Fără categorie

Cum se fură un imobil la Tîrgu-Mureş

    În ultimii 30 de ani lacunele legislative şi lipsa organismelor de control  a activităţii asociaţiilor de proprietari, le-au […]

 

 

În ultimii 30 de ani lacunele legislative şi lipsa organismelor de control  a activităţii asociaţiilor de proprietari, le-au transformat în adevărate mine de aur pentru indivizii scabroşi, în general oamenii securităţii, care s-au înfiltrat la conducerea acestora prin încălcarea prevederilor Legii 230/2007şi care, în foarte multe cazuri, au devalizat banul public. Cu banii furaţi din buzunarul proprietarului onest,  indivizii  s-au infiltrat în poliţie, procuratură şi justiţie şi, pe baza traficului de influenţă a unor persoane din sistem – cu care au constituit grupări criminale, au ajuns la evacuări silite. Cazul de faţă nu este unul singular. După acest şablon au fost aruncaţi în stradă, cu bestialitate, mii de proprietari de apartamente din întreaga ţară, au fost distruse familii şi vieţi omeneşti…

 coruptie 1

Asociaţia de proprietari Nr.6 din Tg.Mureş, o asociaţie fantomă. Raportul Garzii Financiare Mureş din luna decembrie 1999. Destituirea vechii conduceri şi alegerea mea în funcţia de preşedintă.

În urmă cu 22 de ani, subsemnata mi-am cumpărat un apartament în Str. Constantin Romanu Vivu din Tg. Mureş. Ca orice proprietar de bună credinţă, mi-am plătit lunar cheltuielile de întreţinere. Dacă nu mi-ar fi atras atenţia nişe nereguli, aş fi plătit în continuare, dar… Pornind de la cifre umflate, am solicitat explicaţii administratoarei de atunci, Rad Anuţa. Neprimindu-le, am sesizat  Garda Financiară. Deşi a făcut un control de acoperire, prin Nota de constatare din 21 dec. 1999 a Gărzii, am aflat că fondul de rulment al asociaţiei la acea data era de 233 milioane lei vechi, din care aproape 200 milioane erau investiţi în certificate de depozit la purtător. (Click pe imagini pentru mărire!)

nota de constatarefoto 2

În luna februarie 2000 am convocat adunarea generală a proprietarilor, aducând şi televiziuinea. Am reuşit astfel să destituim pe Voscinaru Elena – preşedintă şi Rad Anuţa.  În unanimitate de voturi, proprietarii m-au ales pe mine ca preşedinte , iar la sugestia lui Ispas Floarea, fostă activistă comunistă,  a fost ales ca vice-preşedinte Kubik Gabor, cenzor  Şerban Tiberiu  şi un comitet executiv din care făcea parte activista; atunci nu bănuiam existenţa unei haite de cartier, ale cărei afaceri urmau să fie grav afectate şi , pentru a nu-şi pierde privilegiile, s-a reorganizat.

După instalarea în funcţie, am constatat că asociaţia de locatari nu fusese transformată legal  în asociaţie de proprietari, că vechea conducere nu fusese aleasă pe baza unui proces-verbal legalizat la notar, că nu exista acordul de asociere prevăzut de lege şi nici extrasul CF privind sediul asociaţiei, că nu exista contabilitate şi nici un seif de depozitare a  încasărilor, banii fiind duşi la domiciliu, cu plasa, de către administratoare, că nu existau state de plată şi nici contracte de muncă ale angajaţilor înregistrate la ITM şi ANAF. Văzând că nu există registrul special al fondului de rulment şi că fondul de rulment există doar pe hârtie, am solicitat expertului contabil Deac Vasile o expertiză financiar contabilă extrajudiciară. În documentul elaborat, expertul a confirmat că toate aspectele constatate de mine s-au adeverit şi că, pe lîngă salarii încasate abuziv, fără aprobarea proprietarilor, fosta conducere şi-a dat premii , a repartizat dublu cheltuieli, nu a virat la stat impozitele pe salarii etc. Întrucât funcţia de administrator a rămas vacantă, l-am numit pe Suciu Petru urmând ca, cu acordul comitetului, să organizez un concurs. Dar lui Suciu îi plăcea băutura. Ajuns să calculeze listele lunare şi să încaseze banii proprietarilor în stare de ebrietate, au început să curgă reclamaţii. Am convocat  comitetul  în vederea publicării în ziarul local a unui concurs pentru ocuparea funcţiei de administrator dar şi pentru demararea unei anchete  în vederea recuperării banilor delapidaţi. În mod paradoxal, m-am izbit de ostilitatea membrilor  comitetului şi a cenzorului. Am fost ameninţată şi chiar s-a încercat o agresiune fizică împotriva mea. Vazând că se îngroaşă gluma, am demisionat, fără a fi chemată ulterior pentru a preda actele existente la sediul asociaţiei. După plecarea mea, şefia asociaţiei a fost preluată de Kubik Gabor şi Oprea Alexandru, persoane care au adus-o în funcţia de administrator pe Almăşan Erzsebet. Individa lucrase la fostul TCM Tg.Mureş şi avea tinicheaua legală de coadă…

Dosarul 142/P/2002 şi scoaterea de sub urmărire penală a infractorilor pe motivul vârstei înaintate şi al recuperării prejudiciului. Pe mine nu mă dă jos nimeni! Fără a-şi demonstra calitatea de reprezentant al asociaţiei de proprietari, Oprea începe un jaf de proporţii. Perceperea altor fonduri fără aprobarea adunării generale a proprietarilor. Chemarea în judecată a aşa- zişilor rău-platnici. Dosarul reabilitării termice 4597/P/2015 soluţionat, fără cercetări,  în 2017 prin….clasare! Proprietarii revoltaţi din Str.Făget în acţiune. Dosarul 1772/102/2017 aşteaptă să fie soluţionat.

După demisie,  am depus plângere la Parchetul Judecătoriei Tg.Mureş ( dos.nr. 142/P/2002). Expertul contabil desemnat  Tincă Maxim a întocmit o expertiză de râsul curcilor! Aceasta s-a efectuat pe sărite,  în baza unor obiective pe care procurorul de caz Gh.Costea nu mi le-a adus la cunoştinţă. Cu toate acestea, prin referatul de începere a urmăririi penale al IPJ au fost puse sub acuzaţie: Voscinaru E., Rad A., Kubik G, Oprea Al., Şerban Tiberiu pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu, fals etc.deşi organul nu a pus sechestru asigurator pe bunurile hoţilor! Cu banii furaţi de la proprietarii  celor 500 de apartamente din cartier, infractorii au scăpat basma curată pe motivul vârstei înaintate şi al recuperării prejudiciului; un prejudiciu modic, a cărui aşa-zisă recuperare nu s-a dovedit cu acte contabile.

Singura care nu a scăpat de rigorile legii a fost Almăşan Erzsebet; doar împotriva ei judecătorii Tribunalului Tg.Mureş au dispus, prin decizia penală nr.550/R/2004 emisă în dos. 3479/2004,redeschiderea urmăririi penale şi trimiterea dosarului la Parchet în vederea continuării cercetărilor pentru infracţiunile de fals material, uitând…delapidarea! Aşadar Oprea Alexandru, fostul securist al Azomureş, pensionar MAI, şi-a continuat colaborarea cu Almăşan  până în 2010, anul în care a fost nevoit să se descotorosească de ea. Între timp, a instalat în funcţia de cenzori pe Szasz Emeric- un alt pensionar, preşedintele C.A.R.P.(Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor)Tg.Mureş  şi Kiss Bela Gianino, fost jurist al Aquaserv, actualmente avocat în Baroul Mureş.

Conform Legii 230/2007, orice schimbare  în structura conducerii sau a sediului asociaţiilor de proprietari trebuie înregistrată la Grefa Judecătoriei în Registrul special al organizaţiilor nonprofit . Nefiind ales în Adunarea Generală a proprietarilor, neavând un proces-verbal cu numele, prenumele, datele de identificare si semnăturile noastre legalizat la notar, cel care afirmă sus şi tare „Pe mine nu mă dă jos nimeni!”  Oprea  a încălcat din nou legea. Deşi fondul de rulment s-a pierdut pe traseu, Oprea şi asociaţii au continuat încasarea acestuia, fără să-l peceapă pe chitanţă separată, conform  legii. Din 2002 a început să perceapă şi fond de reparaţiii, în cuantum de 5 lei/apartament, stabilit în cadrul unui proces- verbal semnat în fals de Oprea. Banii au fost incasaţi în mod identic, nefiind evidenţiaţi  în registrul special prevăzut de lege. Dornic de răzbunare pe cea care i-a deranjat afacerile, în 2003, m-a dat în judecată în primul proces de pretenţii. Dosarul , în care proba cu expertiza contabilă a fost încuviinţată doar în recurs, când marea şefă a Tribunalului era „judecătoarea porno” Andreea Ciucă, s-a finalizat în 2004. Deşi am solicitat suspendarea cauzei civile până la finalizarea dosarului penal, cererea mea a fost respinsă, aşa după cum mi-a fost respinsă excepţia lipsei calităţii de reprezentant al asociaţiei a lui Oprea.  Cu toate că sentinţa civilă 6556/2002 emisă de judecătoarea Simona Pojar a menţinut cele 29 mil.lei vechi ca datorie în contul asociaţiei, la data arestării mele (n.r.:  pentru comiterea infracţiunii de ultraj în formă continuată într-un dosar de calomnie prin presă intentat de Oprea), mama şi bunica mea i-au plătit acestuia suma de 33 milioane lei vechi, la care s-a adăugat suma de 4 milioane, prima tranşă plătită executorului Szekely Szabolcs.

În paralel, Oprea şi „asociaţii”  a început să dea în judecată şi să execute silit o serie de proprietari aşa-zis rău platnici, persoane vulnerabile, pensionari şi femei fără soţ, punând în executare sentinţele obţinute prin BEJ Şoos-Pop şi Szekely. În acest fel  un neica nimeni dar cu pile în magistratură, a ajuns să încaseze la greu bani prin popriri de pensii, salarii(Gall Jolanda, Czakkel Izabella, Togea Aurel ş.a) şi evacuări silite.

Din 2006 a început să încaseze, după acelaşi şablon, un alt fond special neevidenţiat: cel de reabilitare termică. Fără ştirea noastră, prin Rus Dumitru, un alt securist al Azomureş, coleg cu acesta , pensionar MAI şi angajat al primăriei, a semnat în numele nostru programul de reabilitare termică cu Primăria, incluzând peste 20 de blocuri. În mod incredibil a concesionat terasa blocului din Str.Secuilor Martiri 10-12 în favoarea primăriei şi a vândut, în numele proprietarilor din Str.Făget 14-16 terasa blocului în vederea supraetajării!!! Documentele depuse la dos.7914/P/2010 au dovedit faptul că lucrările de reabilitare termică şi supraetajare au fost efectuate cu încălcarea grosolană a legii în construcţii, fără licitaţii, autorizaţii de construcţie, contracte, devize, recepţii, prin deturnare de fonduri europene, inclusiv ale bugetului central şi local.

Lucrările s-au efectuat cu două societăţi agreate de primărie: ALFA CONSTRUCT SRL  prin administrator Poruţiu Mihai şi MANSARDA INVESTMENT SRL prin administrator Todea Ioan (n.a.: în trecut am publicat în cadrul ziarului ancheta „AFACEREA MANSARDA”). Prin manevre josnice, petrecute sub nasul şefului S.I.C.E , Rădulescu Cătălin, din dosarul 7914 s-a „născut”, fără ordonanţă de disjungere, dosarul penal 4597/P/2015; acesta a fost soluţionat- fără a fi audiaţi principalii vinovaţi  Todea, Poruţiu Mihai, Rus Dumitru,Oprea, reprezentanţii Primăriei – Claudiu Maior, Rus Dumitru, Belean Dorin–consilier juridic şi inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii care nu au prezentat actele contabile privind decontarea lucrărilor şi virarea banilor rezultaţi din apartamentele construite spre Consiliul Local, cf.Legii- prin ordonanţa de clasare din 16.05.2017 emisă la comandă de procurorul  Orza Bogdan. Tot din dosarul 7914 s-au desprins, fără ordonanţe de disjungere, cu scopul de acoperire a infractorilor, alte două dosare: 5293/P/2015 şi 778/P/2017, despre care voi vorbi ceva mai încolo…

Anul 2010: înlocuirea  administratoarei Almăşan  cu Baciu Avram, pensionar de boală, candidat la funcţie de conducere în cadrul C.A.R.P. Valul de plângeri ale proprietarilor de apartamente împotriva lui Oprea şi “Asociaţii”. Nori negri la orizont: Dosarul penal 7914/P/2010, procurorul de caz Mesaros Manuela şi mişcările de culise ale organelor de urmărire penală. Alte manevre josnice în cadrul S.I.C.E.(Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice) aflat sub conducerea comisarului Rădulescu Cătălin: schimbarea a patru subcomisari. Lipsa documentelor , piedică în calea calculării sumelor delapidate şi încercarea disperată de prescriere a infracţiunilor.

Sătui de abuzurile şi hoţiile echipei conduse Oprea, mai mulţi proprietari din cartier am depus plângeri la Primărie, ANAFşi Parchetul Judecătoriei. Fiind silit să o înlăture pe Almăşan Erzsebet, Oprea l-a adus în locul ei pe Baciu Avram, un tânăr pensionat de boală care căuta un loc loc de muncă călduţ în care se fac bani fără mari eforturi. Actul de numire în funcţia de administrator a fost procesul-verbal al Comitetului executiv din  30.06.2010 semnat în fals de Oprea, care nu ştie că pentru ocuparea acestui post legea prevede minim liceul economic cu specialitatea contabilitate şi contract de muncă înregistrat la ITM şi ANAF! Ori Baciu este un merceolog, înfiltrat şi la conducerea Asociaţiei de proprietari Nr.  336 din Cartierul Budai , care nu are atestatul pentru administratorii de condominii. Încercând să păcălească opinia publică, Oprea a înaintat Judecătoriei Tg.Mureş –  Secţia civilă, dos. 9995/320/2010 o cerere de chemare în judecată a lui Almăşan pentru pretenţii, învinuind-o de delapidarea sumei de 2,4 miliarde lei vechi. Între timp pe mine m-a dat în judecată pentru pretenţii în alte dosare civile pe care, fără excepţie, le-a ciştigat cu judecătorii mafiei imobiliare târgumureşene. În paralel, cu executorului Pop Ioan, a lui Kiss Bela Gianino şi angajaţi ai OCPI, mi-a făcut notări ilegale de privilegii şi ipoteci în CF, ca să nu îmi pot vinde apartamentul.

Aflând de existenţa dosarului civil deschis lui Almăşan m-am coalizat cu alţi vecini cu care am depus plângere la IPJ în dosarul mega-hoţiei 7914/P/2010. În calitate de părţi vătămate, la data de 11.05.2011 am solicitat calcularea şi restituirea fondurilor de reabilitare, rulment, reparaţii şi a celui rezultat din recuperarea prin instanţă a sumelor de la răii platnici, am formulat cereri şi am solicitat mereu informaţii despre stadiul cercetărilor.

În 2011, organul de urmărire penală a dispus , prin Ordonanţă, începerea urmăririi penale împotriva lui Almăşan E. pentru delapidare şi alte infracţiuni, dispunând efectuarea unei expertize financiar contabile pe o perioadă de 7 ani, expertul desemnat fiind Ilea Gabriela. În 25 iunie 2015, urmărirea penală s-a extins şi asupra cenzorilor Szasz Emeric şi Kiss Bela Gianino , interval de timp în care Ilea nu a finalizat expertiza. Motivul pueril invocat: lipsa unor documente contabile , a listelor de cheltuieli şi a blocurilor de chitanţiere pe diferiţi ani.  Aceasta a fost manevra principală prin care procurorul de caz Emanuela Mesaros şi vice-prim procuror al Parchetului dpl Judecătoria Tg.Mureş, a încercat tergiversarea soluţiobnării care viza în principal prescrierea infracţiunilor. Pe de altă parte şi la nivelul S.I.C.E. s-au făcut manevre: după plecarea subcomisarului Lazea Mihai, acesta a fost înlocuit cu alţi patru subcomisari care au ţinut dosarul pe loc. Ultimul, Ferenc Puskas, a întocmit Referatul cu propunerea de clasare a dosarului.  Bineînţeles că nimeni nu a pus infractorilor sechestru asigurator pe bunuri în vederea recuperării prejudiciului!

„Gorgona bicefală a injustiţiei mureşene”,  articol apărut în „Justiţiarul”. Abuzurile lui Oprea ating apogeul: „Te dau afară din casă, curvă!” . Protocoalele semnate de Horaţius Dumbravă cu SRI, dosarul civil 1069/320/2015 – contestaţie la executarea silită , preşedinta Judecătoriei Aldea Simona Tunde şi mafia imobiliară. Un apartament de 50.000 de Euro neevaluat,  întabulat fraudulos pe numele unui cunoscut rechin imobiliar tîrgumureşean: Lăcătuş Mihai.  Dosarul 6638/320/2016 şi interdicţia de predare silită a apartamentului. Evacuarea silită prin viol de domiciliu înfăptuită cu succes de Puia Romulus asistat de forţele de ordine-Jandarmeria lu’ Filipaş Tiberiu şi Poliţia Locală a lu’ Bretfelean Valentin-tentativă de omor cu premeditare, încălcarea dreptului la viaţă şi la proprietate, înfăptuită. Infracţiuni necercetate în dosarele 6683/P/2017 – Parchetul Judecătoriei Tg.Mureş,  434/P/2017 –Parchetul  Tribunalului Militar Cluj, 123/P/2017 – DNA, 333/P/2017-Parchetul Curţii de Apel.

Tergiversarea soluţionării dosarului 7914/P/2010 a dat mână liberă la delapidare, pe de o parte şi libertatea de a mi se fura apartamentul, pe de altă parte. Văzând că nu cedez sub nici o formă, Oprea ţi Asociaţii a trecut la executarea silită imobiliară a subsemnatei după ce, în urmă cu câţiva ani,  tot în public, mi-a spus: „Te dau afară din casă curvă!”. Nu în mod întâmplător procedura de executare silită imobiliară a început la patru luni de la apariţia articolului „Gorgona bicefală a Injustiţiei mureşene Ciucă-Macovei”

Executarea s-a făcut în colaborare cu BEJ Soos-Pop în dosarul execuţional prescris 17/2009 – pentru recuperarea unei presupuse creanţe de 16.000 lei, sumă pentru care Pop Ioan nu a întocmit procesul-verbal al creanţei  prevăzut de Codul Civil. În dosarul de fond 1069/320/2015 contestaţie la executarea silită imobiliară – totul a fost aranjat. Pe lângă respingerea probelor depuse în apărare şi excepţiile referitoare la lipsa calităţii de reprezentant a lui Oprea şi de executor a lui Pop (care nu avea Ordin de numire al Min.Justiţiei), s-au schimbat 8 complete de judecată. În final, preşedinta Judecătoriei, Aldea Simona Tunde i-a dat câştig de cauză lui Oprea!

Fără să îmi fie evaluat imobilul şi cota parte de teren întabulată – a cărui valoare de piaţă este de 50.000 Euro, fără licitaţie şi cu acte false întocmite de executorul Pop Ioan – acceptate la cadastru, apartamentul meu a fost întabulat pe numele unui binecunoscut rechin imobiliar LĂCĂTUŞ MIHAI care l-ar fi adjudecat cu faimoasa sumă de… 80.000 lei! Fostul patron al restaurantului de tristă faimă LITORAL (n.a.: acum 10 ani  a provocat o toxinfecţie alimentară soldată cu 52 de persoane internate la Spitalul de boli infecţioase) se grăbea să dea în chirie noua achiziţie, asociaţii în ale hoţiei nu au pierdut timp.

Apelând la serviciile BEJ Puia Romulus, i-a solicitat acestuia, prin avocata-inculpată  Alina Guşatu (n.a: cercetată pentru dare de mită)  serviciul de evacuare în cadrul dos.execuţional 93/E/2016. La rândul său, Puia a înaintat la data de 1 iunie 2016 Judecătoriei Tg.Mureş o cerere de încuviinţare de predare silită a imobilului. Deşi prin Încheierea din Camera de consiliu din 8 iunie 2016 pronunţată în dos. 6638/320/2016 fără cale de atac instanţa i-a respins cererea, în 13 iunie 2016 Puia s-a prezenat pentru evacuarea silită cu forţele de ordine.

Deşi prin Încheierea din Camera de consiliu din 8 iunie 2016 pronunţată în dos. 6638/320/2016 fără cale de atac instanţa i-a respins cererea, în 13 iunie 2016 Puia s-a prezenat pentru evacuarea silită cu forţele de ordine.

Deşi prin Încheierea din Camera de consiliu din 8 iunie 2016 pronunţată în dos. 6638/320/2016 fără cale de atac instanţa i-a respins cererea, în 13 iunie 2016 Puia s-a prezenat pentru evacuarea silită cu forţele de ordine.

foto 4

A fost o execuţie în toată regula, la care au participat Lăcătuş Mihai, Lăcătuş Călin – fiul acestuia, Lăcătuş Vlad – nepotul, avocat în cadrul Cabinetului Guşatu şi Asociaţii. Alaiul a fost însoţit de un dispozitiv supranumeric format din 5 jandarmi  şi  2 agenţi ai Poliţiei Locale care au pătruns în casă fără Ordinele de intervenţie prevăzute de lege şi fără dispoziţie de filmare. Evacuarea silită a fost un ACT PREMEDITAT, CRIMINAL, îndreptat atât asupra mea cât şi al întregii familii, prin care mi s-a încălcat atât dreptul la proprietate cât şi dreptul la viaţă, ambele consfinţite de Constituţia României. Acelaşi procedeu urma să-i fie aplicat unei alte victime, d-na Kovacs Eva, pe a cărui căsuţă de 34 metri pătraţi, Puia şi haita lui criminală puseseră ochii! Şi care, ştiind ce urma să i se întâmple, a decedat în urma unui infarct, înainte de finalizarea dosarului de contestaţie la executarea silită pornită de călăul Puia!

 Executorul judecătoresc Romulus Puia la tribună, judecătoarea Andreea Ciucă în prezidiu.

Executorul judecătoresc Romulus Puia la tribună, judecătoarea Andreea Ciucă în prezidiu.

Ce s-a întimplat post-evacuare e de-a dreptul halucinant!  Lăcătuş a dat în chirie apartamentul meu pentru suma de 150 euro lunar. Din cei 80.000 lei, banii adjudecării, era normal ca în contul asociaţiei să intre presupusa creanţă de 16.000, urmând ca subsemnata să primesc diferenţa. Dar nu a fost aşa! La o lună după execuţia lui Puia, executorul Pop a plecat la Domnul… Dosarul 17/2009 a fost preluat de un alt executor: Cotfas Tudor care, la rândul său, mi-a deschis alte dosare execuţionale… astfel încât, după ce că nu am primit nici un leuţ, la data de 14 sept.2016 am fost somată să îmi declar veniturile şi eventualele proprietăţi deţinute în devălmăşie pentru execuarea silită! Drept pentru care am formulat mai multe plângeri penale împotriva autorilor acestui jaf imobiliar, deocamdată nesoluţionate… În episodul  viitor voi dezvălui nume de procurori implicaţi şi tertipurile folosite pentru acoperirea infractorilor.

                                                        – va urma –

                                                                                                                             Liliana-Delia MORARIU

 

Articolul anterior: ASOCIAŢIILE DE PROPRIETARI- CUIBURI ALE CRIMEI ORGANIZATE

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *