. ARIPA DREPTĂ, și poate că atmosfera romanului să-l fi jenat un pic la respirație. Poate că pe 27 mai 2019 a scos nasul din capodopera sa, în sfârșit. Atunci, sigur… aerul pare mai respirabil dacă ai ieșit din ceea ce citez eu mai jos:

„De pe atunci minunea de că**t a vieții mi se părea o glumă proastă” (pg. 514) ; „Deși curva de viață în care m-am pomenit – diavolul știe că n-am vrut-o – a fost pentru mine un rahat fără margini” (pg. 504); „…oricît aș fi bătut, ucis, violat (și o făceam de la șapte ani), mireasma entuziastă a crimei îmi părea abia un iz de rahat“( pg. 519); „Și noroiu-ăsta gros, de c**a și pipi , de hîrtie de ziar boțită, cu care te-ai șters la fund, de muște verzi roind și de viermi grași suindu-se pe pereții unui closet de țară, din fundul curții, unde-ți venea să verși de cum ți-arunci ochii în gaura aia puturoasă și colcăitoare, se ridica, încet, în camera lui …”(pg. 381 – 382), etc. ( ORBITOR. ARIPA DREAPTĂ, 2007, editura HUMANITAS)

Să știți că mai există numeroase exemple eu le-am ales doar pe cele mai decente,dar domnul Victor Roncea a avut răbdare și un stomac „greu de ucis” și a consemnat multe-multe… Dacă doriți să vă bucurați de „parfumul” lor , vă recomand http://roncea.ro/2010/10/08/sa-ne-cunoastem-scriitorii-azi-mircea-cartarescu-orbitor-aripa-stanga-dreapta-a-am-uitat-e-si-jurnalist-la-evz-atunci-sa-ne-cunoastem-intelectualii-angajati-extrase-de-nobel-si-pul/

Veți vedea și singuri de ce anume respiră Cărtărescu Mircea cu atâta dificultate de niște ani buni… poate și pentru ce motiv merge atât de împiedicat.

                                                                                                                Luminița ARHIRE

P.S. Ah! Am uitat să spun ce reprezintă fotografia… tot un citat reprezintă: „…îi plăcea să-și pună degetul pe fund și să-l miroase apoi (pg. 84) Cred că am ales destul de bine citatul.

 

5 Comments

 1. un mizantrop

  Ma intreb cum va reactiona parintele de rit nou cand va studia odrasla respectivele texte la scoala, ca oricat de schizofrenic social ai fi si oricat de mare pancarda cu mue pesede pe care-o flutura pokemonul din dotare, cand o ingrijtoare de la gradinita proaspatului initiat in ale democratiei injura, sau foloseste cuvinte neconforme cu DOM-ul, o inregistreaza indignat si o da pe toate posturile TV, chiar si pe cele ale varanului, sa se stie!!! Pai, neam romanesc ai oplosit si ai ingrasat monstri astia la san, ba le mai cumperi si scrematurile cu pretentii, sa te dai si tu telectual, mai elitist, de! Pentru cei ce mai ofteza dupa vremurile comuniste niste lecturi din astea, niste replici de complexati si bolnavi de ura, ar trebui sa-i lecuiasca, ca, asta a fatat oranduirea comunista multilateral dezvoltata, oameni d-astia, adica neoameni…Cand lectura ta e doar Lazar de la Rusca in loc de Fratii Jderi si ideologii stalinisti in locul valorilor nationale, te exhibi in public, cu pretentii de cacart si nu te leaga militia pentru atentat la pudoare, pornografie si corupere de minori….Ma tot mir ca nu se legalizeaza scatofagia, sa se multumeasca si amaratii astia odata si sa nu ne mai polueze viata culturala cu basinile lor de complexati…

 2. Luminița Arhire

  „…ba le mai cumperi si scrematurile cu pretentii, sa te dai si tu telectual, mai elitist, de! ” Le cumperi, da, numai dacă poți! Această literatură nu este pentru INTELIGENȚI, ci pentru PUTERNICI!, ca-n bancul cu milițieni… Îți trebuie forță, dragă, ca să duci kilogramele de literatură acasă. Îmi pare tare rău că nu mai țin minte cine a emis această teorie splendidă despre opera lui MC: „Mircea Cărtărescu nu va lua niciodată premiul Nobel pentru literatură deoarece juriul o să adoarmă până să se sfârșească cele 40 de pagini care-i sunt necesare autorului pentru a ieși dintr-o încăpere !” Mi s-a părut o opinie absolut pertinentă!

 3. MN

  Lumea se imparte din ce in ce mai clar in “noi”, cei care mai incercam ca acest popor sa nu fie continuu jefuit si umilit , si” ei “, cei care pentru 2 arginti vind tot, inclusiv mama si tara care i-a crescut. Acesti “filozofi”, “scriitori” care au (pre)luat fara “licitatie” toata fosta “editura politica”, merg in parlamentul european sa minta fara rusine, sa-si denigreze propria tara. Numai niste nemernici de cea mai joasa speta pot face asemenea lucruri. Sinteti o rusine nationala, niste paraziti, Cartarescu, Plesu, Liiceanu,… Despre ce valoari putem vorbi in cazul unor asemenea indivizi ? Valoarea mediocritatii, valaorea tradarii, valoarea lacomiei,… In legatura cu premiul Nobel , pe care “tovarasii ” de lupta ai lui Cartarescu il tot vehiculeaza, hai sa fim seriosi. Exista niste limite peste care nu se poate trece, oricine si oricit (s)-ar dori acest lucru.

 4. gigi

  Jos palaria, Luminita Arhire!

 5. gigimutu

  Da, poate va lua Nobelul,

  dar pentru PROSTIE!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *