Cadran international

Cuba condamnă sabotajul terorist asupra furnizării de electricitate în Venezuela

  Declarația guvernului revoluționar: Cuba condamnă sabotajul terorist împotriva sistemului electric din Venezuela  Guvernul Revoluționar condamnă energic sabotajul la furnizarea […]

 

Declarația guvernului revoluționar: Cuba condamnă sabotajul terorist împotriva sistemului electric din Venezuela

 Guvernul Revoluționar condamnă energic sabotajul la furnizarea de electricitate în Venezuela, care constituie un act terorist, dirijat să facă rău populației neajutorate, pentru a o folosi ca ostatic în războiul neconvențional declanșat de către Statele Unite împotriva guvernului legitim condus de către tovarășul Nicolas Maduro Moros și uniunea civico-militară a poporului bolivarian și chavist.

Politicienii americani s-au grăbit să sărbătorească un act care privează populația de un serviciu de bază fundamental, deja spitale fără energía necesară pentru a opera, întrerupe alte servicii elementare indispensabile vieții cotidiene, cum ar fi: alimentația, furnizarea apei, transportul, comunicațiile, siguranța publică, comerțul, tranzacțiile bancare și plata cu cardul; afectează munca în general și împiedică funcționarea școlilor și a universităților.

Secvența și modalitatea faptelor amintește de sabotajul realizat în industria petrolieră, în 2002, comis în acel moment de către o societate americană proprietară și operatoarea a sistemului automatizat de producție, rafinare, transport și distribuire a producției.

La toate acestea se adaugă și războiul economic și financiar nemilos la care este supusă Venezuela, cu scopul clar de a învinge prin lipsuri și privațiuni, voința politică și suverană a unui popor care nu s-a lăsat îngenunchiat.

Este vorba de o escaladare în războiul neconvențional condusă de guvernul Statelor Unite împotriva acestei țări – soră, care se desfășoară în spatele eșecului provocării din 23 de februarie cu intenția de a introduce prin forță a unui presupus ajutor umanitar în Venezuela, sfidând autoritățile legitime ale țării, violând Dreptul Internațional și normele și principiile din Carta ONU, cu obiectivul de a provoca morți și violență la scară mare, ca pretext pentru o ”intervenție umanitară”.

Experiența propriei istorii a Cubei și a altor țări din regiune, arată că aceste acțiuni sunt preambulul actelor violente de mare anvergură, așa cum a fost invazia armată la Plaja Giron în 1961. Comunitatea internațională are suficiente probe pentru a fi alertată.

Uzurpatorul și auto-proclamatul „președinte” creat de către Statele Unite a spus public că, atunci când va fi momentul, va invoca articolul 187 din Constituție pentru a permite intrarea misiunilor militare străine în țară și a repetat exact aceeași frază a mentorilor săi americani: „Toate opțiunile sunt pe masă”. Trebuie doar să primească ordin de la Washington, se știe că prin turneul său prin America de Sud, le-a solicitat sprijinul anumitor guverne, pentru intervenția militară în țara sa.

Ofensiva contra Venezuelei este însoțită de o dură campanie de propagandă macartistă și coordonată de către Consilierul de Siguranță Națională al acestei țări, John Bolton, ca pretext pentru aplicarea cu forța a Doctrinei Monroe, însoțit activ de către senatorul anti-cubanez Marco Rubio, care, prin folosirea frenetică a rețelelor sociale, evidențiază atenția sa și implicarea personală și conspirativă, în manevrele împotriva Venezuelei.

Printre cele mai persistente și rușinoase declarații, este calomnnia cum că, Cuba are „între 20 și 25 de mii de efective militare în Venezuela”, care ”exercită dominația” în această țară – soră și suverană, și care „amenință” membrii glorioasei și luptătoarei Forțe Armate Naționale Bolivariene. Cuba respinge categoric această minciună, la fel cum respinge cu aceeași fermitate insinuarea că ar exista un grad de subordonare politică a Cubei de către Venezuela sau invers.

John Bolton este un recunoscut mincinos, cu acreditări pe termen lung. Acest funcționar a fost cel care în 2002 a acuzat Cuba că posedă un program de producere a armelor biologice, aberație dezmințită public de șeful său din acel moment, ex-secretarul de Stat Colin Powell, și se ex-președintele James Carter. Mai mult, de frica, Congresul Statelor Unite l-a investigat pe Bolton.

De asemenea, Bolton s-a aflat printre promotorii minciunii că în 2003, guvernul din Irak poseda arme de distrugere în masă și un program pentru fabricarea acestora, minciună care, repetată la toate nivelurile guvernului american și amplificată prin cele mai importante medii de comunicare, a servit ca pretext al Statelor Unite, la un preț de aprox. pentru agresiunea și ocuparea militară a acstei țări din Orientul Mijlociu, plătind un preț de aproximativ un milion de morți și milioane de strămutați irakieni și mii de soldați americani morți și răniți în timpul campaniei militare al cărui obiectiv a fost la fel, petrolul.

După cum s-a publicat, și persoanele informate știu, relația bilaterală între Cuba și Venezuela se bazează pe respect de ambele părți, pe adevărata solidaritate, pe devotamentul comun bolivarian și martian, fidelist și chavist, pe integrarea „Americii noastre”, independentă și suverană; pe voința de a practica cooperarea complementară între popoarele din Sud, și pe îndârjirea de a aplica și apăra Proclamația Americii Latine și Caraibe ca Zonă a Păcii.

În proiectele Convenției Globale de Cooperare, încheiate între ambele țări, participă peste 20 de mii de cubanezi, majoritatea femei, 96% dintre aceștia se ocupă cu prestări servicii de sănătate pentru populație, alții lucrând în sectoare ca: educație, cultură, sport și agroalimentar.

Se poate spune că această cooperare a avut ca efect în Venezuela, doar citând câteva date, salvarea a 1.473.117 de vieți, realizarea a 717.029.310 examene de diagnostic medical, consultații oftalmologice pentru 62.031.309 persoane, administrarea a 12.915.648 vaccinuri împotriva pojarului și a tuberculozei, la care se pot adăuga și 3.095.546 de persoane alfabetizate.

Este totalmente fals că Cuba participă la operațiuni ale Forței Armate Naționale Bolivariene sau în serviciile de Securitate. Este o calomnie difuzată deliberat de către Guvernul Statelor Unite. Când Bolton și alți politicieni și funcționari ai guvernului american argumentează așa ceva, ei mint intenționat, cu scopuri politice agresive, chiar dacă au suficiente date și informații și cunosc adevărul.

Cuba nu intervine în treburile interne ale Venezuelei, cum nici Venezuela nu intervine în cele ale Cubei.

Spre deosebire de Statele Unite care au opt zeci de baze militare în America Latină și Caraibe, incluzând pe cea care uzurpă teritoriul cubanez în Guantanamo, și vreo opt sute în toată lumea dispunând de peste 250 de mii de soldați; Cuba nu are nici o bază, în nici o țară, nici specialiști în tortură și represiune polițienească, nici închisori secrete, nici forțe navale sau aeriene dând târcoale țărmurilor și spațiului aerian apropiat Statelor suverane, nici sateliți care să observe fiecere detaliu.

Cu minciuna, imperialismul a promovat sângeroasa lovitură de stat a lui Augusto Pinochet în Chile, și multe alte lovituri de stat și dictaturi represive în regiune. Cu minciuni s-au asasinat peste 10 mii de cetățeni nevinovați în invazia militară din Panama din decembrie 1989. Cu minciuni a fost provocată agresiunea militară și destabilizarea Libiei.

Cu minciuni, Statele Unite și alte puteri, au sprijinit până în ultimul moment disprețuitorul regim de apartheid în Africa de Sud.

Guvernul Revoluționar avertizează și acuză tendința de a minți, fără limită și fără oprire, a guvernului Statelor Unite, având consecințe periculoase în trecut și care s-ar putea repeta.

                                                                                                 Havana, 11 martie 2019

Notă: Ilustrarea articolului aparține redacției „Justițiarul”.

 

 

1 Comment

  1. Ca de obicei, jidaricanii mor de grija si bunstarea celor din ograda altuia doar pana-si instaleaza o marioneta si pun labele pe resurse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *