Pamflet

Cultură pe pâine la vreme de pandemie: Romeo și Julieta în versiune nouă

            Romeo și Julieta – varianta de pandemie (după WIKIPEDIA, cu modificări și adăugiri în […]

 

          Romeo și Julieta – varianta de pandemie

(după WIKIPEDIA, cu modificări și adăugiri în conformitate cu Ordinul Comun al Ministerelor Culturii și Sănătății pentru redeschiderea instituțiilor de cultură)

PARTEA ÎNTÂI: Piesa începe într-o piață publică din Verona unde Samson si Gregorio poartă discuții despre ura celor două familii rivale, Capulet și Montague. Discuțiile se poartă de la o distanță de cel puțin 2 metri. Deoarece nu toți actorii participanți reușesc să mențină distanțarea fizică, unii ies din scenă și joacă în culise.

Samson și Gregorio încep să se lupte. Cum nu există în recuzită săbii mai lungi de 1 metru, cei doi se vor bate cu tulnice de circa 2,5 metri fiecare. Apoi își face apariția și Benvolio care încearcă să-i despartă, cu un tulnic și mai mare, dar lupta continuă… vine și Tybalt, dar nu-l vede nimeni pentru că deja scena e mult prea aglomerată… știm însă că a venit, după cum își țipă replicile din culise. Toți sunt până la urmă convinși să renunțe la conflict de către copiii celor două familii, Julieta Capulet și Romeo Montague. Apoi Lady Montague întreabă de Romeo, dar nimeni nu aude nimic deoarece Lady are o mască pe mufă făcută dintr-un brocart gros de tot.

În scena următoare, Paris îi spune lui Capulet că vrea să se însoare cu Julieta lui, moment în care acesta devine posomorât, gândindu-se cum va arăta nunta cu doar 16 persoane în interior sau 50 de persoane afară și ezită. Romeo află însă de la servitorul lui Capulet că va avea loc o petrecere la palat și se hotărăște să participe la aceasta. Julieta este anunțată de mama sa că tânărul Paris dorește să o ia în căsătorie, dar ea se oripilează, amintindu-și că ultima oară când i-au luat temperatura lui Paris, acesta avea peste 37,3 deși părea mai mult asimptomatic.

La petrecerea organizată de Capulet, Romeo alături de Mercutio si Benvolio își fac apariția. Purtând mască, dar nu peste ochi și obraji, ci, evident peste gură și nas (vezi Masca facială de protectie FFP3 FS-930 V -Filter Service) nimeni nu-l recunoaște, iar Romeo reușește să vorbească cu aleasa inimii sale și chiar să o sărute, prin materialul textil, cam cum a sărutat Ludovic Orban, premierul României, drapelul patriei. Toți participanții la bal poartă mănuși chirurgicale.

După acest moment, cei doi prieteni care-l însoțeau pe Romeo, află ca acesta s-a strecurat în grădina Capuleților, blindat într-un echipament individual de protecție (PPE), pentru a vorbi cu Julieta. În urma conversației, observând că balconul permite distanțarea fizică necesară, Romeo pleacă liniștit la părintele Lorenzo pentru a-l ruga să-l cunune cu Julieta. Nu se pune problema de a aduce 16 nuntași, căci treaba trebuie să rămână secretă.

Mai târziu, cei trei prieteni (Romeo,Mercutio si Benvolio) discută între ei, dar sunt întrerupți de doica Julietei care vrea să se asigure că planurile lui Romeo sunt cât se poate de sincere. Deoarece actorii în vârstă sunt de evitat, doica Julietei este întruchipată de o actriță de maximum 25 de ani, cu risc mic de a se contamina sau de a face COVID simptomatic. După ce află că Romeo e hotărât, ea îi spune Julietei, care se duce la părintele Lorenzo pentru a se spovedi. Spovedania se face de la o distanță de minimum 4,00 metri. În aceste condiții, Julieta se spovedește cu o voce tunătoare.

Nu trece mult și după spovedania de peste 75 de decibeli, măsurați la circa 1,5 metri deasupra solului, ea se întâlnește cu alesul inimii sale cu care se și cunună.

După aceasta, într-o piață publică are loc o confruntare cu furtunurile între Romeo și Tybalt; se va alege varianta duelului cu furtun cu jet de apă, deoarece permite simultan menținerea distanțării fizice și igienizarea mâinilor celor doi protagoniști. Mercutio, încercând să-i despartă, cu ajutorul unei prăjini, este omorât de rivalul lui Romeo cu o praștie, pentru a se menține distanța fizică între victimă și ucigaș. În final, ucigașul îl provoacă din nou la duel pe Romeo, dar este omorât de acesta, deoarece jetul din furtun avea o presiune prea mare.

Despre această întâmplare află Lady Capulet și prințul, care hotărăsc ca Romeo să plătească cu propria-i viață pentru faptele sale. Lui Lady Capulet îi atârnă niște șnururi din corset. De altfel, deoarece prin Ordinul Comun al Ministerelor Sănătății si Culturii, nu i se permite costumierei să intre în cabina actorilor, toate actrițele sunt cu corsetele în devălmășie, căci nu s-a descoperit încă metoda de a lega și strânge corsetul unei doamne de la doi metri distanță. Apoi are loc o discuție între doica cea tânără, beton! și Julieta, discuție în care doica dezaprobă atitudinea pozitivă a fetei în privința „ucigașului” vărului ei Tybalt.

Între timp, Romeo se ascunde în chilia părintelui Lorenzo, dar este urmărit de doică până acolo. Aceasta îi dă, prin intermediul unui băț lung circa de 1,5-2 metri, un inel din partea Julietei și-i spune care este starea acesteia. Romeo scoate un dezinfectant și-și igienizează mâinile.

Între timp, prințul Capulet și Paris pun la cale căsătoria acestuia din urma cu Julieta, după ce amândoi tinerii își vor fi făcut testul „Real Time PCR” (RT-PCR). Julieta vorbește cu mama sa despre planurile tatălui ei de a o căsători cu Paris, dar și cu tatăl său cu care se și ceartă. Cum interacțiunea dintre cei trei durează mai mult de 15 minute, Julieta este silită să părăsească scena, să-și igienizeze mâinile și să facă gargară cu sare, în culise. După cearta cu părinții, Julieta se duce să se spovedească părintelui Lorenzo, care o sfătuiește să accepte, aparent, măritișul cu Paris miercuri, dar înainte de noaptea nunții să bea licoarea din sticluța pe care i-o va da el și care va da impresia că este moartă, în timp ce ea se va trezi după 24 de ore. În acest moment, actorul care joacă rolul părintelui Lorenzo începe să tușească… în conformitate cu Ordinul Comun al Ministerelor Sănătății și Culturii, se purcede la izolarea imediată a actorului de restul echipei și se organizează transportul individual al acestuia la domiciliu, plus contactarea medicului de familie. Spațiul în care respectiva persoană a petrecut timp îndelungat (scena de teatru) se închide și se aerisește timp de 24 de ore… după aerisirea spațiului se realizează curățenia, precum și spălarea și dezinfecția riguroasă a scenei.

Spectatorii vor fi rugați să revină după ce vor fi trecut cele 24 de ore regulamentare. Disciplinați, spectatorii înțeleg situația și revin a doua zi.

PARTEA A DOUA: În ziua nunții, în timp ce pregătirile erau în toi și toți membrii familiei împreună cu servitorii erau ocupați, Julieta bea conținutul sticlei și este găsită de doică țeapănă în patul spălat și dezinfectat riguros… Toți membrii familiei sunt anunțați că nunta nu va mai avea loc.

După depunerea Julietei în cavoul familiei, Romeo, fiind înștiințat de Balthazar că iubirea lui este moartă, cumpără de la un farmacist o sticlă de otravă, o mască de unică folosință și pleacă într-acolo. Pe drum, fără să mai țină seama de distanțarea fizică, Romeo se bate cu Paris și-l omoară. Între timp, părintele Lorenzo încearcă să ajungă la timp pentru a-l vesti pe Romeo că totul este o înscenare, însă fiind băgat în carantină 14 zile, ajunge prea târziu și-l găsește pe Romeo întins la podea, otrăvit.

Julieta se trezește și văzându-l pe Romeo întins și nemișcat, se sinucide cu pumnalul iubitului ei, nu înainte de a rosti o lungă tiradă. De aceea, în această scenă, contactul fizic între Romeo și Julieta, ce poate fi considerat contact apropiat îndelungat (mai mult de 15 minute, la o distanță mai mică de 1,50 m) nu poate fi limitat. Se recomandă în acest caz ca Julieta să aibă asupra ei un ceas deșteptător care să o anunțe când au trecut cele 15 minute, pentru a se putea îndepărta rapid, dându-și duhul în culise.

Vizionare plăcută, cetățeni!

                                                                                                      Luminița ARHIRE

3 Comments

 1. D

  Tragic!

  N-am inteles de ce s-a sinucis!

 2. D

  Inteleg interpretarea piesei si o aprob chiar daca piesa nu e in asentimentul meu si nu gust teatrul!

  Edificator!

  O astfel de piesa vedem in fiecare zi in jurul nostru chiar si mai si!
  “Trebuia” adaugat cumva ceva legat de indivizii care striga de pe geam: bagati-l in izoleta!

 3. Oyvey

  O întrebare din foaier: având bilet la mijlocul rândului, cum străbat drumul printre scaune pentru a respecta distanțarea fizică? Propun să se scoată scaunele nefolosite și să se creeze mai multe culoare de acces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.