Cadran international

Cuba nu se lasă intimidată de măsurile de intensificare a blocadei

                     Declarația Guvernului Revoluționar Guvernul Revoluționar al Republicii Cuba respinge în […]

 

                   Declarația Guvernului Revoluționar

Guvernul Revoluționar al Republicii Cuba respinge în termenii cei mai categorici măsurile anunțate  de Guvernul Statelor Unite  la 4 iunie 2019,  prin care  acesta intensifică blocada economică impusă Cubei de peste 60 de ani, la un cost pentru economia cubaneză care în 2018  ajunsese la 134 miliarde la prețurile curente și la cifra de 933 miliarde, daca se are în vedere deprecierea dolarului față de valoarea aurului pe piața internațională.

După cum se cunoaște, această nouă escaladare, cu efecte din 5 iunie, intensifică și mai mult restricțiile dure impuse cetățenilor americani pentru a călători în Cuba, se adaugă  interdicții absolute pentru ambarcațiunile  de toate  tipurile  provenind din Statele Unite și interzic imediat  ca vasele de croazieră să viziteze țara noastră.

Pretenția  constantă fiind să smulgă concesii politice națiunii cubaneze, prin asfixierea economiei și prin  dificultăți  în rândul popu7lației. În acest caz  se încearcă și  ca populația din Statele Unite să  nu cunoască realitatea cubaneză  și să nu fie anihilat  efectul propagandei  calomnioase  care este  fabricată zilnic împotriva țării noastre.

Sunt acțiuni care demonstrează dispreț față de opinia majoritară a cetățenilor americani al căror interes  de a  cunoaște Cuba și de a-și exercita  dreptul de a călători a fost demonstrat de  cei 650 000  care ne-au vizitat țara în 2018, pe lângă  jumătate de milion de cubanezi rezidenți în Statele Unite.

La 17 aprilie, asesorul pentru Siguranța Națională John Bolton, cu ocazia unui show anticubanez care a contat  pe prezența  mercenarilor  învinși la Playa Giron și rude ale zbirilor tiranului Fulgencio Batista, a avertizat că guvernul său  va restrânge  toate vizitele în Cuba ale celor care nu au rude acolo. Se știe că acest individ  a reușit că acapareze politica externă a Statelor Unite în emisfera occidentală, ceea ce constituie  principala amenințare la adresa păcii  și stabilității în întreaga regiune.

Statele Unite promovează fără rezerve Doctrina Monroe, cu care vrea să nege egalitatea suverană și  dreptul la libera determinare  a tuturor și a fiecărei națiuni din  emisfera occidentală.

Recentele amenințări la adresa Cubei  sunt argumentate cu noi pretexte. Cel mai notoriu este acuzația calomnioasă  că Cuba intervine miltar  în Venezuela, minciună care a fost respinsă public  și repetat  de  Guvernul cubanez.

Au ajuns la extrem  propunând fără scrupule  Cubei să-și trădeze convingerile și principiile care  au însoțit întotdeauna  politica externă a Revoluției Cubaneze, în schimbul unor promisiuni de negociere  sau  slăbire a măsurilor draconice și criminale  din care  se compune blocada economică.

Solidaritatea Cubei cu Președintele Constituțional Nicolas Maduro Moros, cu Revoluția Bolivariană și chavistă și unitatea civico-militară a poporului său, nu  sunt negociabile.  Cei peste 20 000 de colaboratori cubanezi  care  pe baza voluntariatului  prestează cu abnegație servicii  sociale în această țară, majoritatea în domeniul sănătății, vor munci acolo atâta timp cât vor fi  primiți de poporul venezuelian, cooperând cu această  națiune  frățească.

Pentru cubanezi trădarea nu este o opțiune. Nu suntem naivi, deja sunt 150 de ani de luptă aprigă pentru independență, trebuind să ne confruntăm  din prima zi cu ambițiile hegemoniste ale imperialismului nordamerican.

Cuba nu se va lăsa intimidată, nici distrasă de la treburile  esențiale și urgente  de dezvoltare a economiei noastre și  edificare a socialismului nostru. Strâns uniți, vom fi capabili să facem față adversităților celor mai provocatoare.  Nu vor  putea să ne asfixieze și nici nu ne vor putea opri.

Havana, 5 iunie 2019

                                                                                         Embajada de Cuba en Rumania

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *