Abuzuri

CUM ESTE POSIBIL, DOMNULE LĂDARIU? (II)

Publicarea primei părţi a  acestui articol a provocat  consternarea, indignarea  şi revolta multor persoane care îl cunosc, sau au avut […]
Publicarea primei părţi a  acestui articol a provocat  consternarea, indignarea  şi revolta multor persoane care îl cunosc, sau au avut […]

Publicarea primei părţi a  acestui articol a provocat  consternarea, indignarea  şi revolta multor persoane care îl cunosc, sau au avut impresia de a-l cunoaşte pe Lazăr Lădariu, redactorul-șef al ziarului „Cuvântul Liber”.

„Acesta este adevăratul chip al marelui român lui Lădariu?” m-a întrebat directorul unui trust de presă într-o discuție pe Facebook. Pare-se că da… adevărul, ieșit la iveala în toată splendoarea sa, a prefăcut în cioburi oglinda pe care o întreba: oglindă-oglinjoară, cine e cel mai tare român din țară? Dacă până nu demult îi oferea răspunsul dorit, domnul umflându-se în pene, ei bine… oglinda a amuțit pentru totdeauna. Cultul personalității, bine întreținut  de indivizi care populează redacția, s-a transformat, așa dintr-o dată, în fum. „Bine ai făcut că ai scris, cineva trebuia să o facă!”a fost afirmația unui fost angajat al ziarului. „Prea tare i s-a urcat la cap că e o personalitate”!!!

Adevărul e ca apa rece: face rău dinţilor stricați. Din greșeală în greșeală, spre victoria finală. În loc de drept la replică, un atac mizerabil prin interpuși: Mircea T. Morariu și articolul APOCALIPSA = moartea triumfală în toate!

După apariţia articolului meu,  Lădariu a făcut primul pas greșit. S-a folosit de dl. Mircea T. Morariu, prietenul său și unchiul meu, pentru a-mi cere să îmi retrag articolul. Văzând că nu am de gând să fac acest lucru, mi s-a cerut să dau dezmințire în „Justiţiarul” cum că nu eu aș fi autoarea materialului. Al doilea pas greșit, după care a urmat ameninţarea cu linşajul din partea ziariștilor de la „Cuvântul”. Nici acest gest ordinar n-a avut efect asupra mea.  Atunci s-a făcut apel la ultima variantă, cea a şantajului sentimental: dacă nu îmi retrag articolul, unchiul meu nu mă va mai recunoaște ca nepoată.

în 28 mai a.c. Lădariu l-a invitat pe Viorel Conțiu la redacția Cuvântului Liber pentru a lămuri chestiunea, care, conform afirmației sale,  prezenta „interes” pentru ambele părţi. După întâlnire, Viorel m-a sunat, revoltat și furios. „Știi de ce m-a chemat? Să mă interogheze și să afle ce amestec am eu în articolul scris de tine la „Justiţiarul”… la finalul întrevederii mi-a arătat  articolul denigrator scris și publicat de unchiul tău în „Cuvântul” de azi, la pagina 3”: http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=70225

Dacă Lădariu ar fi fost o persoană integră și un adevărat ziarist, ar fi știut că are dreptul la replică. L-am invitat chiar eu să-și folosească acest drept, știind că un articol, dacă este scris cu rea credință, se întoarce ca un bumerang împotriva autorului. Dacă cele relatate de mine ar fi fost neadevărate, omul și-ar fi păstrat calmul și ar fi ieșit la rampă cu contraargumente în Justițiarul, bineînțeles, și nu în ziarul la care este mare șef. Dar…luat prin surprindere și mânat de un EGO fără margini,  a continuat să gafeze.

În loc să-și facă un proces de conștiință și eventual o reconciliere cu omul pe care l-a exploatat timp de 10 ani, Lădariu și-a tăiat singur craca prin publicarea articolului “APOCALIPSA= moartea triumfală în toate!” al cărui conținut va fi publicat ca anexă la prezentul. Ultima probă de bărbăție a marelui român, acest articol denigrator a fost ultimul afront adus omului pe care l-a lăsat fără pâinea cea de toate zilele. În vremurile de azi, să privezi un om de sursa de venit reprezintă un act criminal. Un gest care ascunde o violență perversă greu de imaginat. O asemenea veste produce o stare de șoc victimei și, dacă persoana are un caracter mai puțin puternic, se poate sinucide. E oare conștient Lădariu și lingăii care îl înconjoară că ar fi putut provoca o crimă cu mâinile aparent curate? Dacă contrar culturii- pe care susține că o are, nu are cunoștințe de acest gen, îl invit să citească cartea „HĂRȚUIREA  MORALĂ- Violenţa perversă în cotidian” scrisă de Marie – France Hirigoyen.

Și ca un ultim comentariu pe tema „Apocalipsei”: ipostaza de boschetar în care îl prezintă pe Viorel Conţiu, este ultimul element care încheie portretul marelui redactor-șef. Nu comentez cele scrise de unchiul meu despre mine, ci las cititorii să își facă o părere despre „gorunul” neamului românesc și restul copăceilor care stau în umbra sa.

Morţii se acoperă cu țărână iar vii, cu hârtii. Contractul de cesiune a dreptului de autor și bubele din capul lui Lădariu. Informații interesante despre acţionarii CUVÂNTUL  LIBER  SRL, transformat în afacere familiară.

Dacă în prima parte a articolului am publicat, în facsimil, decizia de demitere fără preaviz nr.3/12.03.2013 a lui Viorel Conțiu, vă voi prezenta în facsimil și Contractul de cesiune a dreptului de autor nr. 30 încheiat în 2003  între: Lazăr Lădariu-în calitate de  președinte, Husar Ioan și Orza Vasile-în calitate de vicepreședinți și Viorel Conțiu-în calitate de autor.

Contract Contiu1

Contract Contiu pg 2

Așadar…decizia se referă la desfacerea contractului încheiat la data de 01.01.2003, în timp ce contractul a fost încheiat, nu se știe în ce zi a anului, dar cu siguranță… în 2003! Contractul are și alte probleme majore:  nu este semnat de „cei trei muschetari”administratori ci doar de Lădariu, nu este înregistrat nici la Finanțe, nici la ITM! Practic, Viorel Conțiu a lucrat la negru și, ceea ce e și mai revoltător, i s-au furat și 10 ani din dreptul la pensie.

Ca urmare a demersurilor jurnalistice, vă prezint numele tuturor celor 23 de acționari ai ziarului devenit un fel de asociație de tip familiar: Lazăr Lădariu, Husar Ioan, Orza Vasile, Cristescu Mariana, Cismaș Ioan, Bărdășanu Mihai, Bărbulescu Gh., Borda Dorin, Ciurdaru Margareta, Ciurdaru Claudiu, Ciurdaru Ioan(n.a.: intrați în societate în 2008, la 2 ani după decesul tatălui Ciurdaru Ioan în baza certificatului de moștenitor nr.24/31 apr.2006), Bota Vasile, Baldean Victor, Capusi Mariana, Roșca Viorica, Florea Ioan, Crăciun Rodica, Macarie gh., Boariu Lenuța, Palfi Viorica, Giurgiu Ana, Giurgiu Petre și Giurgiu Anda.

În anul 2008, AGA a decis prelungirea mandatelor administratorilor, respectiv Lădariu, Husar și Orza, durata fiind nelimitată în timp. Cu alte cuvinte, ăștia se cred veșnici, având convingerea că ziarul va deveni moștenire de familie!

Înainte de final, doresc să îi adresez d-lui Lădariu o ultimă întrebare: cum este posibil să ocupi un asemenea post necunoscând definiția jurnalistului?

Și fiindcă sunt sigură că și această întrebare vă prinde descoperit, permiteți-mă să vă dau definiția: jurnalistul este aceea persoană activă, bine intenționată, care slujește cu devotament comunitatea din care face parte  și țara în care s-a născut. Prin activitatea sa circulă între oameni, află durerile lor și trage semnale de alarmă pentru remedierea tuturor situațiilor negative. Jurnalistul este, de asemenea, o persoană cu coloană vertebrală și conștiință civică, care acționează în slujba dreptății și a adevărului.

Auzeam undeva că aţi fi un prieten al animalelor… Ce ați făcut în mod concret pentru a le ajuta? Ați tras la răspundere primăria față de lipsa de interes în modificarea unei hotărâri a Consiliului Local care lovește în cei care adoptăm câini și pisici comunitare? Aţi solicitat înființarea unui adăpost pentru pisici? Aţi solicitat înființarea Poliției Animalelor, date fiind atrocitățile pe care le comit asupra lor bestiile cu chip uman?

Bineînţeles că nu ați făcut nimic din toate astea, deşi aveați toate condiţiile şi instrumentele pentru a o face! În schimb noi, cei de la ,,Justiţiarul”, ne-am mișcat şi avem deja primele rezultate. Dar despre aceste rezultate voi vorbi în cea de-a doua parte a articolului „Primăria Tg. Mureș este mai presus de lege”.

Liliana-Delia MORARIU

4 Comments

 1. elena

  Liliana, excelent articol.Felicitari! Cu privire la neregulile „contractului” de munca in baza caruia Viorel Contiu isi castiga putinii bani, vreau sa spun ca si eu i-am atras atentia ca nu este conform legii. La acel moment, Viorel fiind oarecum inspaimantat ca-si va pierde si acei cativa gologani ce-i primea, nu a indraznit sa obiecteze. Mai trist este ca cei de la Inspectia Muncii sunt mana in mana cu conducerea ziarului, si pur si simplu s-au facut ca nu vad nimic. Draga mea, ai inceput o lupta, grea….foarte grea. Sper sa ai puterea s-o duci pana la capat.

  • Liliana Morariu

   Am puterea necesara, dar si el va trebui sa se mobilizeze…si-au batut joc de el in ultimul hal, l-au facut sa creada ca e un neica nimeni care primeste de pomana, citiva leuti, mai mult din mila…Mersi pt.aprecieri, il voi sustine pina la capat!

 2. Cătălina Mihalcea

  Ca jurnalist de investigaţii, d-na Liliana-Delia Morariu dă dovadă de un grad înalt de profesionalism, curaj şi responsabilitate în dezvăluirea acţiunilor pe care le întreprinde împotriva nedreptăţilor, ilegalităţilor şi abuzurilor pe care le comit cei care pretind că sunt în slujba adevărului şi dreptăţii. Felicitări şi succes în tot ceea ce faceţi, d-na Liliana-Delia Morariu!

 3. CONSTANTIN R

  pentru mihalcea catalina…cum s-ar putea „traduce” expresia „…dezvaluirea actiunilor pe care le intreprinde impotriva …” ? atunci cand „invartim” limba-n gura si „emitem” este absolut necesar sa „cuplam” si creierasul… altfel …vorbim…vorbe.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *