Atitudini

De la Tezele din iulie, la discursul de la Ateneu: Ceaușescu, Iohannis și un instrument numit CULTURA

                       Cultura în sprijinul orientării României spre Est „În toamna […]

 

                     Cultura în sprijinul orientării României spre Est

În toamna acestui an, o plenară CC al PCR va analiza problemele privind activitatea ideologică, politico-educativă și cultural artistică. Acționînd în direcția măsurilor propuse, este necesar ca organele și organizațiile de partid să asigure orientarea întregii activități politico-ideologice și cultural-educative în spiritul tradițiilor marxist-leniniste, al internaționalismului proletar, al solidarității oamenilor muncii din țara noastră cu toate popoarele care făuresc noua orînduire socialistă, cu mișcarea comunistă și muncitorească internațională, cu clasa muncitoare, cu popoarele care luptă pentru eliberarea națională, pentru apărarea independenței și suveranității lor naționale, cu toate forțele contemporane care se ridică împotriva imperialismului, pentru progres social și pace”. (Nicolae Ceaușescu – iulie 1971)

                          Cultura în sprijinul orientării României spre Vest

„Cultura românească merită o infrastructură funcțională, un cadru administrativ stabil și crearea condițiilor pentru o resursă umană echilibrat distribuită teritorial. Mă aștept ca responsabilii și specialiștii domeniului cultural să stabilească cât de curând prioritățile și obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naționale și să dea un conținut realist finanțării multianuale a acestora, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene. Cultura și patrimoniul românesc dau substanță unității în diversitate a Europei și contribuie la viabilitatea proiectului european. Departe de a fi contrapusă identității noastre naționale ori a celei specifice a minorităților etnice, apartenența noastră la Uniunea Europeană a condus la un dialog cultural benefic și activ, la deschiderea creației românești către noi segmente de public, la punerea în valoare a patrimoniului cultural al comunităților. Din această perspectivă, voi urmări în cadrul Consiliului European să transpunem în fapte angajamentul din Agenda strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019–2024, care stipulează că „vom investi în cultura și în patrimoniul nostru cultural, care stau la baza identității noastre europene”.” (Klaus Iohannis – ianuarie 2020)

O jumătate de secol distanță, orientări diferite, mecanisme similare de gîndire. Și un groaznic limbaj de lemn. Arta, în slujba parcursului geopolitic al unei țări. Cum rămîne cu ars gratia artis?

                                                                                                       Bogdan Tiberiu IACOB

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *