Cadran international

Cuba împărtășește preocuparea legitimă față de creșterea provocărilor în menținerea păcii și securității

  Statele Unite, 24 august 2016. – Cuba a reiterat în ajunul dezbaterilor deschise din Consiliul de Securitate pe tema […]

 

Statele Unite, 24 august 2016. – Cuba a reiterat în ajunul dezbaterilor deschise din Consiliul de Securitate pe tema proliferării armelor de distrugere în masă, profunda sa îngrijorare față de amenințarea pe care o reprezintă existența armelor de distrugere în masă, în special armele nucleare și a exprimat sprijinul pentru inițierea de negocieri urgente pentru încheierea unei convenții cuprinzătoare care să asigure eliminarea și interzicerea armelor nucleare în mod ireversibil, transparent și verificabil.

În intervenția sa, Ambasadorul Rodolfo Reyes Rodríguez, Reprezentantul Permanent al Cubei la Națiunile Unite, a subliniat că lupta contra terorismului trebuie să fie universală și că impune o concertare multilaterală și o cooperare internațională într-adevăr eficace, care să permită prevenirea și combaterea acestui flagel, pe baza respectării stricte a dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite.

Referindu-se la Cuba, el a semnalat că toate programele privitoare la domeniul nuclear, chimic și biologic, conforme cu obligațiile pe care Cuba și le-a asumat în virtutea TNP, convențiile asupra armelor chimice și biologice, și organismul internațional de energie atomică, au un caracter strict pașnic și sunt destinate dezvoltării socio-economice a țării.

De asemenea, s-a referit la ansamblul de măsuri adoptat de statul cubanez, destinate asigurării că pe teritoriul național nu se comit acte teroriste, nici nu se organizează sau finanțează asemenea acte contra altor state.

Încheindu-și intervenția, el a semnalat că nici o măsură nu va fi total efectivă în combaterea actelor teroriste cu arme de exterminare în masă atâta timp cât există asemenea arme și a reafirmat convingerea țării sale că singura garanție absolută este interzicerea achiziționării și folosirii armelor de distrugere în masă, chiar de teroriști, este elimianrea și interzicerea totală și imediată a tuturor armelor de acest fel de pe planetă.

(Cubaminrex- Misión Permanente de Cuba ante las Naciones Unidas)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *