Observator

Decese ciudate, decese suspecte

                     Toți oamenii mor. Unii însă, în mod ciudat Începînd cu […]

 

 

                 Toți oamenii mor. Unii însă, în mod ciudat

Începînd cu a doua zi a revoluției, în România s-au înmulțit treptat tot mai mult morțile unor persoane notorii, morți care ridică semne de întrebare.

Au existat astfel de situații și înainte de 1989. De pildă moartea lui Chivu Stoica, în anul 1975, declarată sinucidere, accidentul de circulație produs în Turcia în anul 1984 în urma căruia a murit Vasile Patilineț (și despre care se colportează că ar fi fost mîna securității), moartea bizară în același an a lui Virgil Trofin.

După acel Crăciun, însă s-au înmulțit și tot înmulțit crimele, sinuciderile foarte multe dintre ele bizare, cazurile de morți în străinătate sosiți în țară în sicrie sigilate (care nu au fost deschise, astfel că nu se știe cine ar putea să se fi aflat înăuntru), accidentele de zbor, de circulație, de vînătoare sau alt fel de accidente.

O să fac o trecere în revistă a acestor morți celebri, fără să fie completă, și în care sînt trecute și cazuri în care nu există suspiciuni.

 1. Chiar a doua zi după “victoria revoluției”, pe 23 dec. 1989, generalii de miliție Constantin Nuță (șeful IGM) și Velicu Mihalea (adjunctul său) sînt urcați în elicopter pentru a fi aduși la București. Aceasta, în condițiile în care era interdicție de zbor și exista ordinul de a se trage în orice aparat care survolează teritoriul țării. A fost o crimă premeditată, pentru a nu spune ce știu.
 2. Voi continua cu Crăciunul 1989, cînd a avut loc execuția soților Ceaușescu. Aceasta nu a constituit punerea în executare a unei hotărîri legale, ci o crimă. Soții Ceaușescu au fost uciși în condițiile în care:

– dosarul în baza căruia au fost condamnați, conținea doar un rechizitoriu scris de mînă pe o coală de hîrtie, două ordonanțe de reținere, două mandate de arestare și două delegații de avocat din oficiu (Nicolae Teodorescu și Constantin Lucescu – poate că altă dată o să vă povestesc cum au ajuns ei avocații familiei prezidențiale);

– au fost condamnați fără nici o probă în sprijinul acuzațiilor aduse, dovedite ulterior mincinoase, dar au fost condamnați și pentru fapte care nu erau prevăzute de codul penal;

– au fost condamnați fiind lipsiți de apărare, în condițiile în care președintele completului de judecată – Gică Popa, și cei doi avocați au fost acuzatori chiar mai acerbi decît acuzatorul oficial, Dan Voinea;

–  au fost uciși pe loc, în condițiile în care legea le permitea un termen de recurs de 10 zile cît și dreptul la grațiere.

Au fost uciși fiindcă Silviu Brucan l-a convins pe Ion Iliescu să dispună uciderea lor, ca să nu vorbească. Apoi, Ion Iliescu, deși nu avea dreptul de a aboli pedeapsa cu moartea ci doar acela de a o comuta, pentru liniștea sa, a procedat la abolirea ilegală.

 1. În ziua de 6 februarie 1990, col. Petre Moraru, fost și el adjunct al șefului IGM, aflat în arest la Timișoara, a fost găsit spînzurat în celulă. Mă îndoiesc de faptul că s-a spînzurat de bună voie.
 2. Pe 1 martie 1990, gen. Gică Popa, președintele completului de judecată care i-a condamnat la moarte pe soții Ceaușescu, a fost găsit împușcat în birou. S-a sugerat că ar fi fost ucis – sînt convins că s-a sinucis, în momentul în care a realizat că fără nici o probă, și-a trimis la moarte comandantul suprem, căruia îi jurase credință, pentru ca România să ajungă pe mîna trădătorilor. Poate că acesta a fost ultimul act de onoare petrecut în această țară.
 3. Gen. Ștefan Gușă moare surprinzător și suspect de cancer osos în ziua de 28 martie 1994.
 4. Vasile Maluțan, pilotul familiei Ceaușescu, un pilot cu mare experiență, moare pe 26 mai 1995 în timp ce efectua cu elicopterul simple lucrări agricole de erbicidare.
 5. În ziua de 1 sept. 1995 mor într-un alt accident de elicopter gen. Ion Eugen Sandu (locțiitorul șefului poliției române) și gen. Ion Bunoaica (șeful jandarmeriei).
 6. Pe 25 sept. 1995 am fost anunțați că Nicu Ceaușescu a murit într-un spital din Viena, fiind adus în țară în sicriu sigilat – nimeni nu știe cine era în sicriu. Dar trebuie precizat că Nicu Ceaușescu a fost condamnat și el nevinovat. Să-ți placă whisky-ul și femeile frumoase nu este infracțiune. În rest, pentru locuitorii din județul Sibiu, unde a fost prim-secretar, a fost un binefăcător.
 7. Senatorul Laurențiu Ulici (și președinte al Uniunii Scriitorilor) moare asfixiat, împreună cu șoferul său, în ziua de 16 nov. 2000
 8. Liderul liberal Horia Rusu, deputat, moare pe 29 ian. 2001 într-un accident de circulație pe Valea Oltului. Nu cred că faptul că își depusese candidatura la conducerea partidului a avut vreo legătură cu accidentul său, cu doar cîteva zile înaintea congresului care l-a ales pe Valeriu Stoica.
 9. Procurorul Cristian Panait moare prin precipitare la data de 10 aprilie 2002. S-a stabilit că s-ar fi sinucis. Au curs valuri de cerneală prin care Victor Ponta era acuzat că l-ar fi aruncat de la etaj.
 10. Dumitru Tinu, directorul cotidianului Adevărul și (agent KGB, după cum susțin specialiștii în materie), moare în dimineața de 1 ian. 2003 într-un accident inexplicabil de mașină.
 11. Patronul firmei de construcții care îi purta numele, Mihai Erbașu moare pe 21 iunie 2004 prin precipitare de la etaj în piscina golită de apă a vilei sale. Cazul a fost declarat sinucidere, deși nu am înțeles care ar fi fost cauza.
 12. Laura Stoica moare pe 9 martie 2006 într-un accident de circulație – acesta chiar cred că a fost accident.
 13. Un alt miliardar, Florian Anghelescu, patronul țigărilor ieftine, a fost găsit spînzurat în ziua de 16 martie 2006, în subsolul vilei sale. Nici acest deces declarat sinucidere, nu am înțeles ce motive a avut la bază.
 14. Sorin Crivăț, mort pe 27 martie 2007 în penitenciarul Codlea. Unul dintre cele mai complexe și mai suspecte decesuri. Un demnitar cu o sănătate perfectă, fost sportiv de performanță, care a murit după ce s-a declarat ofițer SRI sub acoperire, după ce s-a adresat în scris directorului SRI, după ce în locuința sa au fost găsite documente privind activitățile unor înalți demnitari. Un om care a fost declarat decedat din cauze naturale, cînd pe corpul său au fost găsite multiple urme de violență. Este oare mai curată și mai cinstită societatea noastră decît cea de dinainte de 1989?
 15. Mădălina Manole s-a sinucis la 14 iulie 2010. Sînt convins că a fost sinucidere.
 16. Pavel Bogdan Pavlov, proprietarul grupului Intersab, a fost găsit împușcat în cap în ziua de 21 sept. 2010, în autoturismul său, cu o armă de vănătoare lîngă el. Prietenii săi spuneau că nu avea nici un motiv să se sinucidă.
 17. Omul de afaceri orădean Octavian Brînzaș a fost găsit spînzurat la data de 6 oct. 2010 într-o hală dezafectată. Nu am aflat ce motive ar fi avut să se sinucidă.
 18. Constantin Spak, patronul grupului de firme specializate în procesarea cărnii Spak Group a murit în ziua de 9 aprilie 2011. Ancheta a stabilit că s-a sinucis cu trei lovituri de cuțit înfipte în inimă. Am aflat și de ce s-ar fi sinucis, dar informațiile sînt contradictorii. Unele ziare au scris că s-a sinucis întrucît avea peste 2 milioane de euro datorii, altele au scris că s-a sinucis întrucît avea cancer (supoziție infirmată de autopsie) iar altele au dat ca motiv faptul că soția sa a aflat că ar avea o aventură cu fosta contabilă! Doamne, ce ușor este să dai explicații pe care bizonul le crede!
 19. George Naghi, patronul firmei Aldis (o altă firmă celebră de mezeluri) a murit în ziua de 7 aug. 2011 într-un accident provocat cu barca sa cu motor. Nu am suspiciuni.
 20. Codruț Marta, șeful de cabinet al lui Sorin Blejnar, a dispărut în anul 2012. Unii spun că a fugit din țară, alții că ar fi fost ucis. Este evident că trebuia să dispară pentru a nu vorbi, dar soluția depindea de poziția sa în cadrul caracatiței. Dacă era în frunte, acum trăiește fericit, undeva, departe. Dacă era doar o slugă, atunci este mort.
 21. În noaptea de 19/20 iulie 2012 ar fi murit la Berlin infractorul economic român Dan Fischer, cercetat de DNA. S-ar putea să fie adevărat.
 22. Milionarul Dragoș Nicolae Pop, acționar la ADM Farm, a murit 22 aug. nov. 2012 în somn, la vîrsta de 44 de ani.
 23. Sorin Țerbea, om de afaceri mureșean, moare în ziua de 28 iulie 2013 într-un accident de elicopter. Știu prea puțin despre el, dar cred că a fost un accident.
 24. George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Grigore Adamescu, s-a sinucis la data de 19 mai 2014 aruncîndu-se în fața metroului. Este sigur că s-a sinucis – de ce, nu mă întrebați pe mine.
 25. Ni s-a spus că Dinu Patriciu a murit în ziua de 19 aug. 2014 la Londra, de unde s-a întors tot în sicriu sigilat, așa că nu se știe cine a venit de fapt în sicriu.
 26. Omul de afaceri gălățean Cătălin Chelu, decedat departe de casă datorită unui stop cardio-respirator. Acesta ar fi murit în Iordania, țară în care s-ar fi refugiat după ce a fost condamnat definitiv la şase ani închisoare în dosarul „Mită la MAI”. Adversarii acestuia susțin că acesta trăiește, moartea fiind doar o înscenare pentru a scăpa de urmărirea generală. Cadavrul a fos identificat doar de familie, fără testul ADN care să ateste cu certitudine cine este decedatul.
 27. Costel Comana, care controla firma Regiotrans, a fugit în America de Sud. În ziua de 25 febr. 2015 a fost găsit spînzurat în WC-ul unui avion care îl ducea în America Centrală. Nu pot înțelege de ce acest om, plin de bani în conturi din străinătate, care reușise să fugă din Romînia, care se învîrtea în țări cu care nu aveam tratate de extrădare, s-ar fi sinucis.
 28. Dan Alexandru Condrea, posibil mort în accident rutier în seara de 22 mai 2016. Ei bine, acest caz este cea mai mare provocare pentru anchetatorii români. Eu sînt convins că la această oră, Condrea este plecat de mult din țară. S-a anunțat că mîine, vom ști rezultatele testului ADN – dacă acestea vor identifica mortul ca fiind Condrea, sînt convins că este o minciună mare cît revoluția, mare cît secolul. Nu mi-am propus să intru în amănunte, așa că voi scrie doar concluzia mea. De cînd România a reintrat în nefasta zodie a capitalismului, mulți dintre șefii serviciilor secrete se pare că s-au transformat din patrioți în capitaliști mafioți, iar ca să își apere mafia sînt dispuși la orice, inclusiv la crimă (fiindcă în cazul lui Condrea, există totuși un mort). Dacă au existat declarații de martori care în acest caz se bat cap în cap, eu înțeleg că unii matori au fost promovați de un serviciu, iar alții de un alt serviciu – eu aici văd o luptă între serviciile secrete. Vai de mama lor de procurori! Chiar dacă ar fi de bună credință, sînt atît de nevolnici, atît de nepricepuți, atît de … (hai să mă abțin să continui ca să nu ajung la insulte) – fără denunțuri, fără autodenunțuri, fără înregistrări, nu sînt în stare să vadă adevărul nici măcar atunci cînd le cade în cap. Credeți-mă, știu ce spun.

La zecile de morți produse în cursul unor vînători, nu mă refer fiindcă nu am date elocvente – dacă le are cineva, este invitat să completeze acest material.

Dar nu au murit în accidente de circulație doar românii de aici. Au murit mai ales patrioții moldoveni.

Ion Aldea Teodorovici și Doina Teodorovici, militanți pentru unirea cu Țara, au murit într-un accident de mașină petrecut în noaptea de 29/30 oct. 1992, chiar pe teritoriul României.

Grigore Grigoriu, actorul care a interpretat celebrul rol al țiganului Zobar din la fel de celebrul film Șatra, membru al mișcării Plai Natal, a murit la data de 20 dec. 2003 în urma unui accident de circulație.

Episcopul Dorimedont Cecan a suferit un grav accident de circulație în ziua de 5 dec. 2006 în Moldova, și a murit în spital la 31 dec. 2006 în Viena.

Grigore Vieru, poetul noii Uniri, a suferit un grav accident de circulație în noaptea de 15/16 ian. 2009, în urma căruia a murit.

Se spune că pe vremea DIE (actuala SIE), instituția avea asasini profesioniști. Este notoriu un singur caz. Este vorba de Matei Pavel Haiducu (pe numele adevărat Matei Pavel Hirsch), care în anul 1981 s-a predat autorităților franceze susținînd că a primit ordin să-i ucidă pe Virgil Tănase și pe Paul Goma. Eu unul, nu prea cred asta.

În schimb, încep să cred că noile sevicii secrete, preluînd obiceiurile serviciilor secrete americane, au mult mai mulți criminali profesioniști decît erau pe timpul lui Ceaușescu.

 

                                                                                                    Dan Cristian IONESCU

 

2 Comments

 1. linaura catalina buzea zarnescu

  sunt de acord intru totul cu aceasta fraza, care daca ar fi trebuit sa o spun poate ca nu as fi spus-o atit de bine si clar;
  simt chiar pe pielea mea adevarul acesta;
  ”””””””’În schimb, încep să cred că noile sevicii secrete, preluînd obiceiurile serviciilor secrete americane, au mult mai mulți criminali profesioniști decît erau pe timpul lui Ceaușescu.”””””’

  sa auzm de bine…
  imi place situl dv…
  cred ca sintem de a ceeasi parte a cortinei…!
  cordial
  linaura catalina buzea zarnescu

 2. tantza

  Gasit mort intre stabilopozii plajei Modern din Constanta, afaceristul IORDACHE, plecat de acasa cu cateva ore inainte de a fi gasit. Nu s-a aflat nimic despre acest posibil asasinat ! Nu mai stiu anul, poate 2009 ???

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *