Cadran international

Declarația lui Raul Castro privind aniversarea unui an de la restabilirea relațiilor diplomatice Cuba – SUA

    DECLARAȚIA GENERALULUI DE ARMATĂ CU PRIVIRE LA PRIMA ANIVERSARE A ANUNȚULUI DE LA 17 DECEMBRIE 2014 DESPRE DECIZIA […]

 

 

DECLARAȚIA GENERALULUI DE ARMATĂ CU PRIVIRE LA PRIMA ANIVERSARE A ANUNȚULUI DE LA 17 DECEMBRIE 2014 DESPRE DECIZIA DE RESTABILIRE A RELAȚIILOR DIPLOMATICE  ÎNTRE CUBA ȘI S.U.A.

 

A trecut un an  de la anunțul simultan realizat la 17 decembrie 2014 de Președinții Cubei și Statelor Unite de restabilire a relațiilor diplomatice și de îmbunătățire a legăturilor noastre.

Într-o zi ca cea de ieri, în cadrul înțelegerilor realizate de a soluționa  temele de interes pentru ambele țări, am putu anunța cu mare bucurie pentru întregul nostru popor întoarcerea în Patrie a lui Gerardo, Ramon și Antonio,  cu care am îndeplinit promisiunea făcută de Fidel că cei Cinci Eroi ai noștri se vor întoarce.

La aceeași dată, în conformitate cu  disponibilitatea noastră reiterată de a susține cu Guvernul Statelor  Unite un dialog respectuos, bazat pe egalitate suverană, pentru a trata  cele mai diverse teme de interes reciproc, fără a aduce atingere independenței naționale și autodeterminării poporului nostru, am  convenit să adoptăm măsuri mutuale pentru a îmbunătăți climatul bilateral și a avansa  spre normalizarea legăturilor dintre cele două țări.

De atunci, se poate afirma că am obținut unele rezultate, mai ales în plan politico-diplomatic și al cooperării.

  • Au fost restabilite relațiile diplomatice și s-au redeschis ambasadele în ambele țări, ceea ce a fost precedat de  eliminarea  injustei introduceri a Cubei pe lista statelor care patronează terorismul.
  • Au fost ținute două reuniuni între Președinții celor două țări, precum și alte întâlniri și vizite la nivel înalt.
  • S-a extins cooperarea deja existentă în domenii de interes reciproc,  cum ar fi siguranța aeriană și a aviației, lupta contra traficului de droguri, emigrația ilegală, traficul de emigranți și frauda migratorie.
  • Au fost deschise noi domenii de cooperare bilaterală pe teme de beneficiu comun, între care  protejarea mediului, aplicarea și  îndeplinirea legii, siguranța maritimo- portuară și sănătatea.
  • Au fost inițiate dialoguri pe afaceri bilaterale și multilaterale,  ca schimbarea climatică, compensațiile reciproce,  tratamentul persoanei și drepturile omului, în această temă avem diferențe profunde și  susținem un dialog bazat pe respect și reciprocitate.
  • Am subscris acorduri de protecție a mediului și restabilirea serviciilor poștale directe.

Toate acestea  s-au obținut printr-un dialog profesionist și respectuos, bazat pe egalitate și reciprocitate.

În schimb, anul acesta, nu s-a avansat în soluționarea  temelor care pentru Cuba sunt esențiale pentru a ajunge să avem relații normale cu Statele Unite.

Deși Președintele Barack Obama și-a reiterat  poziția  care se opune blocadei economice, comerciale și financiare și a  chemat Congresul  s-o ridice, această politică continuă să fie în vigoare. Continuă persecuția financiară a tranzacțiilor legitime ale Cubei și efectele extrateritoariale ale blocadei, ceea ce  provoacă  daune și  privațiuni poporului nostru și este obstacolul principal în calea dezvoltării economiei cubaneze.

Măsurile adoptate până acum de președintele Obama, deși pozitive, au demonstrat că au o cuprindere limitată, ceea ce  a împiedicat implementarea lor.  Președintele, făcând uz de prerogativele sale executive, poate  extinde  cuprinderea măsurilor deja luate și adoptarea altora noi, care să modifice substanțial aplicarea blocadei.

În pofida cererii repetate a Cubei de a i se restitui teritoriul ilegal ocupat de Baza Navală de la Guantanamo, Guvernul Statelor Unite as arătat că nu are intenția să schimbe statutul acestei enclave.

Guvernul Statelor Unite menține programe care lezează suvernaitatea cubaneză,, ca proiectele destinate schimbării ordinii noastre politice, economice și sociale, și transmisiile de radio și TV ilegale, pentru a căror implementare continuă să aloce fonduri de milioane de dolari.

Continuă să fie aplicată o politică migratorie preferențială față de cetățenii cubanezi, exprimată prin valabilitatea politicii picior uscat-picior ud, programul de parole pentru profesioniști medici și Legea Adaptării Cubaneze, ceea ce stimulează o emigrare ilegală, nesigură, dezordonată și neregulată, promovează traficul de persoane și alte delicte corelate, și generează probleme altor țări.

Guvernul Cubei va continua să insiste că pentru a atinge normalizarea relațiilor,  este imperios necesar ca Guvernul Statelor Unite să elimine toate aceste politici  ale trecutului, care afectează poporul și  națiunea cubaneză și nu mai corespund contextului bilateral actual și nici voinței exprimate de cele două țări la restabilirea relațiilor diplomatice,  aceea de a dezvolta legături bazate pe respectul reciproc și cooperare între cele două popoare și guverne.

Nimeni nu poate pretinde ca Cuba, pentru a normaliza relațiile cu Statele Unite,  să-și abandoneze  independența pentru care poporul nostru, din 1868, a făcut mari sacrificii, și nici nu poate fi unitat  că, după multe frustrări și 60 de ani de totală dependență, aceasta a fost obținută  la 1 Ianuarie 1959 cu victoria Armatei Insurecționale comandată de Comandantul Șef Fidel Castro Ruz.

Poporul cubanez nu va renunța la principiile și idealurile pentru care câteva generații de cubanezi au luptat de-a lungul  ultimei jumătăți de secol. Dreptul oricărui Stat de a-și alege sistemul economic, politic și social pe care-l dorește, fără amestec de nici un fel, trebuie să fie respectat.

Guvernul Cubei are disponibilitatea  totală de a continua să avanseze pe calea construirii  unei relații cu Statele Unite care să fie diferită de  toată istoria aprecedentă, pe bazele respectării mutuale a suveranității și independenței, care să fie benefică pentru ambele țări și popoare, și care să se alimenteze din conexiunile istorice, culturale și familiale care au existat între cubanezi și americani.

Cuba, în deplina exercitare a suveranității și cu sprijinul majoritar al poporului, va continua procesul de transformări pentru actualizarea modelului său economic și social,  pentru a progresa  în dezvoltarea țării, creșterea bunăstării populației și consolidarea cuceririlor Revoluției Socialiste.

Vă mulțumesc.

 

felicitare

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *