Cadran international

CUBA RESPINGE POLITIZAREA ÎN TEMATICA DREPTURILOR OMULUI

  15 septembrie 2015, Geneva. – Anayansi Rodriguez, reprezentanta permanentă a Cubei la Comisia Drepturilor Omului a afirmat la Geneva […]

 

15 septembrie 2015, Geneva. – Anayansi Rodriguez, reprezentanta permanentă a Cubei la Comisia Drepturilor Omului a afirmat la Geneva că politizarea, standardele duble și selectivitatea nu pot să mai câștige teren în lucrările Consiliului pentru Drepturile Omului.

Aceasta  va duce la eșec și nu va contribui  la promovarea protecției, a spus reprezentanta Cubei, în intervenția sa în cadrul dezbaterilor generale cu Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Această dezbatere se utilizează pentru a  încuraja discutarea  presupusei situații a drepturilor omului în țările din Sud. Listele țărilor criticate în intervențiile anumitor delegații, sunt o dovadă, se spune în informația  de la Prensa Latina.

În momentele în care se trăiește o criză acută a migrației, ar merita  să reflectăm ce face  Oficiul pentru a promova protecția drepturilor a sute de mii de persoane, a subliniat Rodriguez.

Diplomata  a insistat  pe respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale, pe dreptul la autodeterminare al popoarelor și soluționarea conflictelor pe căi diplomatice, acestea trebuie să fie o prioritate. Astfel se evită  situații ca cele  prin care trec acum sute de mii de persoane în lume.

Înaltul Comisar  se confruntă cu  importante provocări.  Răspunsul său și al Oficiului său la  acestea trebuie să se dea într-o manieră care să evite selectivitatea, politizarea și  standardul dublu.

Pentru aceasta, personalul Oficiului trebuie să fie echilibrat geografic,  să permită reflectarea în lucrări a diferitelor culturi din lume. De asemenea, trebuie să se dea un spațiu mai amplu dreptului la dezvoltare, a  subliniat ea. (Prensa Latina)

 

CONSILIUL BISERICILOR DIN CUBA CONSIDERĂ UN FAPT POZITIV VIZITA PAPEI ÎN CUBA

15 septembrie 2015, Prensa Latina. – În declarațiile făcute  de Președintele Consiliului Bisericilor din Cuba (CIC), Joel Ortega, a asigurat că aceste schimburi sunt fundamente în lumea de azi, pentru că nu va fi pace pe planetă fără  cuvbenita armonie între religii.

Au mai rămas puține zile până la sosirea Papei Francisco în Cuba (19 septembrie) ca parte dintr-un turneu apostolic și pastoral în Insulă și Statele Unite, multe persoane se întreabă cum conviețuiesc diversele religii în această țară caraibiană.

Cuba este o țară privilegiată, o națiune unde se poate afirma că nu există  conflicte religioase. Dimpotrivă, vedem mergând  împreună toate  credințele pledând pentru pace, nu aceea pe care o cunoaștem în absența  războiului, ci în ceea ce privește bunăstarea spirituală a familiei și comunității, a spus Ortega.

Vizita Sanctității Sale are un caracter istoric. Deja doi lideri ai Bisericii Catolice au  făcut-o și nu întotdeauna o țară are o asemenea posibilitate într-un interval de timp atât de scurt (17 ani), a spus președintele CIC amintind că  de data aceasta este vorba de  un papă latinoamerican.

Suntem în fața unui om de care ne putem apropia din diferite  unchiuri. Deincolo de sentimentul său religios, este caracterizat de valorile sale umane și multe coincid cu procesul social inițiat în Cuba în 1959, a afirmat el.

Sanctitatea Sa are  o înaltă viziune a temelor vitale ca mediul, justiția, echitatea, libertatea și egalitatea și tocmai acestea  le observăm noi, a subliniat Ortega.

El a mai spus  că Episcopul de Roma  are o  spiritualitate înfocată față de sărmani și numele pe care l-a ales – Francisc – spune multe, pentru că se inspiră  din San Francesco de Assisi, cel care a lăsat totul pentru a se  dărui celor deposedați arătând calea solidarității.

De aici CIC consideră că vizita Șefului Statului Vatican este un fapt pozitiv pentru națiunea caraibiană.

Consiliul Bisericilor din Cuba s-a fondat în 1941 de un grup de  circa opt biserici și grupări creștine. Astăzi din acesta fac parte 53 de organizații de nivel național.

De asemenea,  sunt incluse mișcările ecumenice ca Bisericile Episcopale, Metodistă, Penticostală, Ortodoxă Greacă și cea a Armatei Salvării, între altele, până la un total de 30.La acestea se adaugă Seminarul  Evanghelic de Teologie, Centrul Martin Luther King Jr. Și Mișcarea Studenților Creștini. Acest lucru ne dă o idee despre orizontul ambplu pe care-l cuprindem”, a spus el.

În prezent, CIC lucrează și colaborează la programe naționale  în toată țara.

Avem un spațiu mult mai bogat, există diferențe de doctrine și  gîndire / dar, cum bine spune deviza noastră ”suntem uniți și unite pentru a sluji” (Prensa Latina)

 

PARADOXUL DE A AVEA CUBA CA INAMIC. OBAMA A PROMULGAT LEGEA CONTRA CUBA

Havana, Cuba. – Acum câteva zile, Barack Obama a prelungit pentru încă un an aplicarea  Legii  de Comerț cu Inamicul, o lege veche din 1917, care-i conferă președintelui facultatea de a impune sancțiuni economice pe timp de război sau în orice situație de urgență națională, și într-o analiză superficială a faptelor, se poate considera această acțiune ca o incongruență, dacă se ține cont de faptul că același Obama a cerut ridicarea blocadei pentru a putea modifica o politică pe care a calificat-o ca un eșec.

Oricine ar putea să se gândească că  a prelungi din nou Legea Comerțului cu Inamicul este o inconsecvență politică, dar  chestiunea are un substrat legal care nu se poate să nu se vadă în contextul complicatei încrengături de norme care  formează  severa și criminala blocadă contra Cubei.

O contradicție

A semna prelungirea aplicării  față de Cuba a Legii Comerțului cu Inamicul  este singura posibilitate pe care o avea Obama de a-și menține facultățile executive pentru a flexibiliza  măsurile contra țării noastre.

Aceasta este justificarea pe care unii experți au invocat-o recentei decizii a mandatarului, care în mod contradictoriu în acest fel poate lua anumite măsuri față de Cuba fără să treacă prin Congres, autoritate care în ultimă instanță este singura autorizată să ridice formal blocada.

Și fiindcă  dornici să ne strângă de gât au inventat atâtea reguli pe care  până și președintele are mâinile legate și acum,  la mai puțin de două luni de la reluarea legăturilor bilaterale, trebuie să recursă la paradoxul de a semna prelungirea aplicării față de Cuba a Legii de Comerț cu Inamicul.

 

ÎNCEP LA WASHINGTON  ZILELE DE LUPTĂ CONTRA BLOCADEI

Miercuri încep la Washington ”Zilele de acțiune contra Blocadei”, până vineti, convocate de Comitetul Internațional  pentru Pace, Justiție și Demnitatea Popoarelor  și de IFCO/Pastorii pentru Pace, cu sprijinul grupurilor de solidaritate cu Cuba din SUA, campanie care va fi presărată cu acțiuni  solidare  din alte orașe americane și din diverse țări ca Belgia, Brazilia, Canada, Rusia, Suedia și Elveția.

 

Organizatorii evenimentului au anunțat că au fost confirmate 44 de vizite  la Congres,  din care 37 birouri de Congresmeni și 7 birouri de Senatori.

Delegații la Campanie  provin din Canada, SUA și Puerto Rico, și printre asistenți se vor afla scriitori și acadmeicienii Stephen Kimber, John Kirk și Arnold August, din Canada;  patriotul Rafael Cancel Miranda și Jan Susler, avocată a luptătorului pentru independență portorican Oscar Lopez Rivera, care este deținut în SUA de peste 34 de ani.

Lista participanților  cuprinde  clerici, activiști pe tarâm social, avocați, sindicaliști și licențiați ai Școlii Latinoaemricane de Medicină (ELAM).

Programul anunță  proiecția documentarului ”Învățătoarea”, de Catherine Murphy, despre Campania de Alfabetizare din Cuba,  și care onorează memoria lui Saul Landau și Lucius Walker, mari prieteni ai Cubei decedați în luna septembrie.

De asemenea,  se va desfășura o manifestare cultural-ecumenică la Biserica Baptistă; expoziția de fotografii ”Cei 5 Cubanezi se întorc:o țară întreagă îi celebrează”, de Bill Hackwell, și conferințe. Peste 60 de organizații din diferite țări au aderat la această campanie de denunțare a blocadei economice, comerciale și financiare impusă de Statele Unite contra Cubei de peste jumătate se secol cu  scopul de a  îngenunchia prin foamete și lipsuri poporul cubanez care a rezistat cu demnitate efectelor acestei politici genocide.

Printre aceste organizații se află, alături de numeroase americane,  Alba-France, din Franța, Australia-Cuba Friendship Society, Bangladesh Sramik Federation, Canadian Network on Cuba (CNC) Toronto și Club Argentino de  Periodistas Amigos de Cuba. Altele vin din țări ca Brazilia, Regatul Unit,  El Salvador, Danemarca, Gambia, Guyana, Belgia, Liban, Rusia, Kenya și Suedia.

(Buletinul de Presă al Institutului Cubanez de Prietenie cu Popoarele – ICAP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.