Observator

De ce poartă politicienii români kipa, sunt evrei religioși?

Evreii nu impun celor de alte religii să poarte kipa la evenimentele lor, indiferent dacă acestea au loc  în sinagogă, […]

Evreii nu impun celor de alte religii să poarte kipa la evenimentele lor, indiferent dacă acestea au loc  în sinagogă, muzee sau spații deschise. Dacă este totuși prevăzută acoperirea capului în protocolul de participare pentru politicienii prezenți la un eveniment religios evreiesc, creștinii pot să-și acopere capul cu o pălărie, nu este obligatoriu să poarte kipa evreiască fiindcă nu sunt evrei! Sau sunt și țin asta la secret? Cu toate acestea, unii politicieni, mai mult sau mai puțin români, din vârful ierarhiei politico-sociale preferă să poartă kipa la ceremoniile evreiești la care participă slugarnic. Oare de ce poartă touși kipa, sunt evrei religioși?

 Iată ce spune despre purtatul kipei site-ul „Fundaţia pentru cultivarea şi promovarea iudaismului din România – Pinhas Eliahu Wasserman” (http://www.wassermanrabbi.co.il/ro/show_page.asp?page_id=1):

                                         „KIPA”: origine

Vreau să dedic aceste rânduri originii tradiţiei acoperirii capului, respectiv de a purta o „Kipa” (tichiuţă sau scufie) pe cap.

În cartea sa „Şulhan aruh” (codul de legi al iudaismului), Rabi Iosef Karo (1488-1575) a fixat o normă halahică după care „nu se poate merge pe o distanţă de 4 amot (2,50 metri) cu capul descoperit”. De atunci, obiceiul acoperirii capului a fost transformat în obligaţie pentru fiecare evreu religios. El a devenit unul dintre semnele acceptării obligaţiilor religioase. În ultimele generaţii acoperirea capului cu o „Kipa” a devenit atât o obligaţie, cât şi o formă de recunoaştere reciprocă în public pentru cei care o poartă.

iliescu-sinagoga

Diferitelor feluri de „Kipe” le-au fost date tot felul de explicaţii. Astfel, evreii naţionalişti-religioşi sionşti poartă o „Kipa” croşetată. Evreii ultraortodocşi, fanatici religioşi, poartă o „Kipa” neagră.

Obligaţia purtării de „Kipei” se bazează pe o lege din Tora care ne interzice să ne comportăm după obiceiurile celorlalte popoare. Deoarece participarea la rugăciune cu capul descoperit era lege pentru creştinii catolici, s-a hotărât ca evreii să-şi acopere capul. În acest fel, s-a decis că acoperirea capului este un semn de recunoaştere a evreului în general.

Acoperirea capului este obligatorie în timpul rugăciunilor, lecturii Cărţilor Sfinte, în sinagogă, atunci când se fac binecuvântări, când se mănâncă sau se bea ceva.

Basescu-Israel-Zidul-Plangerii.jpeg

„Kipa” simbolizează un fel de limită a omului menită să-i amintească faptul că există cineva deasupra lui. Chiar dacă purtarea „Kipei” a început ca un obicei hasidic menit să trezească respectul omului în faţa lui Dumnezeu, ea s-a transformat cu timpul în obligaţie prin interdicţia de a parcurge 4 amot cu capul descoperit.

– Din punct de vedere halahic, are voie un evreu să nu poarte „Kipa” dacă la locul de muncă nu-i este permis acest lucru?

O dată am auzit de la tatăl meu, de binecuvântată amintire, că în România un evreu care a găsit de lucru a întrebat dacă – din punct de vedere halahic – poate să stea la locul său de muncă fără „Kipa”, deoarece directorul i-a spus că dacă va veni la serviciu cu Kipa, nu-l va primi la lucru şi îşi va pierde postul.

iohannis-cu-kippa-neagra

Tatăl meu i-a răspuns că deşi purtatul „Kipei”, obicei hasidic a devenit o obligaţie a tuturor evreilor, totuşi poate lucra fără “Kipa” pentru a nu-şi pierde locul de muncă. Este vorba însă de o întrebare pusă în România, unde ocuparea unui serviciu depindea de neevrei, care nu înţelegeau rostul purtării „Kipei”. Aici în Israel, problema nu se mai pune în aceeaşi formă: dimpotrivă, există respect pentru cei care poartă „Kipa”.

– Care este mărimea „Kipei”? Oare este o mărime obligatorie pentru „Kipa”?

Din punct de vedere al Halahei (dreptul tradiţional iudaic), nu este obligatoriu a se purta o Kipa care să acopere tot capul, însă cel puţin ea trebuie să fie văzută din toate părţile, atât din faţă cât şi din spate.

dragnea kipa

– Oare este logic, că evreii care nu poartă Kipa în mod permanent, să-şi acopere capul în sinagogă?

Este foarte adevărat – şi vedem de foarte multe ori – că evrei care nu poartă Kipa îşi acoperă capul atunci când intră în sinagogă, la cimitir, sau când mănâncă. Răspunsul este că din punct de vedere halahic există două grade în obligaţia de a purta „Kipa”:

1) Purtatul Kipei în mod permanent, sau mersul cu „Kipa” în cursul zilei – este un obicei hasidic, transformat în obicei general, devenit obicei permanent pentru toţi evreii.

2) Interdicţia pronunţării Numelui lui Dumnezeu cu capul descoperit, deci obligaţia de a purta „Kipa” atunci când se spune Numele lui Dumnezeu, precum şi în sinagogă. În „Şulhan Aruh” (codul de legi iudaic) e permis a se răspunde „amen” la rugăciune cu capul descoperit. Nu este permis a se lua dreptul de a răspunde „amen” unui evreu pentru că nu are capul acoperit. Acest fapt este menţionat în Talmud, specificându-se clar: „Este mai important a răspunde “amen” la o binecuvântare decît a spune binecuvântarea însăşi, deoarece oricui care răspunde “amen” din tot sufletul, cu intenţia curată şi cu glas tare, i se deschid porţile raiului”.

– Bărbatul care poartă perucă are obligaţia de a-şi pune Kipa pe perucă?

În conformitate cu unele surse, peruca răspunde obligaţiei de a acoperi capul. Acest lucru nu este suficient pentru a desconsidera ca omul să respecte prescripţia divină. Nu este suficientă respectarea ei; este important ca şi alţi oameni să vadă acest lucru. De aceea, folosirea unei peruci este insuficientă. În afară de perucă, fiecare evreu trebuie să poarte şi „Kipa”.

klaus in sinagoga

În concluzie, cauzele sau motivele de a purta „Kipa” sunt:

 1. Respectul şi frica de Dumnezeu. Acoperindu-şi capul, evreul se educă pe sine însuşi cu frică de Dumnezeu. El ştie că există că există Dumnezeu în cer, care îl vede şi este cu el pretutindeni. Astfel evreul nu ajunge să devină mândru, aducându-şi aminte totdeauna că o putere supranaturală îi conduce viaţa.
 2. Al doilea motiv este că evreul care se deosebeşte de neevrei prin credinţa lui, trebuie să se deosebească de ei și prin aparenţa lui exterioară. Creştinii obişnuiesc să-şi descopere capul la intrarea în biserică. Evreii s-au detaşat de acest obicei, decizându-se asupra obiceiului de a purta „Kipa”. „După obiceiurile lor să nu mergeţi”.
 3. Ar fi fost bine ca toţi evreii să se comporte după obiceiul hasidic şi să poate Kipa toată ziua. Cu toate acestea, dacă cineva nu poate face acest lucru, cel puţin să aibă o Kipa în buzunar totdeauna şi să şi-o pună pe cap la intrarea în sinagogă sau în cimitir, când mănâncă sau bea, sau când face o rugăciune şi aminteşte Numele lui Dumnezeu.

Sursa: http://www.wassermanrabbi.co.il/ro/show_news.asp?table=rav&news_id=27 (Fundaţia pentru cultivarea şi promovarea iudaismului din România)

Notă: Sublinierile și ilustrația aparțin redacției „Justițiarul”.

4 Comments

 1. Sa radem

  Un chinez intra intr-un magazin al unui evreu sa cumpere sutiene negre marimea 38. Evreul, cunoscut pentru indemanarea in afaceri, zice ca sutienele negre sunt rare si ca le aprovizioneaza cu greu. Ca urmare, cere 50$ pentru o pereche.
  Chinezoiul cumpara 25 de perechi.
  Se intoarce dupa cateva zile si mai comanda 50 de perechi.
  De data asta evreul ii cere 60$ pentru fiecare pereche.
  Dupa o luna, chinezul vine din nou si cumpara tot stocul ramas de sutiene negre, 50 bucati, si plateste de data asta 75$ perechea.
  Evreul e cam derutat de cererea mare de sutiene negre marimea 38 si-l intreaba pe chinez “…te rog, spune-mi, ce faci cu toate sutienele astea negre?”
  Chinezul raspunde: “Le tai in doua si vi le vand voua evreilor drept Kipa, cu 200$ bucata.”

 2. traian

  Poarta pentru ca sunt “politically f**ked up”.
  Uitati’va la ciupilica lui Basescu- sa’l ia dra-cu daca ai vazut ceva mai hilar.

 3. Cristian

  Ultra”ortodocși”? Poate ultracredinciosi !
  Daca ar fi evrei ortodocsi ar crede in dumnezeirea lui Hristos si ca Acesta e Mesia cel adevarat. Si astfel, n-ar mai purta ciupilici. De niciun fel.

 4. u n u

  Doamne dar ce afront! Desigur ca sunt evrei piosi dar nu evrei buni si fara prihana, asa cum inca a mai gasit Hristos in vremurile Lui si trag nadejde ca inca mai sunt destui. Ce-i drept, acei evrei erau semiti si nu caucazieni, dar asta este o alta discutie. Cum spunea un prieten: evreii au plecat din Israel mulatri si s-au intors albi.

  Politicienii nostri fac desigur parte trup si suflet din sinagoga aia despre care vorbea Hristos, Domnul Nostru, si anume sinagoga Satanei unde merg sa se impartaseasca in ziua lui Saturn Senex (Saturnism = Satanism) cu sangele copiilor nostri si sa primeasca de la tatal minciunii harul vorbirii in limbi otravite. Sa-i ajute tatal lor sa se invrednicesca de imparatia lui spurcata in Iad chiar daca nici macar imparatia aia nu va dura decat pana vor arde complet cu ta-su cu tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.