Atitudini

Dan Tomozei, ziarist român la Radio China Internaţional despre isteria coronavirus: „Dincolo de prostie, ce justificare aveți pentru panică?”

    COVID-19 (coronavirus): Dincolo de prostie, ce justificare aveți pentru panică? În timp ce China demonstrează că este capabilă […]

 

  COVID-19 (coronavirus): Dincolo de prostie, ce justificare aveți pentru panică?

În timp ce China demonstrează că este capabilă să țină sub control epidemia cu noul coronavirus (COVID-19), având zeci de mii de cazuri confirmate, Europa intră în stare de șoc după ce a înregistrat numai câteva sute de cazuri. Pare că lumea „civilizată” este nu doar mult mai sensibilă, ci și capabilă de să demonstreze o lipsă sinucigașă de echilibru și demnitate. Aproape nu mai trebuie demonstrat faptul că superioritatea occidentală se manifestă prin gesturi și acțiuni de o prostie specifică maselor controlate la o singură apăsare de buton, declicul fiind asigurat de o mass-media idiotizate și idiotizante!

Înainte de a lua cu asalt magazinele și farmaciile, înainte de a arunca fără sens cu bani pe produse ale căror prețuri au explodat fără ca autoritățile să miște un deget pentru a sancționa speculanții, să privim rațional cifrele. Statistica ne obligă la rațiune și calm.

Dacă în China și chiar la Wuhan oamenii păstrează decența și demnitatea, pentru ce în România vă dați de ceasul morții neavând niciun caz confirmat, deși mass media îl caută și îl doresc cu disperare? Când Italia are 5,38 cazuri la suta de locuitori este disperare, este sfârșitul lumii! Dacă este așa, ce veți face ca europeni când veți avea 38,86 cazuri la suta de locuitori într-un oraș, așa cum arată cifrele la Wuhan?

China înregistra în această dimineața 78.190 de cazuri. Europa avea 387 de cazuri confirmate. China înregistra în această dimineața 1.718 decese. Europa avea 12 decese (Italia 11, Franța 1).

China în această dimineața (26 februarie 2020): 29.745 cazuri recuperate.

Click pe imagine pentru mărire!

Europa (26 februarie 2020): 33 de cazuri recuperate.

Click pe imagine pentru mărire!

Ce argumente să mai aduci pentru a înțelege că principalele pericole sunt isteria, panica și acțiunile necugetate determinate de prostie și lipsa informațiilor?

Ce face mass media din România este condamnabil, iar Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) își demonstrează încă odată incapacitatea de a controla generatorii de dezinformare și isterie în masă.

Privesc de departe, aflat într-o țară în care s-ar justifica teama, cum europenii superiori își devoalează instinctele primare. Mai mult, privesc cât de ușor sunt manipulați și dirijați, explicație pentru absolut toate erorile politice și economice în care se scaldă întreaga Europă.

                                                                              Dan TOMOZEI, dantomozei.ro

Dan Tomozei este un jurnalist sibian care lucrează în presa din China începând din octombrie 2010, fiind expert al secţiei române a Radio China Internaţional. În anul 2010, în România, a lansat volumul „Iluzia Democraţiei”. În anul 2012, în România, a lansat volumul „Descoperind China – Beijing”. În anul 2013, la Bucureşti, Sibiu, Chişinău şi Shanghai a lansat volumul „Dialoguri la Beijing”, dedicat relaţiilor  româno-moldo-chineze. În 2014 a lansat, în România, volumul „Diplomaţia Panda”, prima ediţie.

 

2 Comments

  1. mototol

    Suntem cu furcile la marginea satului, dacă vine nu îl primim(virusul), de cel mai înalt dintre normali nu cred că scăpăm decât dacă îl copiază pe Schumacher.

  2. un mizantrop

    Mie imi pare un soi de repetitie cu costume…Daca e ceva real si nu ni se spune, e o nemernicie, dar, nu cred…la occidentali naivitatea si paranoia au fost cultibvate decenii, imigratia fortata neajutand cu nimic…Apoi, aparitia hoitarilor, a celor cu apetit de imbogatire din suferinta si frica naivilor, cam intelegi principalul beneficiar mondial…La noi, e mai simplu, avem un necrofil in deal la Cotroceni, un aglutinator de nenorociri, un avid de “emotie” cu orice pret, un catarator pe dezastre…Si cum, naiba, de vine isteria asta virala taman cand se dumirisera romanii cine le vrea banii din sanatate, cum de cumatrul fedegerist (pe bune!) e principal beneficiar al actelor ilegale date de Costache, pentru deturnarea banilor de la Casa de Asigurari si impartirea romanilor in rable si rulabili…Ati auzit vreun cap limpede sa se intrebe cum de-l tii pe unul in arest la domiciliu, pe suspiciuni (de boala!), fara declarat stare de urgenta, gen si masuri legale anuntate?! Care-i baza legala de restrangere a drepturilor cetatenesti, in conditiile in care n-a fost depistat niciun caz de imbolnavire?! In vremea asta lumea moare de gripa ordinara…De ce e musai sa ni se spuna numai in “sezon” despre spalatul pe maini si evitarea agromeratiei, cand asta ar trebui sa fie abeceul civilizatiei…M-am lovit, ca orice angajat, de nesimtirea gripatului care-ti behaia in nas, ca “de ce sa-i taie din bani medicalul?!”, atunci cand nu invoca harnicia proasta…m-am luptat cu sistemul sa-mi tin copiii acasa la primele semne de gripa, fara a-i expune aglomeratiei din policlinici….lupt, inca. de fiecare data cand stau la un rand, la o banca, ori la supermarket, sa-i tin la distanta pe concetatenii care-si inchipuie ca “scapa mai repede”, daca-mi sufla mie in ceafa…Unul din putinele lucruri care m-au umplut de admiratie, cand am intrat intr-o multinationala, a fost ca era de ajuns sa anunti, telefonic, ori prin email, ca esti racit si ti se spunea sa stai linistit, sa te faci bine…fara sa ti se ceara “scutirea” de la medic…pentru ca era de bun simt sa nu-i expui si pe ceilalti…
    P.S: Ma tot bantuie gandul ca n-am evoluat deloc de la vremea evului mediu, cand cei “infectati” (totusi, cu ciuma!) erau aruncati in groapa cu var alaturi de cei, deja, morti…si groaza de a nu ti se zugravi crucea pe usa…Pare sa fie noul pacat capital, pe care romanul si-l insuseste intr-o veselie…de la denuntul pentru abuz in serviciu, la acuzatia de a fi…”chinez”, ori sa fi trecut prin zona…Mai lipseste validarea unui nou guverner de catre pesedistii inundati de interesul national…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.