Sănătate

Cum ne afectează sănătatea chimicalele din fructe și legume

      Specialiștii apreciază că tot mai mulți români suferă din cauza chimicalelor din fructe și legume. De exemplu, […]

 

 

 

Specialiștii apreciază că tot mai mulți români suferă din cauza chimicalelor din fructe și legume. De exemplu, cadmiul, un metal greu, toxic, puternic cancerigen, este tot mai prezent în alimentația noastră. Pe acesta, ca și multe alte substanțe, îl primim la pachet prin importurile mari de produse agroalimentare obținute prin utilizarea în exces a îngrășămintelor chimice.

Comisia Europeană anunță de mult timp reguli tot mai stricte de utilizare a fertilizatorilor. La Spitalul de Urgență Floreasca din București, la singura secție de toxicologie din țară, tot mai mulți pacienți sunt diagnosticați cu probleme de sănătate din cauza cadmiului, un metal extrem de periculos. De ce se ajunge în această situație? Medicii spun că bolnavii au consumat legume, fructe și cereale crescute cu îngrășăminte chimice pe bază de fosfor folosite în exces.

 

                             Chimicalele ne pot ucide

 

„Cadmiul crește și produce riscul de apariție a cancerului, dar are o serie de interferențe și cu alte patologii, cum ar fi bolile renale cronice, apariția osteoporozei, apariția diabetului“, explică Dan Țincu, medic primar la Terapie Intensivă, secția Toxicologie. La nivel mondial, situația este destul de gravă: consumul de îngrășăminte chimice a depășit 180 de milioane de tone, la nivel mondial, în ultimul deceniu. Țările asiatice sunt printre cei mai mari utilizatori, iar de acolo importă masiv produse agroalimentare și țările din Europa.

 

                      Avertizările Comisiei Europene

 

„De foarte multe ori, legumele și fructele, din interese comerciale, suportă tratamente cu pesticide și nu numai, pentru a le face să crească mai repede. Dacă discutăm de alte țări care nu sunt membre UE, fără discuție că nu există reglementări atât de stricte“, spune Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară. În România, consumul de îngrășăminte chimice este de trei ori mai mic decât în țările vestice, iar principalul motiv este lipsa banilor. Uniunea Europeană ia măsuri. Pentru început, vrea reguli mai severe pentru fertilizatori. Comisia Europeană va introduce o concentrație maximă admisă a cadmiului în kilogramul de îngrășăminte chimice. Rămâne de rezolvat din nou o problemă care se repetă: concurenţa produselor cultivate în condiţii naturale cu cele obţinute intensiv, eventual din importuri greu de controlat.

 

                                    Afectează grav sănătatea

 

Așadar, fără să știm, zilnic înghițim o listă lungă de chimicale, provenite mai ales din prelucrarea gudroanelor extrase din huilă sau din zeamă de goange. Dar, până la urmă, asta nu ar fi mare lucru. Cu adevărat grav este că specialiștii au descoperit că multe E-uri pot provoca boli extrem de grave.

E 211 – benzoat de sodiu, folosit ca antiseptic, este folosit și în băuturile răcoritoare cu aromă de citrice. E 211 se mai adaugă în lapte şi în produsele din carne, în produsele de brutărie şi în dulciuri. Despre acesta se știe că provoacă urticarie şi agravează astmul. Este o substanță interzisă în SUA, iar Institutul de Oncologie din Germania îl consideră cancerigen.

E 330 – acid citric: produce afecţiuni ale cavităţii bucale (afte), dar se mai știe că are și efecte cancerigene.

E 338 – acid fosforic: produce indigestie, vomă, colici, dureri abdominale.

E 951 – aspartam: un îndulcitor artificial des folosit. Se estimează că ar produce peste 70 de tipuri de boli. Pe termen lung, provoacă scăderea imunităţii, sensibilizează corpul la gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale. Mai poate provoca dureri de cap, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală, palpitaţii şi predispune la îngrăşare. În acelaşi timp, se pare că joacă un rol important în apariția unor tumori cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului.

E 110 – sunset yellow: dă culoarea galbenă unor produse alimentare diverse. Este o substanță cancerigenă, dar mai provoacă și alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, vomă, indigestie.

E 210 – acid benzoic, produs cancerigen.

E 950 – acetsulfam-k și E 952 – Ciclamat, substanțe îndulcitoare artificiale care pot să producă migrene şi alte reacţii adverse. Unele teste de laborator au arătat că pot fi și cancerigene, motiv pentru care sunt interzise în SUA şi în Anglia.

                                                                                                                             Sonia TEODORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.