Lichele

Daniel Funeriu – un pamfletar dezgustător și „degeaba!”

  Motto: „Băi talent: nu ţi-e ruşine la senectute să spui că e tot una să iei, când ai chef, […]

 

Motto: „Băi talent: nu ţi-e ruşine la senectute să spui că e tot una să iei, când ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coadă patru zile pentru 25 de l de benzină? Băi nenicule! E tot una să vezi banane doar în filme americane sau să cumperi la orice oră din zi sau noapte la colţ de stradă? Johnny Mandolină, e acelaşi lucru să stai iarna la 10°C sau să te lăfăi în Bali?” (Daniel Funeriu, pe pagina de FACEBOOK, 28 ianuarie 2020, adresându-se lui Tudor Gheorghe, după ce postul public de televiziune a difuzat, pe 26 ianuarie 2020, spectacolul acestuia, „DEGEABA!”)

În România, după cum se vede, nu toată lumea are voie să aibă opinii politice sau să manifeste atitudine civică. Adică, dacă ești actor și cântăreț, sau mă rog, ce ești tu acolo, că n-am găsit altă rimă, și te numești Tudor Chirilă, ai voie… Sau dacă ești „decât actor” dar te afli pe lista cea bună, de asemenea ai voie. De aceea Oana Pellea are voie. Și Victor Rebengiuc are voie. Și Marius Manole are voie. Și Mihai Călin are voie. Și Lia Bugnar are voie.

În schimb, dacă te numești Tudor Gheorghe, n-ai voie. Pentru că opiniile dumitale, dacă te numești Tudor Gheorghe, sunt de stânga și sunt suveraniste.

Să vă spun… eu n-am fost la nici un spectacol cu Tudor Chirilă. Poate vi se pare un fapt reprobabil lipsa mea de participare la marea cultură universală, însă eu nu am fost interesată să-l ascult, considerând că dânsul nu are voce. Și cred că încearcă să acopere acest mic defect, practic nesemnificativ pentru un cântăreț atât de celebru, cu activitatea așa-zis civică, deșănțată, pigmentându-și concertele cu opinii politice. Poate că așa e cool… dar asta nu schimbă lucrurile: Marele Inchizitor din VOCEA ROMÂNIEI, by PRO TV, fir-ar să fie, n-are voce!

Spre deosebire de Tudor Chirilă, celălalt Tudor – Gheorghe pe numele său , care este muzician, poet, actor, cântăreț și compozitor, a fost înzestrat de Dumnezeu cu toate darurile. De aceea, eu am mers la orice spectacol al său, de câte ori s-a ivit prilejul. Și am făcut asta pentru că Tudor Gheorghe nu se repetă. Rar mi-a fost dat să văd un asemenea îndrăgostit de muzica și poezia românească (de aici sau de dincolo de Prut), neobosit să scotocească, în adâncurile lor, cu atâta minuțiozitate… căci Tudor Gheorghe este, pentru mine, un miner neobosit de frumusețe îngropată. Și de vise. Care face un lucru fără egal într-o Românie tristă și egală… concepe spectacole splendide, inteligente, elevate și „cu temă” -iar tema este întotdeauna, ROMÂNEASCĂ.

Dar îl mai știți pe Daniel Funeriu? Da, da, ăla cu calculul vitezei palmei lui Petrov până când s-a oprit pe obrazul unui copil, în ciné-vérité-ul „O fi spus copilul ceva… o fi vorbit urât cu femeia…” Acum , că știți despre cine vorbesc, să vă spun ce a scris dânsul despre Tudor Gheorghe :

Băi Tudor Gheorghe, ia fii atent aici: cât ai fi fost tu de talentat în muzică şi versuri!(…) Mizerabile rapsod: dacă nu era omorât ca un vierme idolul tău, Ceauşescu, eu şi mii de români ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-şi revadă fraţii şi părinţii, şi tu spui că degeaba au trecut 30 de ani? Cine eşti tu, mă, să-ţi permiţi să dai sentinţe despre ce au realizat, în 30 de ani, românii? Da, pentru tine degeaba! Nu ai înţeles că lumea evoluează şi respiră fericire, nu plenare PCR! N-o mai lungesc că e degeaba cu tine, şi îţi spun atât: să-ţi fie ruşine, canalie talentată! Să-ţi fie ruşine nici măcar pentru că ţi-ai bătut joc de eforturile a 20 de milioane de oameni! Ci pentru că, la bătrâneţe, ţi-ai bătut joc de ce-ai făcut o viaţă întreagă, ţi-ai bătut joc de talentul unic pe care l-ai primit de la natură, ţi-ai bătut joc de o ţară şi oamenii ei, pe care nu cred că ai să-i înţelegi vreodată! Pune-te, mă, în genunchi în faţa copiilor acestei ţări şi cere-le iertare!

Din textul, pur și simplu scabros, de mai sus, pe care l-am citit stupefiată și cu stomacul în gât, mi-a atras atenție o frază: „…eu şi mii de români ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-şi revadă fraţii şi părinţii…

Băi, Funeriu! Băi, ticălosule! Știi cine ești tu? Păi, tu ai plecat la 17 ani într-o excursie în Occident și ai povestit – iar eu am ținut minte – cum taică-tu te-a condus la gară, și tu nu i-ai spus, băi, nici în ultima clipă că ești hotărât să rămâi în Occident și că, poate, nu te va mai vedea niciodată! Ci ți-ai jucat, băi Funeriu, piesa până la sfârșit, cu un cinism de fiară școlarizată… și spuneai că te uitai, de la fereastra vagonului, la taică-tu – care nu știa, bietul de el! – și că ți-era și milă… Așa o grămadă de nimic ești tu, dragă…

Întreabă-te, pigmeule, de ce Tudor Gheorghe e simpatizant de stânga deși tatăl lui a fost deținut politic în închisoarea de la Aiud… întreabă-te de ce Adrian Păunescu a fost de stânga până la moarte, deși și tatăl lui, fruntaș liberal în comuna Bârca, a fost deținut politic. Vezi, băi, că viața nu e numai în alb și negru, cum crezi tu, ci e plină de pixeli cenușii sau gri-pal, la naiba! alții decât celebrul pixel albastru pe care l-ai descoperit tu în filmul cu Petrovul preferat și care pixel te-a făcut ministru!

Și că, mai ales, viața nu e făcută doar dintr-un plin de benzină, un kil de banane, și o excursie în Bali!

                                                                                                             Luminița ARHIRE

9 Comments

 1. IQ100

  sa fim sobri !!
  ‘Băi, Funeriu! Băi, ticălosule! Știi cine ești tu? Păi, tu ai plecat la 17 ani într-o excursie în Occident și ai povestit – iar eu am ținut minte – cum taică-tu te-a condus la gară, și tu nu i-ai spus, băi, nici în ultima clipă că ești hotărât să rămâi în Occident și că, poate, nu te va mai vedea niciodată! ”
  WTF pleca in OCIIDENT atunci , lasand parintii aici????
  SECURISTII acoperiti fii de securisti!!Si plecau IN MISIUNE, conservare, cum i-o zice.Posibil si Dl Mickey Mouse sa fi fost pe la Paris tot in acea calitate.
  Sa n-avem vorbe. Nu zic ca Dl Funeriu ar fi fiind, zic ca atunci astia plecau oficial!!
  Ceilalti fugeau!!Si nu reuseau toti.
  In rest, de astepta limbajul suburban.Si aceast violenta verbala face parte din violenta revolutionara neomarxista pusa sa socheze si sa parallizeze reactiile logice, de bun simt. Se parctica inlocurea ratiunii cu sentimentul.
  In mic , pe vremea ceausismului suveranist si in mare, pe vremea comunismului sovietic internationalist, tot asa secretarii de partid vorbeau URAT.
  TEL PERE , TEL FILS!

 2. Gabriela Dima

  Cine este Daniel Funeriu? Nu cumva cel care a crucificat învățământul românesc și ne-a transformat în rătăcitori copiii?…limbajul domniei sale este nu doar suburban,ci și trădător pentru că a renunța la propria credință în favoarea altora, băi Funeriule, te-ai dezrădăcinat, tu nu ai dreptul să vorbești! Ți-ai trădat țara la 17 ani, ai trădat-o și mai târziu când ai vrut să îi înlocuiești valorile cu pseudovalori…Tudor Gheorghe este cel mai indreptățit să vorbească pentru că el nu este nici de stânga, nici de dreapta, el este de-al nostru!!…iar când talentul oscilează în a fi talent sau a face politică, colegii actori mai tineri, ar trebui să ia lecții!!

 3. Petra

  Au ajuns toti decreteii sa scuipe in valorile noastre naationale …..ce trist…..

 4. mitica

  Un ANALFABET pe care Petrov l-a numit ministrul educatiei!

 5. mi-o

  ba pulache ..ori nu stii tu ca artistii raman si boii ca tine ajung la abatorul istoriei …n-ai inteles nimic din mesajul maestrului … ceea ce este absolut normal pt. toata sleahta voastra de avortoni , inculti prosti si lichele ..pisam-as pe voi de neica-nimeni

 6. gigimutu

  cine vorbeste,

  gunoiul asta care a pus umarul alaturi de betivul si chiorul base si de liliputanul boc si de tirfa de udrea la darimarea Romaniei, mai pulica, meriti o voma in gitul ala tau spurcat!!!

  ce ai facut cit ai fost ministru, nimic, 0 barat, 0, asta e valoarea ta gunoi infect, si mai vorbesti despre altii!!!

 7. Iubesc Tudor Gheorghe

  Cine e Tudor Chirilă ăsta? Unul care behaie pe scenă și dă sonorul tare să nu i se audă vocea, un sacal sau hienă rezistentă, manipulabil pînă în măduva oaselor, un nesimțit, un mojic, țăranoi fără educație, ideologie, eleganță, croit din brisca. Funeriu? Un no name, no face, no number ajuns peste noapte ministru, unul care vorbește ca un interlop, cuvinte de mahala. Si ca o completare îi acompaniază un ” intelectual” al cărui nume ar trebui să piară în neant, deoarece are impresia că dacă tatal lui a fost un actor iubit, crede despre el însuși la fel. Pe mama dracului. Sper că tatăl său își asumă eșecul educației.

 8. MN

  Funeriu, Caramitru = jigodie de om , panarama de om, nemernic, prost, timpit, derbedeu, alogeni straini de sufletul romanesc. Neam de tilhari, neam de slugi, v-ati aciuiat in Romania , de pe unde ati trait, ati fost primiti cu bratele deschise si voi va comportati ca niste iuda, ca niste satane.. Mars afara nenorocitilor . Intoaceti-va de unde ati venit. Omoriti-va intre voi, inselati-va, invidiati si uriti pe aproape aproapele vostru, furati avutiile altora, depuneti marturii mincionoase, dar nu aici in ROMANIA. Intoarceti-va de unde ati venit nemernicilor.

 9. FUNERIU E IN TOT…
  UN CRETIN,UN IDIOT
  LA BESE ,MANA-I PUPA
  SI-NVATA A INJURA.
  UITATI CE-A FACUT SI EL
  ACEL ,”MARINEL” ,MISEL !…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.