Atitudini

Cultul personalității: Tovarăși pupenklauși, să facem din Sibiu un nou Scornicești!

  O doamnă pe nume Elena Lotrean ( Asociația „Future Capital Sibiu”), de care nu mai auzisem până ieri, vine cu […]

 

O doamnă pe nume Elena Lotrean ( Asociația „Future Capital Sibiu”), de care nu mai auzisem până ieri, vine cu năstrușnica idee  a traseului memorial Klaus Werner Iohannis! Eu știam că aceste rute turistice se ivesc după decesul unor mari personalități culturale sau științifice care au lăsat omenirii ceva palpabil și care merită recunoștință veșnică, ele nefiind „dedicate” unor politicieni cât se poate de vii și inutili.

Iată ce declara siropos această nostalgică a turismului comunist de tip Doftana: „Cunoaște și recunoaște Sibiul așa cum l-a descoperit Președintele, cu ochi de copil, de adolescent, de îndrăgostit, de profesor, de primar, cu ochi care te întâmpina binevoitor, te urmăresc curios și te îndeamnă la descoperiri. Turism, educație, cultură”. Educație? „«Kakaia» educația?” – strigă invidios Stalin din mormânt. Cultură? Poate cult… CULTUL PERSONALITĂȚII pentru un „Președinte” omniprezent și scris musai cu majusculă! Poate unii dintre cititori cred că inventăm noi acest pupincurism grețos, așa că oferim „materialul clientului” ca probă a verității: http://www.gandul.info/stiri/turistii-din-sibiu-plimbati-pe-drumul-presedintelui-prin-locurile-prin-care-a-trecut-klaus-iohannis-14134857 

Această ofertă „turistică” va demara începând cu data de 1 mai 2015 și va purta numele „Drumul președintelui” (https://www.facebook.com/Drumulpresedintelui?fref=ts), probabil ca replică la șoseaua „Transalpina”, cunoscută și ca „Drumul regelui”! Cinstea de a călca pe urma pașilor prezidențiali se plătește cu pipăratul preț de 50 de lei. Scump! Da’ halatu’, halatu’ cât costă? De fapt, paltonu’, paltonu’ cât costă? Doar vorbim de domnu’ Klaus, interpretul rolului principal din filmul „Un paltonar la Paris”, urmare la comedia de succes „Un idiot la Paris”. Cică „prima doamnă” a fost foarte încântată de  inițiativa de tip nord-coreean a turului omagial Klaus în stil Kim… Kim Jong-il! Aștept cu nerăbdare să întâlnesc grupuri de turiști plângând în hohote în fața unei bănci din parcul Astra, atunci când ghidul le va spune că acolo tovarășul Klaus a mîncat covrigi pentru prima oară împreună cu tovarășa Carmen, pe vremea când era un „anticomunist privat” și visa să ajungă „politruc”!

Ce mai spune tovarășa Lotrean Elena, botezată astfel de părinții săi în cinstea savantului de renume mondial, tovarășa Elena Ceaușescu: „Este un tur mai special, porneşte de la casa unde a copilărit când era foarte mic preşedintele, casa de pe Papiu Ilarian, şi se termină la Primărie, e o rută frumoasă, atinge toate punctele importante din viaţa domniei sale, toate care sunt în centrul istoric, nu o să ieşim din centrul istoric”. Am înțeles că publicul vizat pentru pelerinajul la „ieslea” casei părintești o să fie, în general, unul tânăr, cu vârste până în 35 de ani. Normal, fiindcă automat celor de peste 40 de ani doar amintirea excursiilor școlare la casa memorială Ceaușescu din Scornicești sau la închisoarea Doftana le provoacă greață! Atunci, hai să găsim o nouă generație căreia să-i spălăm creierii și să o pervertim ca pupătoare a urmelor pașilor noului idol și amușinătoare a dârei lăsate de „floarea beșina sasului”! Hai să construim „omul nou”, adorator al conducătorului de esență divină de la Cotroceni, în bună tradiție ceaușistă. Fiindcă am pomenit „floarea” cunoscută în Ardeal ca „beșina sasului”, să reamintesc cititorilor ce spunea propagandistul Emil Hurezeanu, un pupenklaus notoriu, despre această plantă la televizor, în septembrie 2008: „românii i-au zis aşa pentru că miroase frumos, în numele bunei convieţuiri cu saşii”. De unde să știe marele analist că beșina sasului nu este o floare, ci o umilă ciupercă puturoasă, „Lasiosphaera gigantea”, pe numele ei latinesc? Poți să mai spui altceva… decât „pas cu pas” spre penibilul absolut?

Unor lingușitori fără limite și bun-simț le este dor de vremuri pe care le credeam apus definitiv.

Unor lingușitori fără limite le este dor de vremuri pe care le credeam apuse definitiv.

„În primul rând vizăm publicul român, în prima fază, pentru că este o personalitate a României, ne dorim de fapt să stârnim curiozitatea pentru că atunci când eşti curios şi reuşeşti să înveţi şi să descoperi”, mai dă pe goarnă distinsa politrucă sibiancă. Ce mare personalitate a României este domnul Klaus Werner Iohannis ca să-l lăudăm și ce acte de vitejie a făptuit ca să-l glorificăm, că în cele patru luni, de când activează ca președinte al României, nu a făcut absolut nimic notabil pentru țară? Doar plimbări aiurea, decorații, declarații belicoase la adresa Rusiei, mesaje de compasiune pentru locuitorii altor țări – doar pentru români, nu! – concedii private și mesaje fără substanță, dar într-o ridicolă limbă de lemn, pe Facebook! După ce acest individ, mut și lipsit de personalitate, a fost plimbat în campania electorală ca un „prapur” – vorba lui Ion Cristoiu –,  acuma este musai să canonizăm același personaj tern și fără pic de charismă, deși este încă în viață? La cât este de mediocru idolatrizatul președinte, cred că mai potrivit pentru el ar fi cultul „personulității”, decât al personalității!

Iată simple comparații și un periplu prin istoria relativ recentă, nu pe „Drumul președintelui” pavat cu „floarea” beșina sasului… Nicolae Ceaușescu scria cărți? Nu, nu le scria, dar avea trepădușii lui, „culturnicii”, care-i alcătuiau cărți din combinarea mai multor discursuri. Tocmai au apărut dezvăluiri că la fel a fost „scrisă” și cartea „Pas cu pas”, din interviurile date de Klaus Iohannis de-a lungul timpului, iar acest montaj a fost comercializat avându-l ca autor pe Iohannis, la fel ca în cazul „operelor” tovarășului Nicolae Ceaușescu. Este măcar o singură zi de la Dumnezeu fără să apară Klaus Iohannis în mass-media? Nu! La fel era și pe vremea lui Ceaușescu, doar că acela nu beneficia de atâtea canale de telviziune care să-i închine ode simultan și să-i aducă osanale chiar și noaptea, în reluare, non-stop! Exista un cult a personalității pentru consoarta dicatatorului? Da, era celebrul „Cabinet doi”, adică taman instituția „primei doamne” pe care se chinuiesc să ne-o bage pe gât propagandiștii cuplului Iohannis! Îl critica cineva pe Ceaușescu? Nu! Păi, pe Iohannis are cineva curajul să-l critice, deși face gafă după gafă? Se vizita Scorniceștiul natal al „tovarășului” ca prinos de recunoștință? Da! Se va vizita și Sibiul natal al „domnului” în același scop omagial? Da!

Comparații multe și relevante, o singură concluzie privind actualul cult al personalității: Klaus Iohannis, pentru noi, este Ceaușescu doi!

                                                                                                       Simina BARBU

Nota redacției: Pentru sibieni nu este o noutate promovarea insistentă a imaginii lui Klaus Iohannis și cultul personalității construit special pentru acest satrap local. Ei au fost obligați să suporte timp de 14 ani o propagandă dezmățată pentru care și ministrul propagandei naziste, Joseph Goebbels, ar fi fost invidios! Iată ce scriam noi despre propaganda iohannisiană în anul 2009: http://www.justitiarul.ro/klaus-iohannis-nu-johannis-un-mit-creat-artificial/

Iată și aici o scurtă notă tot din publicația noastră, din data de 20 aprilie 2010, deci în urmă cu cinci ani:Menestrelii Kaiser-ului. Datorită crizei de imagine a primarului, care se suprapune cu criza economică mondială, biroul de presă al primăriei a transmis presei sibiene, de rit pupincurist, un articol comandat despre slăvirea primarului sibian pe alte meridiane. Articolul de proslăvire fiind în limba spaniolă, fătucile au omis să specifice şi ţara în care  apare publicaţia cu pricina („El Nuevo Herald“) sau nu au ştiut nici ele, că pentru „copy-paste” de pe internet nu-ţi trebuie multă carte şi nici cunoştinţe geografice! Aşa că „guguştiuci” de la săptămânalul „Turnul Sfatului” s-au grăbit să titreze  materialul primit de la primărie cu eclatantul: „Elogiaţi în Spania: Pe mâinile lui Johannis, Sibiul a ştiut să îmbine istoria şi modernizarea”.

Ce zici, Franz? „El Nuevo Herald” apare în Miami, Florida, U.S.A., fiind practic o copie a cotidianului „The Miami Herald”, dar editat în limba spaniolă, special pentru minoritatea de origine cubaneză de acolo. După ce au făcut băşcălie cititorii, printre comentariile de pe ediţia on-line a săptămânalului cu nume de obiectiv turistic, redactorii au rectificat titlul, înlocuind Spania cu State! Care State? Să fie State Potcovaru, ăla din telenovela ţigănească de la tembelizor, numită ,,State de România”? „Elogiile” erau de fapt nu ale „spaniolilor”, ci ale biroului de presă din primărie,care a avut grijă să trimită materialul în cauză şi la „Tribuna”, unde a apărut sub un titlu – „original” şi acesta! – la fel de răsunător ca şi la papagalii ceilalţi: „El Nuevo Herald: Sibiul, una dintre bijuteriile ţării”.

Iată şi un scurt pasaj, selectat din ziarul lui nea Ilie Carabulea, dar cu traducerea venită direct de la primăria lui nea Klaus: „Pe străzile pietruite – curate şi fără trafic – , aşa cum se petrece în puţine oraşe româneşti, trec în fiecare an mii de turişti, care găsesc în acest burg vechi al fostului imperiu austro-ungar acelaşi aer central european ca în Praga, Viena ori Trieste. Spanioli, francezi, germani, italieni – toţi cutreieră străzile, printre casele perfect vopsite, unde îşi beau cafelele, la picioarele turnurilor oraşului”. Sublinierile ne aparţin, iar pasajele evidenţiate astfel ne-au provocat un zâmbet amar, pentru că vedem zilnic halul în care arată „străzile pietruite – curate şi fără trafic”. Ele sunt sufocate de un trafic infernal, fiind şi pline de gropi, care le vin de hac autoturismelor sibienilor! Cât despre „casele perfect vopsite”, se vede treaba că autorul nici măcar nu a vizitat oraşul, ci doar a privit fotografiile de pe site-ul primăriei. Până şi casele de pe Corso, spoite în grabă pentru „Capitala culturală a Europei” din anul 2007, au început să piardă bucăţi mari de tencuială, iar în curţi nu vă sfătuim să intraţi, dacă nu vreţi să suferiţi şocuri vizuale sau olfactive.

Nu o să ne apucă să disecăm toate inadvertenţele din articolul omagial, mai ales că ăia din Florida habar nu au unde-i România pe hartă, darămite Sibiul, ci dorim să vă atragem atenţia asupra unor „coincidenţe”.

1) În Jacksonville, tot statul american Florida, locuieşte Ion Baştea, escrocul împreună cu care soţii Iohannis au furat două case din centrul Sibiului prin folosirea unor falsuri, recunoscute definitiv şi irevocabil de justiţia română! Cele două familii păstrează relaţiile în continuare şi se vizitează reciproc.

2) Când a apărut articolul în presa sibiană , luni 22 martie 2010 – prompt biroul de presă al primăriei, fiindcă articolul a fost publicat în „El Nuevo Herald” cu o zi înainte, în 21 martie, ediţia de duminică („publicado el domingo”), ziua tirajului redus şi a materialelor de umplutură pentru toate ziarele din lume – Iohannis tocmai sosise din concediul său anual din Republica Dominicană, care este „la doi paşi” de Florida, tot în Caraibe.

3) Iată ce declara soţia primarului, în ziarul „Monitorul de Sibiu” ( „Johannis, în blogosferă”, 05.12.2007 ) despre un blog iniţiat de ea la liceul „Gheorghe Lazăr”, unde activează ca profesoară: „Avem un proiect cu o Universitate din Florida, de vreo cinci ani, cu care colaborăm prin internet. Am făcut nişte proiecte foarte interesante împreuna. Copiii noştri au scris despre locurile lor preferate din oraş, cei din Florida au scris despre locurile lor preferate…)”.

Cu cinci ani înainte, în 2002, se stabilise definitiv în statul Florida, prin emigrare, complicele soţilor Iohannis, Baştea Ioan, împreună cu familia. Aceasta avea o fiică, proaspătă absolventă a liceului „Gheorghe Lazăr”, unde toată lumea ştia că este „nepoata” doamnei profesoare de engleză, Carmen Iohannis. Aiurea, poate doar dacă hoţia împreună („together” cum ar spune doamna profesoară, în limba pe care o predă) ar induce automat şi grade de rudenie! Din aceste „coincidenţe”, doar cei care nu au creierele spălate şi neuronii puşi pe bigudiuri vor înţelege de unde până unde un ziar din Florida pomeneşte de un orăşel din Europa, necunoscut publicului american, articolul culminând cu slăvirea primarului. Nu mai contează că oda de omagiere este compusă în spaniolă şi ziarul a apărut duminica, zi în care americanii din Florida sunt la plajă. Important era să apară traducerea în presa locală, ca să fie copleşiţi sibienii de importanţa planetară a „tătucului” neamţ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.