Puncte de vedere

De unde provin refrenele „Leru-i Ler!”, „Ler-împărat!” și „Leru-i Doamne!” auzite în colindele românești?

        SCRISOARE DESCHISĂ adresată domnului GEORGICĂ SEVERIN,        Președinte – Director general al Societății Române de Radiodifuziune Sunt convins că Dumneavoastră cunoașteți  foarte bine textul articolului […]

 

      SCRISOARE DESCHISĂ adresată domnului GEORGICĂ SEVERIN,

       Președinte – Director general al Societății Române de Radiodifuziune

Sunt convins că Dumneavoastră cunoașteți  foarte bine textul articolului 31, alin.4 din Constituția României care prevede că: „mijloacele de informare în masă, publice si private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.”

În cursul zilei de 21 decembrie a.c., doamna Anca Șurian Kaproș, de la Radio România Actualități, a sfidat această prevedere constituțională și i-a indus în eroare pe milioanele de radio-ascultători în legătură cu refrenele întâlnite numai în colindele românești: „Leru-i Ler!”, „Ler-împărat!” și „Leru-i Doamne!”. Dânsa a spus că aceste refrene provin din cuvântul aleluia sau de la împăratul Aurelian al Imperiului Roman. În plus, a precizat că și academicianul Rosetti a avut o explicație identică. Dar, toți românii știu ca la înmormântări preoții cântă aleluia, aleluia, adică s-a sfârșit, s-a terminat. Amin! Este evident că aleluia nu are nicio legătură cu Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, este o blasfemie pe care o susțin numai alogenii din neamul de mincinoși și necredincioși, cei fără Cruce și fără Dumnezeu.

În legătură cu refrenele din colindele românești: „Leru-i Ler!”, „Ler-împărat!” și „Leru-i Doamne!”, Adevărul istoric și religios este următorul:

 1. Dintre împărații din istoria Imperiului Roman au fost 41 de origine Geto-Dacă, adică mai mult de jumătate. Doi dintre ei, respectiv Galeriu cel Bătrân (293-305 d.Hr.), împăratul Maximiam Galerius și Galeriu cel Tânăr (305-311 d.Hr.), împăratul Galerius Maximiamus, originari din Romula unde se află curțile lui Ler Împărat, au schimbat denumirea Imperiului Roman în Imperiu Dac, timp de 18 ani. Ca urmare, Geții și Românii au introdus și păstrat în colinde referenul „Ler-împărat!”, de la împărații Galeriu și „Leru-i Ler!”, care provine de la cei doi Galeriu.

2. Împăratul Galeriu cel Tânăr a dat, în ziua de 30 aprilie 311, la Nicomidia, primul Edict de toleranță din istoria creștinilor și Creștinismul a devenit Religie de stat în Imperiul Roman. Împăratul Galeriu le-a dat dreptul creștinilor să se asocieze și să construiască biserici. Împăratul Galeriu a fost primul din istoria lumii antice care a acceptat Religia Domnului nostru Iisus Hristos, cu doi ani înaintea împăratului Constantin cel Mare. Ca urmare, colindele românești reflectă acest Adevăr în refrenul „Leru-i Doamne!”.

3. În „Dicționarul nemuririi limbii strămoșești”, la pag.443, domnul Constantin Olariu Arimin a arătat că între cele 1.350 nume de familie folosite și astăzi de români, care vin din mileniul IV î.Hr., se află și Leru!

4. Împăratul roman Aurelian nu are nicio legătură cu aceste refrene din colindele românești! De ce? Pentru că în anul 258 d.Hr., în timpul împăratului Gallienus, Armata Statului Național Unitar Get, împreună cu Geții din Dacia provincia Imperiului Roman, au alungat legiunile romane peste Dunăre. O bucățică din multimilenara Geție (14-17% din suprafață) a fost prima provincie eliberată din Imperiul Roman. Din anul 258 d.Hr. a început destrămarea Imperiului Roman și Poporul Get a fost groparul acestui imperiu anticreștin. Aleluia, aleluia…

După anul 258 d.Hr., împăratul Aurelian nu a deținut niciun teritoriu în nordul Dunării. Ca urmare, rezultă că este un alt fals istoric așa-zisa retragere aureliană din anii 271-275 d.Hr., urmată de romanizarea și latinizarea imposibilă a Poporului Primordial al Geților până spre anul 1300 d.Hr.

5. Academicianul alogen C.A. Rosetti a fost unul dintre marii falsificatori ai Istoriei Poporului Primordial al Geților și a Istoriei Poporului Român. Principala lui misiune a fost să ascundă Adevărul în legătură cu scheletele de uriași (3-10 m lungime) găsite în multe zone de pe teritoriul României. O parte dintre acele schelete au fost expediate, în secret, la Moscova, altele în Israel și unele au ajuns la Vatican.

Având în vedere dezinformarea Poporului Român prezentată de doamna Anca Șurian Kaproș în legătură cu refrenele „Leru-i Ler!”, „Ler-împărat!” și „Leru-i Doamne!”, Vă solicit domnule Președinte-Director să dispuneți ca în perioada 23 decembrie a.c. – 6 ianuarie 2019, la Radio România Actualități, să fie informată corect opinia publică despre legăturile dintre împărații Geți Galeriu ai Imperiului Roman și Religia Domnului nostru Iisus Hristos.

Vă doresc „SĂRBĂTORI FERICITE!” și „LA MULȚI ANI!

                                                                                                           Dr. Gheorghe Funar

                                                                                                 Cluj-Napoca, 23 decembrie 2018

3 Comments

 1. Ionuț

  Articolul de mai sus conține niște aberații. Împăratul Galerius s-a născut în provincia romană Dacia Ripensis, aflată la sud de Dunăre. El era un daco-roman, nu un get. Aurelian s-a retras din Dacia ca urmare a presiunii popoarelor barbare și datorită dorinței primului împărat roman, Octavianus Augustus, care dorea ca imperiul să aibă granițele pe linia Rin-Dunăre. Asfel, Dacia nord-dunăreană a fost ocupată de popoare migratoare (goți, vandali, huni, gepizi, avari, slavi). După retragerea din 275, Aurelian a creat două provincii cu numele de Dacia (Ripensis și Mideteranea). Creștinismul a fost unul dintre factorii care a contribuit la romanizarea dacilor și la formarea limbii și poporului român; creștinismul adoptat de daco-romani a fost unul de factură latină, ca dovadă putem aminti cuvintele: crux,-cis (cruce); basilica,-ae (biserică); Dominus Deus (Dumnezeu). Romnizarea tiburilor dacice din afara fostei provincii romane Dacia, s-a realizat prin transhumanță, legaături comerciale și prin formarea unor comunități de latinofoni, în înteriorul acestor triburi, luați ca prizonieri în timpul raidurilor întreprinse de popoarele migratoare (goți, huni, gepizi) în orașele romane de la sud de Dunăre. Ultima informație este prezentată în lucrarea lui Stelian Brezeanu numită Istoria Imperiului Bizantin. Pentru Aurelian, Dacia a devenit o provincie care nu mai reprezenta interes și care era greu de apărat. Mai mult decăt atât, nu amintește influența pe care slavii au lăsat-o asupra limbii române. Nu amintește de recuceririle întreprinse la nord de Dunăre de împărații romani Constantin cel Mare și Iustinian. Totodată, Dobrogea (vechea provincie romană Schytia Minor) a făcut parte din imperiu până în anul 602, când slavii s-au așezat la sud de Dunăre izolând romanitatea nord-dunăreană de cea sud-dunăreană. Atacul din 258 d. Hr. a fost unul al goților aliați cu triburile dacice libere.

 2. cociorva ion

  Dragă Ionuț, confuziile articolului sunt mult, mult mai puțin importante decât ale tale. Se vede că reproduci niște cursuri vechi ale unor profesori compilatori, de unde și încrengătura confuză de date pe care o expui. Există studii, cărți scrise de autori cu greutate, români și străini, care înfățișează structurarea teritoriilor dacice cu precizie intre sec I.î.Ch. și sec.IX d.Ch.(teritorial, economic, lingvistic, cultural etc). Citește-le, ele se găsesc în biblioteci și librării. Începe cu Horia Matei, un foarte bun specialist în istorie veche, de pildă. Limba rpmână nu s-a format nici cu transhumanța, nici cu prizonierii, ci pe niște principii intrinseci , valabile și astăzi în fenomenul de dezvoltare a ei.

 3. Dan Cristian Ionescu

  Excesul (inclusiv in materie de patriotism) dauneaza grav – sanatatii sau adevarului. Dl. Funar (al carui patriotism il apreciez mult) face in acest text confuzii grave:
  1. Imparatul Galeriu s-a nascut la Serdica (actuala Sofia) si nu la Romula, pe malul drept al Oltului – Romula era numele mamei lui.
  2. Edictul din anul 311 nu a fost dat la Nicomedia, ci la Serdica.
  3. Pe imparatul Galeriu cel Batrin (293-305) nu l-am gasit pe nici o lista a imparatilor romani.
  Sint cele trei erori de top, dar nu sint singurele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.