Observator

Cum s-a scăpat pe el Emmanuel Macron de frica Poporului dezlănțuit!

  Am urmărit și eu luni seara ceea ce francezii au numit, dînd curs unui bombasticism de pe vremea Regelui […]

 

Am urmărit și eu luni seara ceea ce francezii au numit, dînd curs unui bombasticism de pe vremea Regelui Soare, Discursul lui Emmanuel Macron adresat națiunii franceze.
Ce s-a întîmplat la Paris în ultimul timp știe mai toată lumea în țara noastră, pentru care Franța e o soră mai mare, deși Panait Istrati zicea că e o Românie nițel mai spălată.
Confirmînd învățătura că în Istorie e posibil orice, drept pentru care, e înțelept să nu spui niciodată Așa ceva e imposibil, Parisul a fost scena unor violențe greu de conceput într-o țară care l-a dat pe Descartes. Asta zic unii. Eu însă zic că mai greu de conceput a fost atmosfera provocată de măsurile luate de autorități pentru ținerea sub control a protestelor, zise și a vestelor galbene (ce idee genială chestia asta cu vestă galbenă! despre care Adrian Sârbu îmi spunea că trimite la o anume categorie de oameni, la cei care servesc pe bogătași, de la șoferi pînă la aducătorii de pizza), amintind halucinant de atmosfera creată de loviturile de stat militare, date în America Latină de locotenenți, în Grecia de colonei, și în Africa de sergenți-majori.
Zeci de mii de polițiști înarmați cu tot ce trebuie snopirii în bătaie a protestatarului, tanchete, fie ele și ale Jandarmeriei, sute de persoane reținute așa-zis preventiv, după bănuiala flicilor c-ar putea comite un delict.

În tot timpul acestor Tulburări, Emmanuel Macron, steaua în urcare a Europei, în timp ce steaua Angelei Merkel coboară și se dezumflă mai ceva ca o bășică, omul providențial, ivit din sertarele sergenților majori mesianici pentru a mîntui Franța, cel care se voia Napoleonul Europei în rezbel cu America de peste Ocean, a stat pitit prin camările de lux de la Palatul Elyssée.

Luni seara, s-a gîndit să intervină.
L-am urmărit conștient că, asemenea tuturor bibelourilor de tablă lansate pe piața politică de Regizorii, nu face altceva decît să respecte sfaturile date de consilieri:
Priviți numai în camera de luat vederi, să creadă francezii că-i priviți în ochi.
Adresați-vă lor, celor mulți și amărîți ca și cum ați fi Tătucul lor și nu biela manivelă a multinaționalelor.
Vîrîți și chestii cu cei care sînt în divorț și nu au banii necesari să ia custodia copiilor, și chestia cu pensionarii care trăiesc modest, care au venituri mici și care nu reușesc să se descurce nici cu ajutorul copiilor.
– Să vîr și chestia cu eroarea de a face pe plac mulținaționalelor?
– Nu, în nici un caz, știți doar cine ne-a făcut Președinte.

Îl vor fi sfătuit consilierii și să fie om, om pur și simplu, și nu un nit, o piuliță care deschide gura.
N-au reușit.
Omul nu trece sticla. Un fel de Klaus Iohannis care se vrea uman.

În Discursul adresat națiunii, Emmanuel Macron a anunțat o serie de măsuri, toate ca răspuns la protestele de stradă.
Salariile la nivelul salariului minim interprofesional (SMIC) vor fi majorate cu 100 de euro. Plătit de cine? Cum de cine? De stat!
Angajatorii să acorde angajaților lor o primă de sfîrșit de an, care nu va impozitată.
Pensiile mai mici de 2.000 de euro vor fi scutite de creşterea contribuţiei de asigurări sociale.
Ce mai încolo și încoace, discursul a anunțat o ploaie de pomeni date francezilor.
Nu de un președinte comunist sau măcar socialist.
Pomeni date de un Președinte care a venit la Putere cu un Program de dreapta, de reforme radicale, menite a reduce deficitul bugetar, a crea noi locuri de muncă, a readuce Franța în rândul țărilor cu o economie competitivă.

Urmărindu-l, unii se vor fi gîndit la Nicolae Ceaușescu, cel care pe 21 decembrie 1989, anunța pe cei din Piață că le mai dă românilor o sută de lei.
Urmărindu-l, alții se vor fi gîndit la Liviu Drangea, cel care, de teama pușcăriei, a stopat orice investiție pentru a putea arunca românilor, în trecere pe sub fereastra sa, pomeni bănești cu amîndouă mîinile.

Eu însă m-am gîndit la Conu Leonida, al lui Caragiale:
– Să te ferească Dumnezeu de furia Poporului ! îi spune el Efimiței.
Pentru că furia asta, a francezilor, l-au făcut pe marele Emmanuel Macron să se scape pe el de frică.
Și să devină peste noapte populist.

                                                                                                                   Ion CRISTOIU

Sursa: https://www.cristoiublog.ro/gindul-de-miercuri-12-decembrie-2018/

 

1 Comment

  1. nic

    Vreiti sa spuneti ca a mai fost “cacat” odata…!? Daca ar fi numai el ….., !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *