Colimator

De ce Ordonanţele militare sancţionează doar populaţia, nu şi autorităţile?

  Am ajuns deja la Ordonanţa militară nr. 4, prezentată în acelaşi cadru, de aceleaşi trei personaje, Vela, Arafat şi […]

 

Am ajuns deja la Ordonanţa militară nr. 4, prezentată în acelaşi cadru, de aceleaşi trei personaje, Vela, Arafat şi Despescu, însoţite de translatorul în limbaj mimico-gestual. Le-am citit cu atenţie şi i-am ascultat pe cei care le-au prezentat. Ceea ce m-a surprins total a fost faptul că nici una dintre măsurile sancţionatorii nu se referă la autorităţi, toate pedepsindu-i doar pe cetăţeni!

Asta, în condiţiile în care la fiecare jurnal de ştiri al televiziunilor aflăm despre grave derapaje generate de managerii de spitale din Bucurşti, Suceava sau Hunedoara! Sau despre comentariile specialiştilor sau analiştilor, care, în majoritatea lor, au constatat că multe dintre măsuri au fost luate prea tîrziu, că foarte mulţi români au venit din zonele roşii fără să fie testaţi sau trimişi în izolare la domiciliu sau că printre noi se plimbă mulţi contaminaţi despre care nimeni nu ştie nimic.

Despre aceste autorităţi, cele patru Ordonanţe militare de pînă acum nu prevăd nici o sancţiune! Ba, din contră, am văzut că managerul de la Suceava, cel care a transformat oraşul în „Lombardia de România”, a fost înlăturat cu foarte mare greutate, doar sub presiunea opiniei publice, el fiind favoritul Puterii, în general, şi al lui Gheorghe Flutur, în special, intrînd de curînd în calcul pentru a fi numit chiar ministrul Sănătăţii.

Uitaţi-vă la imaginea de mai sus, surprinsă noaptea trecută în Aeroportul Otopeni! Sute de persoane bulucite în aeroport, venite din zonele periculoase, care intră în contact direct unele cu altele, generînd fără voia lor un risc imens de răspîndire a coronavirusului. Managerul aeroportului Otopeni nu trebuia şi el sancţionat pentru neluarea măsurilor care să împiedice această situaţie extrem de periculoasă? Unde se regăseşte această faptă în Ordonanţele militare de pînă acum? Evident, nicăieri!

În acelaşi timp, apar la televiziuni din ce în ce mai mulţi medici sau asistente care cer anonimatul pentru a spune populaţiei prin ce iad trăiesc în acele spitale deja contaminate. Vocea le este distorsionată, imaginea le apare blurată, căci, conform declaraţiilor lor, se tem de sancţiuni şi chiar de înscenări care i-ar putea trimite în faţa procurorilor!

De asemenea, încă de acum cîteva zile, secretarul de stat din ministerul de Interne Gheorghe Sorescu a transmis prefecţilor din ţară ordinul prin care li se interzice să mai comunice datele despre „numărul de teste efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv şi starea de sănătate a pacienţilor depistaţi pozitiv”, limitîndu-se doar la informări despre bunele decizii ale guvernului!

Această cenzură a informaţiilor, fie prin ordinul citat mai sus, fie prin deciziile managerilor din mai multe spitale, trezeşte suspiciuni fireşti care conduc la ideea că, la nivel înalt, se doreşte muşamalizarea adevărului, ascunderea datelor reale privind evoluţia răspîndirii Coronavirusului, tocmai pentru ca opinia publică să nu tragă concluzia că situaţia de acum a fost generată nu numai de acest duşman nevăzut care este Covid-19, ci şi de reacţiile întîrziate sau eronate ale autorităţilor!

Din păcate, sînt puţini jurnalişti care, mai ales în această „stare de urgenţă”, înţeleg că rolul presei este tocmai acela de a fi cu ochii pe autorităţi şi pe „îmbogăţiţii de război”, astfel încît să nu se profite de specificul „stării de urgenţă” şi să ne trezim în faţa unor abuzuri cît casa. Aşa cum scriam acum cîteva zile, unii dintre jurnalişti s-au transformat din cîinii de pază ai democraţiei, în animalele de companie ale Puterii, nu numai din lipsă de profesionalism, ci şi din teama de a nu se trezi că legea stării de urgenţă îi sancţionează!

În opinia noastră, Ordonanţele militare emise în această perioadă ar trebui să conţină şi măsuri şi sancţiuni împotriva autorităţilor care, prin deciziile luate sau prin neluarea unor decizii necesare, favorizează răspîndirea Coronavirusului şi infestarea medicilor, asistentelor medicale sau a pacienţilor din spitale.

Dacă rămînem doar la sancţionarea firească a unor zăbăuci care nu respectă carantina şi ies pe străzi, riscînd să împrăştie virusul, n-am făcut nimic, căci mult mai grave sînt faptele autorităţilor despre care am scris mai sus, care pun în pericol întreg sistemul de sănătate, putînd să genereze o adevărată tragedie în diferite zone.

Iată, spre exemplificare, un fragment din intervenţia chestorului şef Bogdan Despescu la prezentarea Ordonanţei militare nr. 4: „Vă informez că de la intrarea în vigoare a Ordonanţei militare nr. 3, poliţiştii au depistat la nivel naţional peste 33.000 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei, acestora fiindu-le aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de aproximativ 46 milioane lei… De asemenea, prin structurile abilitate ale ministerului de Interne au fost întocmite peste 200 de dosare penale sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor”. În mod sigur, toate aceste sancţiuni sînt meritate pentru cei care au încălcat legea, poliţiştii făcîndu-şi datoria. Dar, parcă seamănă prea mult cu acele declaraţii ale Codruţei Kovesi, care se lăuda cu numărul de miniştri, de parlamentari sau de primari arestaţi, deşi mulţi dintre ei aveau să fie achitaţi mai tîrziu de instanţe.

Unde sînt, de pildă, sancţiunile similare pentru managerii din spitalele groazei, în care pacienţii şi medicii au fost infestaţi din cauza unor decizii eronate? Cum să privim cu seninătate că, de la o Ordonanţă militară la alta, sancţiunile faţă de populaţie cresc, ajungînd acum chiar la 20.000 RON, iar faţă de marii vinovaţi, managerii sau autorităţile, căci au şi o parte uriaşă de vină pentru răspîndirea virusului? Chiar nu e nevoie de nici un cadru legislativ care să-i sancţioneze la fel de drastic cum sîntem sancţionaţi noi, simplii cetăţeni?

Şi, pentru a înţelege acest demers al nostru în favoarea unei transparenţe mai mari a informaţiilor care sînt de interes public şi pentru sancţionarea autorităţilor vinovate, reamintesc ceea ce se consemnează şi azi în studiile de specialitate despre „Gripa spaniolă” care a lovit omenirea după Primul Război Mondial: „Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei. Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei” (sursa Wikipedia).

Cenzura excesivă şi nejustificată este un pericol imens în astfel de situaţii, precum este aceasta generată de Coronavirus, căci poate duce la scăderea încrederii populaţiei în autorităţi, că datele comunicate sînt cele reale sau că măsurile dispuse sînt pentru toată lumea, nu numai pentru simplul cetăţean.

Mai ales că nimeni nu va putea explica vreodată de ce, după atîta timp, nu s-a rezolvat problema măştilor, a mănuşilor sau a echipamentelor de protecţie pentru personalul medical, în special, şi pentru populaţie, în general. Cineva este de vină pentru imbecilitatea asta şi, în mod cert, nu este populaţia, ci autorităţile!

Mi se va spune, poate, că, după proverbul vechi, „corb la corb nu scoate ochii”, nu se va întîmpla nimic, dar sîntem, totuşi, în „stare de urgenţă”! Nu putem să renunţăm, măcar în această perioadă, la complicităţile de acest fel? Pînă la urmă, şi noi, populaţia, şi ei, autorităţile, sîntem la fel de expuşi în faţa Coronavirusului!

                                                                                            Ion SPÂNU, Cotidianul

3 Comments

 1. Ionela Ionescu

  Cum bine a observat dl.Marian Nazat în articolul dumnealui, Guwernerul Lucovid nu luptă contra virusului cu articole sanitare ci cu articole penale, cu articole din Codul Penal.
  Fundamentală observație.

 2. Sic semper tyrannis

  Pentru ca suntem intr-o DICTATURA MEDICALA care are ca finalitate VACCINAREA FORTATA. Trebuie sa stam in “inchisoare” si terorizati mult timp – vreo 2-3 ani – sa ajungem la o disperare economica – Spania / Italia – in asa fel incat atunci cand fds (rotschild – Illuminati) va veni cu “vaccinul salvator bill gates” – bill gates a omorat mii de oameni in africa prin “teste de vaccin” – dar sigue asta este doar o “teorie a conspiratiei ca si noua ordine mondiala” despre care acum se discuta ca despre o normalitate – noi sa ACCEPTAM. Suntem bombardati zilnic cu idea ca viata nu va mai fi la fel – asta se va intampla DOAR DACA VOM ACCEPTA SA SE SCHIMBE! Romania a fost vanduta “in alb” pentru a deveni cobaiul institutionalizat al masurilor militare globale si de testare in masa a viitoarelor vaccinuri si tratamente de tip auschwitz. Vom fi inchisi in lagarele montate rapid in jurul bucurestiului, iar cei care vor ajunge acolo se vor intoarce in urne iar explicatiile nu vor exista pentru CA ESTE SECRET ! Secret este modul in care ne VOR UCIDE IN LAGARE DE CONCENTRARE, TESTAND PE NOI TRATAMENTE! Am fost otraviti din aer. Suntem otraviti pentru ca se pare ca avem o oarecare imunitate. De ce? PENTRU CA NU NE-AM VACCINAT. Un medic a spus ca cei vaccinati in anii trecuti de gripa contacteaza viroze mult mai usor! Tot ce “bagam” in mod artificial in corp ne face “mai slabi”! Imunizarea naturala este SOLUTIA! Daca nu, este selectie naturala. Astia testeaza pe noi arme biologice de distrugere in masa ! Daca erau asa buni in asta, cum de NU EXISTA VACCIN PENTRU CIUMA, EBOLA si HIV??
  “This is not about retribution,” Pompeo explained. “This matter is going forward — we are in a live exercise here to get this right.”
  https://www.globalresearch.ca/secretary-state-mike-pompeo-admits-covid-19-live-exercise-president-trump-comments-i-wish-you-would-have-told-us/5707223

 3. gigimutu

  parerea mea este ca acesti criminali, ca nu pot sa-i numesc altfel,

  cind inventeaza virusul respectiv, au si antidotul, la pachet,

  dar antidotul nu il pun in circulatie numai cind le convine lor, dupa ce multi oameni mor!!!

  c.r.i.m.i.n.a.l.i.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *