Observator

Cum să nu-l urască?!

  În 1991 aveau tot în Rusia, toate condițiile, era totul pregătit pentru asaltul capitalismului sălbatic occidental. Sunt atât de […]

 

În 1991 aveau tot în Rusia, toate condițiile, era totul pregătit pentru asaltul capitalismului sălbatic occidental. Sunt atât de aproape acele vremuri, și totuși atât de departe!… Rusia trebuia să fie prada cea mare!… Cu toate bogățiile sale, cu diamantele de sub gheața Siberiei care trebuiau valorificate, cu gazul care trebuia împărțit joint venture și consumat în Vest, cu perimetrele bogate în petrol care trebuia concesionate lor, cu întinderile de pământ fertil care trebuiau exploatate intensiv de ei, cu toate fabricile și uzinele vechi care trebuiau rentabilizaste. Și numai Occidentul putea să le facă pe toate astea!… Au avut tot și totul le-a fost luat. Din cauza …sau datorită lui. Cum să nu-l urască?!

Ba au avut și aventurierul, bețivul lor perfect, precum Băsescu, bețivul iresponsabil, cu familia și anturajul său, gata să cedeze și să vândă tot pentru a se bucura de avantajele nețărmurite ale puterii. Boris Eltîn. Au avut și partidele, opoziția și puterea, gata să rupă statul în două și să-l expună spre beneficiul celor care îi finanțau mai bine, de o parte și alta, pentru a se înfrupta din exercitarea conducerii nominale a statului. Au avut și societatea civilă, gata să bulverseze societatea reală cu noile concepții și paradigme despre exercitarea nelimitată a libertăților limitate și diversitatea prestabilită. FMI era acolo și „își oferea ajutorul”, ajutorul după ajutor, după care ar fi urmat condițiile de după alte condiții, dinaintea altor condiții, prin care se „rentabiliza”, a se citi „distruge”, și „eficientiza”, a se citi „vinde pe nimic”. Clinton era acolo și le promitea, precum românilor: „Stay the course, stay the course, the future is yours!”. Totul decurgea cum nu se poate mai bine!

…Dar a apărut el și în culise a revenit KGB-ul. A intervenit KGB-ul. Cu metodele lor „neortodoxe”. Ăștia știau jocul, știau ce urmează. Și nu au putut permite. Au spus „Niet! Cu Rusia nu merge așa!”. L-au șantajat și eliminat pe Elțîn. „Urât, foarte urât”, a replicat Vestul, neștiind ce să mai facă. Au preluat frâiele. Au înlăturat oligarhii care, precum în România în aceeași perioadă, căutau să se apropie de putere, și au spus că puterea politică, care lucrează pentru stat și popor, creează puterea economică, și nu invers. A venit Putin și a spus că Rusia nu e victimă, ci o mare putere. Nu e de vânzare, dar se poate asocia onest. Anticipase ce urma să se întâmple. Kagebiștii îi cunoșteau prea bine pe occidentali, nu credeau în „prietenia” lor. Și au spus „Niet! Aici nu e România, nici Albania, nici Chile, nici Argentina, nici Thailanda, nici Angola, nici Coasta de Fildeș. Nu o să vă distrați aici la fel!”.

Iar KGB-ul le-a pregătit repede rușilor „mentalitatea” corespunzătoare. În aceeași perioadă în care în România aceeași expresie era la mare modă, „mentalitatea” care trebuia „schimbată”. Trebuiau să fie preocupați cu regrete de sine și să se disculpe pentru comunism, în timp ce ar fi fost din nou jefuiți, mai mult decât în timpul invaziei naziste. Putin le-a spus că trebuie să fie mândri de munca lor și că au câștigat Mare Război Patriotic. A venit Putin și le-a spus că trebuie să se împace cu istoria, să fie onorați de Armata Roșie și jertfele bunicilor lor. A organizat din nou imense parade…

A stricat tot. Big style! Un plan grandios care ar fi adus fericirea pe Wall Street, în City-ul londonez, la Bursa din New York …Cum să nu-l disprețuiască?!

Rușii, vajnicii ruși, cu brațele lor călite, trebuiau să muncească pe șantierele din Londra, din Paris, din Munchen, să fie hamali în porturile lor, să le facă munca de jos, precum românii, ucraienenii, polonezii, slovacii, în timp ce țara le-ar fi fost o imensă piață de desfacere a produselor finite occidentale și una de export pentru brațe de muncă ieftine. În schimb, au rămas acasă mai toți, iar unii cheltuie milioane în stațiunile lor turistice …Cum să nu-l urască?!

Rusoaicele trebuiau să se prostitueze în Amsterdam și Hamburg, să fie carne vie pentru soldații NATO din Kosovo, din Polonia sau România, precum româncele, ucrainencele, albanezele. Să șteargă la fund bătrânii lor. În schimb, au rămas acasă și sunt soții și mame, ajutând la una dintre cele mai mari rate a natalității din Europa, în vreme ce Occidentul lor se stinge …Cum să nu-l disprețuiască?!

Rusia trebuia depopulată, falimentată, împărțită, sub amenințarea permanentă a separării unor minorități, sub imperiul haosului politic și ideologic, sub conducerea mereu vremelnică a unor oportuniști, iar apoi a altora. Și, între timp, rușii sa se certe care e calea …calea dezastrului: liberalismul sau social-democrația. Putin a venit fără ideologie, cu partidul „Rusia Unită” …Cum să nu-l urască?!

Trebuiau să cheme „special” occidentalii să le rezolve problemele: cum e mai bine, să distrugă tot și apoi să reconstruiască cu „investitori strategici” sau să distrugă tot pur și simplu și să ceară ajutoare? Occident ar fi ajutat, sunt foarte caritabili în felul ăsta: când știu că apoi pot să îți ia tot. Au dovedit-o în sute de ani de colonialism! Trebuiau să reînvețe de la ei să facă aproape tot și mai ales cum să gândească aproape tot. …Dar a venit Putin și KGB-ul și au stricat tot …Cum să nu-l urască?! Au pierdut miliarde și miliarde pe care le-ar fi supt dintr-o Rusie care își căuta liniștea și drumul, în derivă. Precum noi astăzi.

…Cum să nu-l disprețuiască?! …Dar noi de ce să-l urâm?! Din motive istorice? Dar ne-am împăcat atât de bine cu istoria atunci când am uitat trădarea Occidentului, care ne-a abandonat atât de cinic, cum a făcut-o Churchill, în labele comuniștilor. De ce să facem o asemenea discriminare?! Nu ne-a învățat Occidentul să nu discriminăm? Ne împăcăm atât de bine să uităm că paradisul promis de celebra „venire a americanilor” întârzie și mai mult de 30 de ani, în vreme ce nici pământul nu ne mai este al nostru sub picioare, iar politicienii sunt sclavii supuși ai Occidentului. De ce să nu-i iertăm și pe ruși?! Trăim în prezent, iar istoria ar trebui să nu o uităm și să o înțelegem, dar prezentul ar trebui să-l înțelegem ca să înțelegem ce se întâmplă cu noi… Și cu rușii!

                                                              Cristian PĂTRAȘCU, anonimus.ro

7 Comments

 1. o parere

  pe lumea asta sunt invingatori si invinsi. noi am pierdut si ideea de invingator iar Halep ajuta prea putin buimacii adunati in fata televizorului.

 2. justinianus

  O Doamne, iata ca mai sunt patrioti romani, care sa gandeasca pentru nevoile si viitorul neamului!

 3. Laura

  Rusii sunt adevarati patrioti, capabili sa indure, au indurat mult de-alungul istoriei, insa au un adevarat conducator care le apara interesele, in timp ce noi romanii ne mancam intre noi si avem lichele si tradatori la conducere, in loc sa fim uniti. Treziti-va si urmati Rusia pana nu e prea tarziu.

 4. adria

  17 martie 2020 — Ne place sau nu, Patriarhia Rusiei a afirmat că Slujbele religioase își vor urma cursul ca până în prezent, inclusiv în bisericile care țin de ea din întreaga lume (cu virus sau fără virus).
  Potrivit site-ului Patriarhiei Rusiei, ca răspuns la cererea autorităților sanitare, s-au luat însă măsuri „ținând cont de tradiția canonică și liturgică a Bisericii Ortodoxe Ruse” (un text frumos și echilibrat: http://www.patriarchia.ru/en/db/text/5608615.html)
  Încă un fapt interesant: în 2008 Biserica Ortodoxă Rusă și-a suspendat calitatea de membru a CEC (Conference of European Churches) din care BOR face parte. (https://www.ceceurope.org/member-churches/)
  Dialogul dintre CEC și Comisia Europeană (CE) este sub patronajul Prim-vicepreședintelui CE, până anul trecut sinistrul Frans Timmermans, în prezent sinistra Mairead McGuinness, stalinista blondă care a încercat să-l ‘disciplineze’ pe Nigel Farage dar nu a reușit decât să ne arate natura dictatorială a Uniunii Europene. (https://www.youtube.com/watch?v=LIgmfpHBiDw&feature=emb_logo)
  McGuinness este membră a partidului Fine Gael din Irlanda, partid care face parte, ca și PNL-ul nostru, din Partidul Popular European (PPE). Din decembrie 2019 președintele PPE este Donald Tusk.

  Mă întreb și mă minunez ce partid POPULAR este acesta când TOATE partidele politice care îl compun (cu excepția partidului New Democracy din Grecia) sunt într-o minoritate absolut ridicolă, în multe cazuri chiar nesemnificativă, în propriile lor țări. Convingeți-vă singuri: https://en.wikipedia.org/wiki/European_People's_Party#Full_member_parties

  Asta nu a împiedicat PPE să fie, din 1999, cel mai mare partid din Parlamentul European și, din 2002, cel mai mare partid în Consiliul European. EPP este, de asemenea, cel mai mare partid din actuala Comisie Europeană mulțumită manevrelor PNL-ului care s-a cățărat la guvernare și a impus-o pe Adina Vălean comisar european, deși în Parlamentul României pnl-iștii reprezintă abia un sfert. (https://www.activenews.ro/stiri/Daramarea-Guvernului-Dancila-operatiune-dictata-din-afara-Romaniei-Ludovic-Orban-a-afirmat-la-Congresul-PPE-ca-Executivul-PSD-trebuia-dat-jos-pentru-a-asigura-majoritatea-popularilor-europeni-in-Comisia-Europeana-158953)

  • adria

   BOR (Biserica Ortodoxă Română)

 5. Mihnea

  Suntem la ani lumină inteligență să înțelegem măreția și strategia personajului și, mai în general, strategia redutabilă a unui organism precum KGB-ul, în anii ce au urmat Perestroika, în războiul dus împotriva iudaismului financiar transnațional. Până la urmă, din ce poziție criticăm noi măreția Rusiei de azi?… Din poziția unui popor de slugi fericite că și-au dat țara pe mână altora, cu o slugă nemțoaică la vârf… Să fii atât de prost să nu înțelegi că avem ortodoxia ca bun comun, valori, tradiții etc., care ne leagă de acest frate mai mare capabil să țină mapamondul la respect.
  Sincer, din punct de vedere structural, omenesc și, mai ales, bărbătesc, nici nu pot concepe că România post suverană românească mai este compatibilă cu Rusia sau cu oricare alt organism sănătos… de asta și suntem slugi.

 6. Cum adică de ce noi românii trebuie musai să-i urâm pe ruși?! Fiindcă așa vor stăpânii noștri licuricii, csare nu se lasă pânî nu ne bagă și-n război cu…Putin. Asta numai ca să vază ce arme de exterminare mai au ciolovecii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *