Atitudini

CUM ESTE POSIBIL, DOMNULE LĂDARIU?

CUM  ESTE  POSIBIL, DOMNULE  LĂDARIU? Întrebare adresată lui Lazăr Lădariu, redactor-șef al ziarului Cuvântul Liber Zilele trecute m-am întâlnit cu […]

CUM  ESTE  POSIBIL, DOMNULE  LĂDARIU?

Întrebare adresată lui Lazăr Lădariu, redactor-șef al ziarului Cuvântul Liber

Zilele trecute m-am întâlnit cu Viorel Conțiu, un vechi și bun prieten, care până ieri-alaltăieri era jurnalist al ziarului local Cuvântul Liber. Un OM în adevăratul sens al cuvântului și un excelent profesionist, la 59 de ani, a rămas pe drumuri. De pe o zi pe alta, fără preaviz, după zece ani de colaborare cu ziarul, o persoană conștiincioasă și mereu prezentă la evenimente de tot felul, a rămas fără pâinea cea de toate zilele. Nu mi-a venit să cred că a fost pus pe liber tocmai de cel care ar fi trebuit să-i apere cu strășnicie interesele și poziția!

„Mi s-a pregătit demult asta, din cauza unor articole care au deranjat persoane publice. Husar(n.a.: Ioan Husar, octogenarul fosilizat, acționar al ziarului) aștepta în umbră… s-a făcut alb la față când a aflat că am publicat fără știrea lui articolul cu Aquaserv… acum a sosit momentul să o facă, acuzându-mă că i-am furat colegei Ioana Florea tichetele de masă și un bilet la spectacol”, mi-a mărturisit cu tristețe în glas, dezamăgit de atâta mizerie umană. Mare satisfacție trebuie să fi avut asasinii din umbră la aflarea veștii! Mare trebuie să fi fost și bucuria  celor cărora le-a spus pe față că ard gazul de pomană și că sunt „flotanți” la redacție, gen Mariana Cristescu și Ioana Florea, mamă și fiică, protejatele lui Lădariu.

   

 

Un om poate fi ucis și fără arme. În cazul lui Viorel Conțiu viața a demonstrat încă o dată că, cei care dețin puterea calcă pe cadavre. Și dumneavoastră, domnule Lădariu, ați fost încercat de viață, dar după decesul soției, relația cu Mariana Cristescu v-a făcut să uitați. Credeam că senectutea aduce oamenilor un plus de înțelepciune, dar m-am înșelat. Conduceți un ziar prin voia lui Dumnezeu; știu cum ați ajuns acționar al unui fost ziar de stat (n.a.:Steaua Roșie înainte de 1989), știu cine au fost și ce făceau unii dintre actualii acționari înainte de Revoluție. Știu și ce fac acum, după 24 de ani de la evenimentul sângeros în care, cu piepturile goale, copiii țării au căzut secerați de gloanțe pentru o viață mai bună, pentru a ne elibera de frică, pentru libertatea de a ne exprima liber opiniile. Și mai știu că Viorel a fost unul dintre  jurnaliști care a plătit  scump dreptul de a-și exprima ideile fără cenzură.

Ceea ce însă nu știu și vreau să aflu, sunt răspunsurile domniei voastre la obsedanta întrebare: CUM  ESTE  POSIBIL  DOMNULE  LĂDARIU…

      …Să lovești pe la spate, cu cruzime, un om care a slujit cu devotament interesele ziarului și care a răspuns „prezent” la toate solicitările dumneavoastră? Dacă ați fi avut verticalitate, nu l-ați fi aruncat la lada de gunoi, ci ați fi demarat o anchetă internă; nu i-ați fi trimis decizia de demitere prin curier pentru a vă ascunde privirea vinovată, ci i-ați fi dat-o personal, bărbătește, cu explicațiile de rigoare Pentru că este  vorba de o decizie de concediere nemotivată, semnată de domnia voastră și de acționarii Husar Ioan și Orza Vasile.

…Să-i sfidezi inteligența și profesionalismul cu un salariu de mizerie, în timp ce „frecătorii de mentă” sau pseudo-ziariștii, cum vreți să-i numiți, au salarii de două, trei,  patru sau de cinci ori mai mari doar pentru că vin la serviciu când vor, stau pe scaun și fură articolele altora de pe net? Conform contractului de prestări servicii semnat de dumneavoastră în 2003, care, poate nu știți, dar nu mai există în legislația muncii, Viorel Conţiu era plătit cu mărunțiș pentru funcția de grafician, din care nu l-ați avansat niciodată! Dacă în primii 6 ani de muncă i-ați dat „astronomica” sumă de 180 lei net lunar și abia acum doi ani i-ați mărit leafa la 570 lei, colegei Ioana Florea, doar pentru că este fiica concubinei dumneavoastră, i-ați un salariu de 950 lei, la care se adaugă bonuri de masă și transportul gratuit cu autobuzul. Și agentul publicitar Husar Florea, fratele celuilalt  „husar”, omul vechiului regim, frâna și „șoptitorul” ziarului, care o freacă la rece, are un salariu fix de 950 lei plus bonuri și transport gratuit cu autobuzul, chiar dacă nu aduce nici un contract publicitar! Păi dacă asta nu-i bătaie de joc, atunci ce ar putea fi???

   …Să suferiți de amnezie, uitând că Viorel  a încasat-o de la ungurii pe care domnia voastră îi criticați cu atâta vehemență în editoriale? Da, anul trecut, în Sângeorgiul de Pădure, când asociația ASTRA a inaugurat acea cruce ortodoxă, omniprezentul Viorel a riscat să rămână cu chipul desfigurat pentru tot restul vieții din cauza lui Tar  Balazs, un iredentist maghiar beat, nepotul fostului primar Tar Andraș. Acel descreierat l-a lovit în figură cu inele de fier trase pe degetele mâinii. Certificatul medico-legal 1913/25.06.2012 a relevat fractură piramidală nazală și hematoame periorbitale bilateral, Viorel având nevoie de 14 zile de concediu medical pentru a putea umbla pe stradă. Nu numai că nu l-ați sprijinit moral, dar v-ați sustras și de la ajutorul financiar, tăcând precum… „dânsul” în iarbă!

    RUȘINE, RUȘINE, RUȘINE că nu l-ați apărat! Ungurii nu ar fi lăsat lucrurile la voia întâmplării,  ar fi sculat în picioare întreaga Europă și omul lor s-ar fi transformat peste noapte în erou național! Și-atunci credeți că sunteți îndreptățit să vă bateți cu pumnul în piept și să strigați sus și tare că sunteți român? Ce fel de român? Probabil unul modificat genetic, căci cel autentic are frică de Dumnezeu și dragoste față de aproapele său! Nici Roxana Crișan, procurorul de caz, nu a fost departe de dumneavoastră: prin ordonanța din 19.10.2012 emisă în dos .4045/P/2012 l-a scos pe inculpat de sub urmărire penală, considerând că „fapta analizată este lipsită de pericol social”. Prin indulgența specifică multor magistrați, i-a aplicat doar o amendă, dându-i acestuia prilejul de a comite în viitor fapte și mai grave.

   Culmea ironiei e că Ioana Florea cochetează pe față cu UDMR-ul, fiind prezentă la toate acțiunile acestuia dar și la protocoalele tuturor evenimentelor culturale unde, datorită gabaritului său depășit, comite un act de mare curaj: înfulecă tot ce găsește! În rest, nu are probleme… cu mintea ei năroadă, plină de frustrații și complexe de inferioritate, speră să ajungă redactor-șef că doar de, acțiunile ziarului constituie moștenire de familie! E necesar să vă împrospătez memoria și să vă aduc aminte ce i-ați făcut unui fost angajat, incomodul  Florentin Deac, care v-a dat în judecată pentru plata salariilor și a câștigat două procese? Sau să vă readuc în prim-plan actualul proces cu Oana Bota? Am încercat să aflu punctul de vedere al „tovarășului” Ioan Husar, dar mi-a fost  imposibil dialogul. Tot ceea ce am înțeles de la dumnealui a fost amenințarea că mă va da în judecată.

  Domnule Lădariu, după toate cele scrise până acum, vă mărturisesc că două lucruri mă revoltă la culme: lașitatea și indiferența. În cazul lui Viorel, cu care mă solidarizez, indiferența domniei voastre cât și a colectivului de redacție demonstrează încă o dată, cât este de „român”. În afara domnului Bota și a Oanei, fiica domniei sale, nimeni nu a luat atitudine și nu s-a solidarizat cu cel prigonit. Vă sugerez să vă faceți un proces de conștiință, să reflectați și… să ne transmiteți un drept la replică! Până atunci îi rog pe toți colegii din presă să se solidarizeze cu Viorel Conțiu așa cum vor crede de cuviință.

 

                                                                        Liliana-Delia MORARIU

8 Comments

 1. Cătălina Mihalcea

  Consider că oamenii care nu se tem de nimic şi care sunt în stare să mute munţii din loc pentru binele altora merită respectaţi pentru curajul lor şi felicitaţi pentru modul de manifestare pe care l-au ales şi nicidecum nu trebuie să fie trataţi cu indiferenţă, agresaţi fizic şi verbal şi forţaţi să trăiască în mizerie tocmai de cei care pretind că sunt în slujba adevărului şi dreptăţii. Este trist şi dureros atunci când adevărul tău poate ajuta oameni, dar e singur pe câmpul de luptă. Cred cu tărie că este necesar ca toţi cei care nu mai suportă minciuna, hoţia şi corupţia să îşi manifeste solidaritatea şi să-i sprijine pe cei care vor să facă ceva pentru binele societăţii .
  „ În vremuri ale înşelătoriei universale, a spune adevărul este un act revoluţionar.” George Orwell

  • Liliana Morariu

   Imi place comentariul tau…e trist sa te vezi abandonat, dupa ce ai fost folosit timp de 10 ani, dupa ce ai tinut in spate pe altii, tip Ioana Florea, care nu are habar de munca gazetareasca si de munca, in generat. Mai mult, Ioana are probleme psihice si nu are ce cauta pe teren…Viorel traieste in podul casei d-lui prof.Ranca si momentan nimeni nu-l angajeaza. E usor de inteles motivul!

 2. elena

  Cunosc povestea….este intocmai cum s-a scris mai sus. Hmmmm…Ioana Florea,o cunosc…o rusine in aceasta breasla.Spuneam ca o cunosc….ei bine, eu fiind o persoana care iubeste teatrul,opereta si tot ce tine de o anumita parte a culturii, am avut ocazia sa o vad la “munca”, pe tren.Stiti cum munceste? Merge la alti gazetari,in speta la cei cu suflet bun, cum este o alta prietena a mea de la rtm, si sub pretextul ca fix atunci nu are reportofonul, le cere inregistrarile facute de acestia. Mai mai mult, la ultimul spectacol, muzical-ul “Romeo si Julieta”, auzind-o cum o intreaba pe prietena mea, despre soprana M.M., citez:” …tu ce intrebari ai pus? despre ce s-o intreb? spune-mi si mie…..”, am apostrofat-o : – Vai Ioana, cum poate un gazetar sa puna astfel de intrebari ? la care ea imi raspunde: citez:” pai eu nu stiu ce s-o intreb….despre ce s-o intreb? “……IOANA, ATUNCI DE CE L-AI SABOTAT PE VIOREL? EL STIA CU SIGURANTA CE SA INTREBE SI CUM SA SCRIE UN ARTICOL DESPRE ACEASTA MICROSTAGIUNE.

 3. Nelu

  Contiu nu a fost abandonat, l-a scos Dumnezeu din mizerabila mocirla numit ,,Cuvantul liber,, de mult numai este ce a fost acest ziar in 2008 primarul Tarnavenului le a dat la ziarul asta a alcolistilor peste 150 milioane lei ca sa-si faca imagine, apoi fratilor, ziarul insine are nevoie de operatie estetica, ahhhh si pe cine la-u gasit sa-i laude pe primarul Popa Octavian in struna ? pe alcolistul bordas !

 4. Flori

  Astfel de cazuri de hartuire morala la locul de munca m-au determinat sa traduc o carte de referinta,” Hartuirea morala – Violenta perversa in cotidian”, si sa provoc trei presedinti de comisii parlamentare sa-si asume elaborarea unor reglementari care sa fereasca in viitor angajatii de faptele necugetate si nejustificate ale angajatorilor. Asemenea situatii pot distruge definitiv un om, din pacate.

 5. calarasu

  vezi ca o da afara pe oana pentru ca i-a dat pe hoti in judecata

 6. ela

  bota oana a castigat procesul si va primi banii pe 3 ani.

 7. tet

  oana a fost si concediata dupa ce a indraznit sa le ia banii furati. Succes ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *