Colimator

Culegătorii români de sparanghel ținuți izolați ca în lagărele de concentrare: „Carantină doar faţă de populaţia din Germania”

  Reprezentant al sindicatelor germane: „Oamenii nu au voie să părăsească barăcile” Haosul de pe aeroporturile din România nu ar […]

 

Reprezentant al sindicatelor germane: „Oamenii nu au voie să părăsească barăcile”

Haosul de pe aeroporturile din România nu ar trebui să continue şi la fermele unde sunt aşteptaţi sezonierii. Szabolcs Sepsi din cadrul proiectului Faire Mobilität a vorbit cu DW despre situația muncitorilor români.

Szabolcs Sepsi

Deciziile luate la Berlin şi Bucureşti în privinţa muncitorilor sezonieri sunt pe primele pagini în presa din Germania şi România. Cum apreciați, din perspectiva sindicatelor germane, evoluțiile din ultimele zile?

Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste.

Consilierea directă în centrele din cadrul proiectului Faire Mobilität nu este posibilă în aceste momente de criză. Ce alternative există pentru cei care caută ajutor?

Am deschis o linie telefonică, unde cei interesaţi pot fi consiliaţi sau informaţi. Apelul este gratuit şi consilierea se face inclusiv în limba română. Numărul de telefon, pentru vorbitorii de română, este: 0800 0005602.

Care credeţi că vor fi provocările în zilele şi săptămânile ce urmează?

Personal, îmi pun multe întrebări. Ce se întâmplă atunci când angajatorul nu plăteşte salariul minim? Ce va fi de făcut dacă angajatorii vor scădea din venit preţul biletului de avion? Sau vor reține din plăți costuri exagerate pentru cazare și masă? În anii trecuți, ne-am confruntat foarte des cu astfel de probleme.

Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul.

Mă deranjează în mod deosebit că, până acum, s-a tot stipulat că sezonierii sunt prost plătiți, pentru că piața liberă reglementează situația. Acum, când lipsesc forțele de muncă din agricultură, poziția lor în negocieri este bună, ar putea insista asupra unor salarii mai mari. Dar piața liberă este acum complet paralizată, prin mijloace juridice. Sezonierii nu își pot alege singuri pentru cine să lucreze. Ei nu au dreptul decât să se înscrie pe o listă prin care să își manifeste dorința de a veni în Germania. Condițiile contractuale au fost stabilite de Asociația Agricultorilor Germani și de guvernul federal unilateral, în defavoarea angajaților. Nu au avut loc niciun fel de negocieri. Și oamenii care vin nu pot spune: nu îmi convin condițiile de la această fermă, schimb angajatorul, dat fiind că mulți caută forță de muncă în aceste zile. Opțiunile pe care le aveau le-au fost anulate prin mijloace juridice, toate fiind motivate de măsurile de carantină.

Este carantina, în varianta adaptată pentru sezonieri, eficientă?

Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt „carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci”, sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Chiar aşa? Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania.

                                                                                                           Alina KÜHNEL

Sursa: Deutsche Welle

4 Comments

 1. Ionela Ionescu

  Iar pentru că populația locală să nu devină violentă față de ei sau de patronii și politicienii care i-au dus acolo, au început să fabrice și studii cum că populația din estul Europei are o genă mai nuștiucum care conferă imunitate sporită.
  Păi dacă suntem imuni, atunci de ce ținem țara cu lacătul pe ea , eh ???
  Ori suntem imuni ori nu suntem imuni ?
  Că nu poți să fii și alb și negru SIMULTAN.

 2. gigimutu

  bre baieti si fete care ati plecat la sparanghelizare,

  eu cred ca v-ati luat o mare teapa, pai in asa conditii, sa stati acolo, mai, nu m-as fi dus nici daca-mi dadeau un miliard de euroi!!!

  dedicatie pentru nemtalai: sa va stea in gat sparanghelu de anu asta!!! si tie merkeloaie!!!

 3. MN

  Nu va mai vaicariti. Sinteti si veti fi ceeace ati ales, adica niste sclavi. Si veti fi tratati ca niste sclavi , care muncesc pe plantatia stapinului , adica a urmasilor lui Hitler. Pregatiti-va pentru ceece urmeaza sa vina, adica in aceste conditii mizerabile, la care se adaoga modul cum ati plecat , in turme ca niste vite , sint sanse foarte sa va inbolnaviti . Atunci va fi mai rau .Acum este inca bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *