Fără categorie

Cuba a inventat vaccinul impotriva cancerului de plamani

    Nu este o gluma si nici nu este o stire falsa. Cuba are, de ani buni de zile, un […]

 

 

Nu este o gluma si nici nu este o stire falsa. Cuba are, de ani buni de zile, un vaccin eficient impotriva cancerului de plamani. Insa, embargoul impus de Statele Unite ale Americii a facut ca acesta sa ramana izolat de restul lumii… pana acum.

Sub administratia Obama, relatiile cu Cuba au inceput sa se mai normalizeze. Luna trecuta guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo, a vizitat Havana impreuna cu reprezentanti ai Roswell Park Cancer Institute, care au reusit sa realizeze un parteneriat cu Centrul de Imunologie Moleculara din Cuba pentru a aduce vaccinul Cimavax (impotriva cancerului de plamani) si in State, pentru a fi testat si imbunatatit.

Ce i-a entuziasmat cel mai tare pe americani este faptul ca Cimavax are o toxicitate redusa si este foarte ieftin de produs. Studiile clinice efectuate in Cuba au demonstrat eficacitatea si siguranta noului vaccin, el crescand speranta de viata a pacientilor in medie cu 4-6 luni, fara sa genereze efecte secundare semnificative. Totodata, calitatea vietii pacientilor s-a imbunatatit.

 

Cuba este renumita pentru trabucurile fabricate aici, pentru rom si Che Guevara, mai putin stiut este ca are unul dintre cele mai inventive programe de cercetare medicala si in biotehnologie din lume. Avand in vedere ca salariul mediu in Cuba e de 20 de dolari pe luna, aceasta tara s-a vazut nevoita sa se descurce, asa ca au cercetatorii au fost impinsi spre solutii mai inovative si abordari diferite.

Tot in Cuba a fost inventat si interferonul, o proteina care joaca un rol important in sistemul imunitar. Interferonul este folosit in tratamentele bolnavilor de cancer si SIDA. De asemenea, Cuba are propriile vaccinuri pentru meningita B si heptatita B.

Pentru ca in Cuba se fumeaza foarte mult, cancerul pulmonar a devenit cea de-a 4 cauza de deces, lucru care i-a impulsionat pe cercetatori sa incerce sa gaseasca un leac. Dupa 25 de ani de cercetari, oamenii de stiinta de la Centrul de Imunologie Moleculara au descoperit acest vaccin, iar in 2011, Ministerul Sanatatii l-a oferit publicului pe pe gratis, fiecare vaccinare costand guvernul doar un dolar.

                                                             Cum functioneaza

In loc sa atace in mod direct tumorile, Cimavax vizeaza o proteina produsa de tumori, pe care apoi o raspandeste in sange. Aceasta actiune face ca in organismul persoanei vaccinate sa se elibereze anticorpi care inhiba un hormon numit factorul de crestere epidermica, care stimuleaza cresterea si refacerea celulelor, dar care atunci cand scapa de sub control cauzeaza cancer. Astfel, scopul vaccinului Cimavax este sa impiedice dezvoltarea tumorilor si metastaza.

In acelasi timp, factorul de crestere epidermica joaca un rol important si in dezvoltarea altor tipuri de cancer, dar cubanezii nu l-au testat si in acest sens din lipsa de fonduri.

Surpriza, dar Cimavax nu este singurul vaccin dezvoltat in Cuba impotriva cancerului de plamani. Racotumomab este un alt astfel de vaccin cu un mecanism total diferit, atacand un anumit tip de lipide ce se gasesc in celulele canceroase.

Poate Guvernul Roman invata o lectie importanta de la cubanezi si anume ca mentinerea si finantarea unui institut de cercetare, cum este Institutul Cantacuzino de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie, aduce numai castiguri pe termen lung. Iar inchiderea unui astfel de institut de cercetare nu da dovada decat de lipsa de viziune si prostie.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *