Atitudini

Cum dracu’ mă?!

  Este întrebarea uluită pe care ți-o pui când afli despre o faptă aparent incredibilă, la care ceva nu se […]

 

Este întrebarea uluită pe care ți-o pui când afli despre o faptă aparent incredibilă, la care ceva nu se leagă, sau când ești martor la un eveniment pe care nu-l poti pricepe. Iar dacă întrebarea persistă mulți ani de zile, chit că în tot timpul ăsta tu și alții ca tine v-ați străduit asiduu să-i găsiți răspunsul, înseamnă că este ceva necurat la mijloc. Ceva „nu puşcă” în poveste, vorba ardeleanului.

Această întrebare, „cum dracu’ mă?… cum de a fost posibil?”, devine de maximă actualitate mai ales în preajma zilei de 13 iunie, când în Calendarul Săsesc este celebrată ziua Boului de Apă, denumit Boul Apis în latină şi Boul Bălții în oltenească.

Ieri, azi, mâine și-n toate zilele următoare, întrebarea ăsta revine şi mai abitir. Cum dracu’ mă?… Cum de s-a putut întâmpla așa ceva?

Prima oară, hai treacă-meargă, nu ştia lumea ce-i poate pielea, presa îi poleise cu aur cariera de primar al Sibiului, iar originea săsească, conform unei marote adânc încetățenite, era considerată garanția nemțească pentru „lucrul bine facut”. Chiar şi muțenia – retardul evident în vorbire – i-a fost considerat profunzime – „vorbește puțin şi gândește tot atâta cât vorbește” ,aşa cum l-a caracterizat la două capete Crin Antonescu.

În zadar unii de prin Sibiu au încercat să ne prezinte personajul.

– Este corupt – strigau unii – sub el a înflorit mafia retrocedărilor.
– Şi ce dacă – gândea românul – doar n-o fi fost mai al dracului decât gașca Udrea – Cocoş!

– FDGR patronat de el este continuatoarea unei organizații naziste – ne spuneau alții.
– Aşa, şi?! Ce treabă mai avem noi cu asta? S-a întâmplat acum aproape 100 de ani, cine mai stă să înțeleagă acum care-i treaba cu nazismul ăsta?!

– A furat cu acte false două case din cele șapte pe care le-a avut – se scria într-un ziar din Sibiu care prezenta şi documente-dovadă ale potlogăriilor.
– Bine mă, doar două…?! Păi dacă-l comparăm cu Băsescu, cu Udrea, cu Videanu, sau Berceanu, nenea ăsta joacă la juniori.

– A vândut copii, mi-a vândut nepoții – a fost strigatul de disperare al unei bunici care a trecut în cealaltă lume cu durerea de a nu mai ști nimic despre nepoții vânduți de soții Iohannis unora de prin Canada. Aici mulți au tăcut, au întors privirea în partea cealaltă şi s-au făcut că n-au văzut, n-au auzit. La fel cum au procedat cu palma aplicată de Băsescu copilului în 2009.

– Este prost şi arogant, este leneș și nesimțit, şuşoteau funcționarii primăriei Sibiu, dar nu numai… Astea deja erau la şi altele, pe lângă celelalte nici nu mai contau.

Şi a fost ales! În ciuda celor de mai sus, populația l-a ales președinte. Hai să zicem că lipsa de informare, o presă favorabilă, astre aliniate, norocul prostului, puțin SRI şi mult SIE, a făcut ca acest personaj total inadecvat să ajungă Președinte.

Apoi, timp de 5 ani, n-a făcut absolut nimic. A legat între ele concediile şi vacanțele, iar în rest am descoperit un individ submediocru, capricios, mofturos, arogant, revanșard, cu grave carențe de vorbire, la fel de periculos, ticălos şi cinic ca Băsescu de care tocmai scăpasem. Ne consolam cu faptul că este leneș şi-i place confortul, pentru că dacă ar fi fost și harnic pe cât de ticălos este, dracu ne-ar fi luat.

Dar culmea, după toate astea, după acest mare NIMIC, individul ăsta câștiga un nou mandat! Faptul că l-a concurat Viorica, n-are nici o relevanță, în mod normal trebuia să piardă indiferent de adversar. Putea să fie o mătură, o rață sau un robot de bucătărie, ÎNTR-O ȚARĂ NORMALĂ WERNER TREBUIA SĂ PIARDĂ. De-acum nu mai era o necunoscută, în 5 ani îl văzusem ce poate, aflasem ce ştie, deja știam cine-i omul. Şi-atunci revine mereu şi mereu obsedanta întrebare: Cum dracu’ mă?… Cum a fost posibil așa ceva?

                                                                                                            Dorel BĂLAȘA

5 Comments

 1. urare calduroasa

  eu de ziua lui, ii transmit MUJE! (cu J de de la Sarajevo)

  • gigimutu

   si eu!

 2. Gheorghe

  Pentru că cine numără voturile: STS. Tov.Stalin dixit.

 3. justinianus

  Boul Apis, corect, dar mie imi pare mai aproape de adevar, Klaunus Magnus Stupidus!

 4. titi

  Cum este cu o tara de prosti asa cum a spus dl bou de sibiu acum cateva zile cu scuzele spuse dupa aceea VORBA COPIILOR CAND SE JOACA CINE ZICE ALA ESTE incz 5 ani cu prostul acolo unde canta CUCUVEAULA de la ora 6 si apoi vom vedea ce prost va urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *