Abuzuri

Dan Barna, campania electorală ca o mare crăpelniță pe banii fraierilor

  Fusei la întâlnirea candidatului Dan Barna cu românii din Barcelona. Întâlnire pusă la 12:30 (bănuiesc că ora a fost aleasă în […]

 

Fusei la întâlnirea candidatului Dan Barna cu românii din Barcelona. Întâlnire pusă la 12:30 (bănuiesc că ora a fost aleasă în funcție de agendă candidatului, nu de programul electoratului). Am ajuns acolo cu juma de oră mai târziu. Vreo treizeci de inși. Câțiva de vorbă cu candidatul la intrare, restul așezați la o masă lungă, cu aperitive spaniole. Nu înțeleg dinamica, așa că întreb un om care părea că știe ce e de făcut. Mă invită să mă așez la masă.

Mă așez la masă. Întreb o doamnă de vizavi dacă asta e o întâlnire pentru intimi, membri USR sau dacă e pentru toată lumea. Îmi zice că e pentru toată lumea. Mă uit în jur, toți păreau că se cunosc, numai io displaced. O întreb pe doamnă din față mea, dacă Dan Barna va vorbi, ne va zice ceva. Mi-a zis că nu știe.

Lângă mine, pe scaunul liber, se așează un băiat. Facem cunoștință și-l întreb și pe el dacă cunoaște formatul evenimentului. Nu-l cunoștea. Îl întreb de ce a venit. Că să-l vadă pe Barna în carne și oase, să vadă de cel fel de oameni e înconjurat și să-l întrebe care-i treabă cu planul lui Năsui, cu privatizarea sistemului de sănătate. Că iubită lui e englezoaică și prin ea a înțeles și el ce se întâmplă cu NHS-ul și cu privatizările serviciilor sociale.

Mă întreabă: tu de ce ai venit? Păi, la fel ca tine, să văd omul și să-l întreb cât aloca USR-ul din milioanele de euro primite de la stat, adică de la noi, pe crearea de politici publice de către experți, cu studii de impact, măsurători, cum se face în politică competență. Băiatul nu știa că USR primește milioane de euro de la stat. L-am informat. L-am întrebat dacă știe pe cineva din suită. Știa, un tânăr userist, de două luni rezident în Barcelona. Îl cheamă și-l întrebăm de ce suntem aici. Băiatul userist ne-a zis că să mâncăm și să vorbim cu candidatul. Cum să vorbim?

Între timp, candidatul se așezase în capul mesei și mânca. Mânca și nu se mai oprea. Cum să vorbim, să-l oprim din mâncat? Și useristul de două luni ne-a zis da și ne-a chemat în capul mesei. Ne-am dus. Candidatul a lăsat furculița jos și-a dat mână cu noi. Băiatul cu NHS-ul în cap și-a exprimat îngrijorarea privind planul lui Năsui și l-a întrebat pe Barna care-i treabă cu asta. E USR partid neoliberal?  Ce-i cu privatizările serviciilor publice? Candidatul ne-a zis că statul oferă din ce în ce mai mulți bani la sănătate, dar nu-și îmbunătățește serviciile, deci trebuie diminuat că e incompetent. La care, eu am vrut să-i întreb întrebarea mea, dar nu s-a mai putut că a trebuit să plece.

Am mai vorbit un pic cu useristul de două luni-rezident-în-Barcelona, care ne-a zis că el e de acord cu noi, dar că în USR e imposibil să vorbești despre poiltici sociale, că te iau de comunist. Și că și lui îi e greu, mai ales că trăiește în Barcelona, bastion al social-democrației. L-am mai întrebat eu pe băiatul userist de ce a cheltui USR-ul niște mii de euro din bani publici pentru această întâlnire de la oră 12:30 la Barcelona, în care candidatul, staful și niște militanți au mâncat jamon și scoici. A ridicat din umeri și mi-a oferit un zâmbet chiar frumos.

Apropo de competență, am cunoscut-o pe fotografă caravanei, Steluța, care chiar știe să-l scoată pe Barna prezidențiabil în fotografii. De abia aștept să văd pozele candidatului de la întâlnirea cu diaspora din Barcelona, al treilea hub de români din Spania.

Ah, la plecarea în fugă, un om din staff a venit la grupul nostru din capul mesei și a dat mână cu toți bărbații, pe mine m-a ignorat. Mă uit la băieții rezidenți în Barcelona și le zic, ce-i cu machismul ăsta? De ce n-a dat mână și cu mine? Ei mi-au zâmbit.

Ah doi, am întrebat-o pe doamnă de vizavi unde e Ghelme și dacă vine. Ghelme, useristul mișto din Barcelona. Părea că nu-l cunoaște.

                                                                                                                         Ema Prisca

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *