Remember

Cuba, pe urmele lui Hemingway

                  Ernest Hemingway, o victimă a FBI-ului Motto:  „Ernest Hemingway și-a petrecut […]

 

                Ernest Hemingway, o victimă a FBI-ului

Motto:  „Ernest Hemingway și-a petrecut mai bine de treizeci de ani în lumina reflectoarelor, ca cea mai mare celebritate a Americii. A fost supraviețuitor în cinci războaie, patru accidente de mașină și două prăbușiri cu avionul.” (Robert Schnakenberg, „Viața secretă a marilor scriitori”)

Am fost pe urmele lui Ernest Hemingway, unul dintre scriitorii mei preferați, în Cuba. M-am plimbat pe străduțele din Cojimar, un sătuc de pescari devenit suburbie a Havanei, de unde s-a inspirit scriitorul pentru celebrul roman „Bătrânul și mare”, cel care i-a adus premiul Nobel pentru literatură. I-am vizitat vila selectă de la periferia capitalei cubaneze, aflată în mijlocul unui parc cu vegetație luxuriantă, fiind dotată chiar și cu un turn de observație astronomică, o proprietate transformată acum în muzeu, unde vizitatorii văd și iahtul său, alături de mormintele câinilor pe care romancierul i-a iubit și răsfățat. Am fost la „Floridita”, barul preferat al romancierului american și la hotelul „ Ambos Mundos” unde a petrecut prima perioadă cubaneză, înainte de a cumpăra vila Finca Vigia din marginea Havanei.

Fotografiile sunt de la monumentul dedicat lui Hemingway din Cojimar și lângă statuia în mărime naturală a scriitorului din barul „Floridita”. (Click pe imagini pentru mărire!)

Ernest Hemingway a avut o viață la fel de spectaculoasă ca și eroii cărților sale. A dat piept cu moartea în nenumărate rânduri, a fost rănit de explozia unui obuz prin Italia, în Primul Război Mondial, s-a aflat permanent pe câmpul de luptă în timpul războiului civil din Spania (1936 – 1939) fiind corespondent de presă al agenției americane NANA (North American Newspaper Alliance), a participat și la Al Doilea Război Mondial în calitate de corespondent de război, a scăpat cu viață din patru accidente de mașină și două prăbușiri cu avionul, pentru a avea o moarte tragică prin sinucidere.

A tânjit după viața pe care a trăit-o în Cuba timp de 21 de ani, între 1939 şi 1960, fiind afectat de interdicția întoarcerii sale acolo impusă de FBI, care-l suspecta de legături cu comuniștii cubanezi și spionaj în favoarea KGB-ului sovietic, propaganda americană continuând aceste intoxicări la mulți ani după moartea scriitorului. Toate aceste suspiciuni și măsurile ridicole împotriva scriitorului  american, laureat cu premiul Nobel în anul 1954 pentru literatură, au dus la boală, depresie și sinucidere. Iată ce scria înainte de gestul fatal:

Am 61 de ani și sunt gol pe dinăuntru. Cărțile și poveștile pe care mi-am promis să le scriu nu vor fi scrise niciodată. Ce mai vrea de la viață un bărbat de vârsta mea? Să fie sănătos. Să-și cultive talentul. Să mănânce și să bea cu oamenii la care ține. Să facă sex, să călătorească unde îi place.

Totul mi se refuză. De ce să mai rămân? Cum naiba să plătesc rahaturile alea de taxe dacă nu pot să scriu cărțile cu care să le plătesc? Îți zic eu că sunt pe urmele mele. Telefonul de pe hol e ascultat și la fel și camera asta. Susan, asistenta, le dă raportul ălora de la FBI. (Susan era asistenta de la spital, Hemingway fiind internat la spitalul St. Mary din Rochester.)

Scriu cărți suspecte cu acțiunea în țări străine: Franța și Italia, Cuba comunistă și Spania fascistă. Am trăit printre comuniștii cubanezi atâția ani. Trag cu arma. Vorbesc niște limbi pe care J. Edgar Hoover nu le înțelege. (John Edgar Hoover a fost directorul Biroului Federal de Investigații – FBI timp de 48 de ani, de la 10 mai 1924 până la moartea sa din 2 mai 1972.)

Avocatul meu, doctorul meu, bancherul meu, toți sunt în cârdășie cu el. Mi-au golit contul. Probabil nu pot să-mi plătesc nici spitalizarea. Vor să plătesc taxe retroactiv. Am încercat să respect legile, dar ei vor să joc doar după regulile lor, așa că le încredințez viața mea. Să mi-o ia și să și-o bage undeva. Iată-mi viața cu un glonț în ea. Asta vor? Luați-o, e a voastră!” (Ernest Hemingway, text scris pe patul de spital.)

La scurt timp după ce a scris aceste rânduri se va sinucide în data de 2 iulie 1961, împușcându-se cu o armă de vânătoare în casa lui din Ketchum, Idaho.

                                                                                                   Marius Albin MARINESCU

1 Comment

  1. Radu Enache

    Comunist, capitalist, „democrat” și toate cele, dar întotdeauna de parte „republicanilor”, adică o altă sculă a imperialismului. A primit și flegma premiului Nobel.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *