Colimator

Cu slugoiul nemților la negocieri: „Fake news” prezidențial și pestilențial!

  Cu toată propaganda iohannistă privind răsunătorul succes al trepădușului săsesc al lui Merkel la negocierile de la summitul UE, […]

 

Cu toată propaganda iohannistă privind răsunătorul succes al trepădușului săsesc al lui Merkel la negocierile de la summitul UE, inclusiv declarația mincinoasă a lui Klaus Iohannis: „Am obținut pentru România o sumă impresionantă de 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene.”, în realitate a fost un fiasco pentru țara noastră. România a pierdut, susține și europarlamentarul PSD Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook. „Am plecat cu traista plină de promisiuni și am venit cu ea goală.”, spune acesta. El explică, printre altele, că cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public de Klaus Iohannis sunt compuse și din împrumuturi, nu doar din granturi.

– Față de propunerea inițială a Comisiei Europene și a Parlamentului European, cetățenii europeni și România pierd prin decizia luată astăzi de Consiliul European privind bugetul european. Liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanțial sumele propuse inițial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea conduce la mai puțini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România față de formula inițială. Planul de relansare, ambițios în concepție, are astăzi mai puține granturi decât în propunerea aprobată de Parlamentul European.

– Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară și a obținut mai puțin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesitățile reale ale țării noastre, decalajele de dezvoltare și impactul crizei COVID-19. Pentru a da informația completă, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, și din împrumuturi, nu doar din granturi. Atât în termeni de sume, cât și prin condițiile impuse țărilor beneficiare, România pierde față de ce se obținuse, obiectiv, prin formulele aplicate de instituțiile europene.

      Ce trebuia să primească România și nu a obținut echipa de negociere:

– minim 50 de miliarde granturi în viitorul buget european (fără planul de relansare)

– din cele 33 de miliarde din planul de relansare, minim 25 de miliarde în granturi în planul de relansare (acum avem multe împrumuturi)

– creșterea sumei alocate raportându-ne la noul val de îmbolnăviri de COVID din România

– regula N+3 aplicată planului de relansare

– mai puține condiționalități pentru a folosi banii mai ușor și în zonele de interes

– să nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar în alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla în situația Schengen

– alocarea pe anvelope naționale a programelor administrate de Comisia Europeană

– un buget european consistent pentru sănătate care să ajute România

– un buget mai mare pentru dezvoltarea rurală dat fiind faptul că a fost un program de succes în România iar necesarul este încă foarte mare

– fără resurse proprii care să coste prea mult România

Și lista continuă. Evident că auzim deja altceva de la reprezentanții României.

Buget UE 2021-2027. Click pe imagine pentru mărire!

Țara noastră are oameni de valoare care ar fi putut negocia pentru România dar nu au făcut parte din echipa de negociere, ținută la secret. Nici măcar oamenii din Reprezentanța Permanentă sau experții din țară pregătiți pentru Președinția Consiliului UE, care știu bugetul european, nu au fost implicați. Sunt trist pentru România și dezamăgit că în ciuda apelurilor mele publice pentru un efort național, pur și simplu, s-a preferat adoptarea unei poziționări politice greșite. Credeți-mă că nu am nimic de împărțit cu nimeni, preferam doar ca România să obțină ce trebuie. Știu că puteam mai mult.

În spatele ușilor închise: Negocieri fără măști sanitare și fără „l’ombelico del mondo” Klaus Werner Iohannis. Click pe fotografie pentru mărire!

Mai exact, așa cum am estimat în articolul postat în urmă cu câteva zile, am plecat cu traista plină de promisiuni și am venit cu ea goală. România nu a existat. Rarele apariții ale reprezentantului României au fost alături de premierul controversat și contestat al Bulgariei, Boiko Borisov. Imaginile spun multe privind influența României sub conducerea dreptei care tot se lăuda în ultimii ani cu prieteniile sale în Europa. De fapt, aceste prietenii nu există. Au fost doar poze de campanie. Nu trebuie să mă credeți pe mine, puteți să citiți postările LIVE de la Consiliul European ale Politico (https://www.politico.eu/article/eu-european-council-summit-live-blog-mff-budget-coronavirus-recovery/).

Ca măgarul între oi, ăl’ mai înalt și singurul fără mască. Taman ipocritul ăsta insistă ca românii să poarte „botnița” permanent! Click pe fotografie pentru mărire!

Ce au obținut alte state:

– Olanda, Austria, Suedia și Danemarca au obținut scăderea granturilor

– Alocări preferențiale suplimentare pentru anumite țări din fondurile de coeziune: 1 miliard pentru Cehia, 500 de milioane pentru Germania, 300M de milioane pentru Slovenia, 200M pentru Belgia, 100M pentru Cipru și 100M pentru Finlanda

– 5 țări au obținut reduceri de la plata contribuției la bugetul european (Danemarca 377 milioane, Germania 3,6 miliarde, Olanda 1,9 miliarde, Austria 565 milioane, Suedia 1 miliard)

– Ungaria a obținut un mecanism greu de implementat pentru statul de drept

– Spania și Italia au obținut o punctare mai mare a criteriului medical la alocarea banilor europeni

– Germania a obținut consensul la primul Consiliu din președinția sa (asta înseamnă o Președinție la Consiliul UE de succes)

– Macron a arătat că este un lider care livrează și negociază dur

– Polonia și Cehia au obținut un posibil acces la Fondul de Tranziție Ecologic fără să își asume angajamentul privind zero emisii în 2050

– Olanda a obținut creșterea procentajului primit din taxele vamale comunitare la 25%. Putem profita și noi dacă vom învăța să le colectăm.

Și lista celorlalți continuă.

Uniunea Europeană reprezintă cel mai de succes proiect la nivel mondial. Planul de relansare economică este istoric prin faptul că ne împrumutăm împreună, dar este mai puțin ambițios decât forma sa inițială. Parlamentul European a solicitat mai multe fonduri și a explicat de unde pot să vină resursele. Europa putea mai mult. Este nevoie să înceapă rapid dezbaterile privind viitorul Europei și să reformăm acest proiect pentru a-l aduce mai aproape de valorile europene comune, mai exact de cetățeanul european.

                                                                                                          Victor NEGRESCU  

Notă: Titlul articolului și comentariile la fotografii aparțin redacției „Justițiarul”

 

3 Comments

  1. justinianus

    Catzu Batzu il “felicita” pe Klaunus pentru succes si ca a bagat “boala” in PSD! Stim ca sunt minciuni! La noi au scazut granturile tocmai in domeniile in care suntem in evul mediu!!

  2. Întrebare, întrebătoare? De unde are UE atâția bani,ii tine la ciorap?

  3. fg

    European Oligarchy Has Banned Transfer of Wealth to Poor: Yanis Varoufakis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *