Suntem cu ochii pe voi!

De ce a dispărut Crucea Roșie de pe ambulanţe și ce simbolizeză noua emblemă?

                          Crucea Roșie de pe Salvare   „Motto: […]

 

                        Crucea Roșie de pe Salvare

 

„Motto: „Semnele si simbolurile guvernează lumea, nu cuvintele si legile” (Confucius)

Unul din jocurile copilăriei noastre în Timișoara anilor ’70 era reperarea salvărilor. În lumea copiilor de atunci circula legenda că acela care zărește primul o ambulanțâ va avea noroc într-una din zilele săptămânii viitoare. Așa că „Pui –salvare-stop! Când să am noroc?”

Și cum se reperau salvările? Păi inițial după zgomotul sirenei, știai că trebuie să apară, iar ulterior după crucea roșie de pe ele, cine vedea crucea roșie – vedea salvarea.

salvare veche

Putem spune de fapt că crucea roșie a fost unul dintre cele mai cunoscute elemente de branding vizual, mai puternic decât orice, decât Coca-Cola, Pepsi, Apple chiar și decât Miliția sau Poliția, care cel puțin la nivel de logo nu au reușit să inventeze ceva semnificativ.

Ce s-a întâmplat însă? Salvările copilăriei mele, cele cu crucea roșie au dispărut treptat din peisaj, ele fiind înlocuite cu mașini noi, mult mai performante pe care a apărut un simbol nou, ciudat, o stea albastră cu un toiag și un șarpe. Lucru interesant, trecerea s-a făcut pe nesimțite, astfel încât chiar medici cu care am stat de vorbă au rămas mască la întrebarea mea: „Ați observat că pe salvări nu mai apare crucea roșie?

salvare nouă

Ce s-a întâmplat? Se pare că simbolul crucii roșii a deranjat pe cineva, care s-a pus să deseneze noul simbol, căruia i-a spus „star of life” – „steaua vieții”. Pe cine a deranjat crucea roșie? Povestea oficială spune că… vă rog să nu râdeți… cei deranjați au fost chiar cei de la „Organizația Crucii Roșii Internaționale” care au făcut o adresă către Serviciul Național de Ambulanță American, solicitând schimbarea logo-ului de pe ambulanță întrucât acesta putea genera confuzie în zonele de conflict încălcând astfel Convenția de la Geneva. Adică în zonele de război, ambulanțele ar fi putut fi luate drept… ambulanțe?

În fine, povestea merge mai departe, un șef de birou de la Administrația Americană a Drumurilor, pus în fața acestei dileme a venit cu ideea „stelei vieții” o stea albastră în șase colțuri, un par și un șarpe. Acum toată lumea e mulțumită nu mai există confuzii.

Să citim și mai departe. Ce reprezintă steaua albastră în șase colțuri? Poate credeați că știți. Vă spun eu, nu știți! Steaua albastră în șase colțuri reprezintă cele 6 atribute ale serviciului de ambulanță: „early detection, early reporting, early response, on scene care, care in transit, transfer to definitive care”.

symbols

Dar ce reprezintă șarpele și toiagul? Tot povestea oficială ne spune că îl reprezintă pe Asclepios zeul medicinei în mitologia greacă. OK. Acum suntem lămuriți.

O secundă. Ar mai exista o interpretare, care ține de Vechiul Testament. Numeri 21.5-9

„5. Şi grăia poporul împotriva lui Dumnezeu şi împotriva lui Moise, zicând: „La ce ne-ai scos din pământul Egiptului, ca să ne omori în pustiu, că aici nu este nici pâine, nici apă şi sufletul nostru s-a scârbit de această hrană sărăcăcioasă”.

 1. Atunci a trimis Domnul asupra poporului şerpi veninoşi, care muşcau poporul, şi a murit mulţime de popor din fiii lui Israel.
 2. A venit deci poporul la Moise şi a zis: „Am greşit, grăind împotriva Domnului şi împotriva ta; roagă-te Domnului, ca să depărteze şerpii de la noi”. Şi s-a rugat Moise Domnului pentru popor

8.Iar Domnul a zis către Moise: „Fă-ţi un şarpe de aramă şi-l pune pe un stâlp; şi de va muşca şarpele pe vreun om, tot cel muşcat care se va uita la el va trăi.

moise stîlp șerpi 1

 1. Şi a făcut Moise un şarpe de aramă şi l-a pus pe un stâlp; şi când un şarpe muşca vreun om, acesta privea la şarpele cel de aramă şi trăia.”

moise stîlp șerpi 3

Deci ce reprezină totuși „steaua vieții” de pe salvare? Are vreo importanță?

Pentru cineva se pare că are, din moment ce o decizie luată de Administrația Americană a Drumurilor a ajuns în câțiva ani să fie implementă în aproape toată lumea inclusiv in România. Excepție parțială: Rusia care încă afișează crucea roșie și țările islamice, cu semiluna roșie. Cum rămâne cu povestea cu Convenția de la Geneva?

ambulanta-stea-compas

Consider foarte semnificativ faptul că dispariția simbolului cristic , cel puțin la noi, s-a făcut tacit, pe neobservate, fără campanii de rebranding și awareness.

ambulanta-stea-montaj

Era important ca oamenii să aștepte salvarea, tămaduirea, nu de la cruce, ci de la stea și șarpe? Ce mesaj să înțelegem? Cine ne aduce salvarea? Nu mă pot abține: Salvarea cu reptila? – Dumnezeu cu mila!

                                                                                                                                     Bogdan HERZOG

 

Sursă foto: https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2018/03/02/unde-e-crucea-de-pe-ambulante/

 

 

 

10 Comments

 1. Sara

  Ma intreb cate modificari or’fi fost facute asupra religiei…? Caci prea sustin unii din categoria celor cu stea -n frunte ca biblia trebuie sa se implineasca intocmai.

 2. IQ100

  Sarpele lui Esculap provine din religiile asiatice..este energia kundalini, cveurca prin chakre…ca e adevarat ca nu e, ca e diabolic, magic, ca nu e..nu conteaza; cert este ca un simbol crestin a fost inlocuit cu un simbol necrestin.Adica este un atac impotriva crestinismului.O spun eu, apostatul, care a apostat din convingerea ca religia crestina e doar o masca de amagit oamenii ce cred in bine si frumos, masca faurita de catre Ocultii Satanisti, cu scopul globalist dintotdeauna.

 3. Dilema 9

  Maine, poimaine vor disparea si crucile de pe biserici!

  • Anuta Laurentiu

   Crucile de pe biserici ? Putine mai au cruci crestine, cel putin in orasele mari. Uitati-va mai atent. Au cruci masonice sau cu manunchi de raze, sau aduc a stele (iudaice ?). Vad oamenii cum se inchina si imi sta pe limba sa-i intreb : Voi stiti la ce va inchinati ?

  • jayson

   deja in peste 70% din biserici au crucile stilizate. nu mai e crucea simpla ci e una cu alte brate transversale mai mici la capetele celor 3 brate care sunt in aer. acela este sigiliul lui Bahomet. cautati dupa el. veti fi surprinsi…

 4. Eugenia

  Cine este oare Raed Arafat? Cel pentru care am iesit in strada in 2012…
  M-am intrebat mereu cine este….

  • costel

   arafat este musulman si mason care a primit distinția masonică si este trimis în romînie de masoni cu un scop ascuns

 5. Anonim

  Bravo.Informatii corecte. Si eu de cativa ani ma tot gandesc sa scriu un material despre acest lucru dar nu am avut timp inca. (chiar am adunat multe imagini in acest sens.) De mentionat ca in Israel salvarea are steaua lui David Rosie (seamana cu ce avem noi acum dar este cu colturi) iar in tarile musulmane au semiluna rosie. Numai in tarile crestine, de unde a inceput, nu mai exista simbolul religios pe salvare. Ca sa vezi coincidenta. Ateu sa fi si nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva of ci ceva cu crestinismul asta din moment ce toti dau doa in el, nu in celelalte religii.

 6. ion

  e semn masonic .. se stie

 7. Dorin

  Ștergerea crucii roșii de pe ambulante și înlocuirea cu steaua lui David stilizata a fost una din primele 5 masuri luate de… Premierul Petre Roman, în 1990! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *