Cadran international

Declarație a Guvernului Revoluționar cubanez: Este obligatoriu să se oprească aventura militară imperialistă împotriva Venezuelei

  Guvernul Revoluționar al Republicii Cuba condamnă escaladarea presiunilor și acțiunilor Guvernului SUA în pregătirea pentru o aventurare militară deghizată […]

 

Guvernul Revoluționar al Republicii Cuba condamnă escaladarea presiunilor și acțiunilor Guvernului SUA în pregătirea pentru o aventurare militară deghizată sub forma unei intervenții umanitare în Republica Bolivariană Venezuela și face apel la comunitatea internațională să se mobilizeze pentru a preveni consumarea acesteia. Între 6 și 10 Februarie 2019, mai multe aeronave militare de transport au zburat pe Aeroportul Rafael Miranda în Puerto Rico, Baza Aeriană San Isidro în Republica Dominicană și în alte Insule Caraibiene care au localizare strategică, mai mult ca sigur fară ca guvernele acelor națiuni să aibă cunoștință de acest lucru.

Mijloacele de comunicare și cercurile politice, chiar și în SUA, au expus figurile extermiste ale acelui guvern cu o lungă istorie de acțiuni și calomniile îndreptate spre cauzarea sau instigarea la război, precum John Bolton, Consilierul SUA de Securitate Națională; și Mauricio Claver – Carone, Director al Cosiliului de Securitate Națională, Biroul Emisferei Vestice de Afaceri, contând pe complicitatea lui Marco Rubio, Senator al mafiei anti-Cubaneze din Florida, proiectat, direct și prin organizarea și obținerea de fonduri, de la posturile lor din Washington, pentru tentativa de lovitură de stat în Venezuela prin mijloace ilegale de auto-proclamare a unui președinte.

Ei sunt aceeași care, ori personal ori prin Departamentul de Stat, au pus presiuni brutale pe numeroase guverne pentru a le forța să susțină apelul arbitrar pentru noi alegeri prezidențiale în Venezuela, în timp ce promovează recunoașterea uzurpadorului care cu greu a strâns 97 000 de voturi ca parlamentar, împotriva a mai mult de 6 milioane de Venezueleni care l-au ales pe Președintele Constituțional Nicolas Maduro Moros în luna Mai a anului trecut.

După rezistența ridicată de poporul Bolivarian și Chavist împotriva loviturii de stat, evidențiată prin demonstrațiile în masă în sprijinul Președintelui Maduro și prin loialitatea Forțelor Armate Naționale Bolivariene, Guvernul SUA a intensificat campania sa politică internațională și pe cea mediatică și și-a consolidat măsurile economice unilaterale coercive împotriva Venezuelei, printre ele blocarea fondurilor Venezuelene în băncile din lumea a treia, care au valoare de miliarde de dolari; și furtul veniturilor din petrol ale acelei națiuni înfrățite, ceea ce a cauzat grave deteliorări umanitare și deprivarea aspră a poporului.

În plus față de acest jaf crud și nejustificat, SUA intenționează să fabrice un pretext umanitar pentru a lansa agresiuni militare împotriva Venezuelei și urmărește să introducă pe teritoriu acelei națiuni suverane, recurgând la intimidare, presiune și forță, un presupus ajutor umanitar de o mie de ori inferior comparat cu daunele economice provocate de asediul impus de Washington.

Uzurpatorul și auto-proclamatul președinte a anunțat fără rușine dispoziția sa de a apela pentru o intervenție militară SUA sub pretextul primirii ajutorului umanitar menționat mai sus; și a descris repringerea mândră și suverană a acestei manevre ca o crimă împotriva umanități.

Înalții oficiali Americani au fost aroganți și ospentativi reamintindu-ne tuturor, în fiecare zi, că atunci când vorbim despre Venezuela, toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv acțiunile militare.

În procesul fabricării pretextelor, guvernul SUA a recurs la înșelăciuni și calomnii, prezentând schița unei rezoluții în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în care, în mod cinic și impocrit exprimă adâncă îngrijorare pentru drepturile omului și situația umanitară, încercările recente de blocaj al livrării ajutorului umanitar, milioane de refugiați și emigranți Venezueleni, folosirea excesivă a forței împotriva protestatarilor pașnici, ruperea păcii regionale și a securității în Venezuela, și îndeamnă să se ia măsurile necesare.

Este evident că Statele Unite își pavează calea spre stabilirea forțată a coridorului umanitar sub supraveghere internațională, invocând obligația de a proteja civilii și a lua toate măsurile necesare.

Se merită să reamintim comportamentul similar și pretextele la care a apelat SUA în timpul preludiului spre războaiele lansate împotriva Iugoslaviei, Irakului și Libiei, care au rezultat în grave pierderi umanitare și au cauzat suferință enormă.

Guvernul SUA atentează la înlăturarea celui mai mare obstacol – Revoluția Bolivariană și Chavistă – spre dominarea imperialistă a Americii Noastre și să îi depriveze pe Venezueleni de cea mai mare rezervă de petrol certificată de pe planetă și de numeroase resurse naturale strategice.

Ar fi imposibil de uitat istoria tristă și dureroasă a intervențiilor militare SUA perpetuate mai mult de o dată în Mexic, Nicaragua, Republica Dominicană, Haiti, Cuba, Honduras și cel mai recent Grenada și Panama.

Așa cum a avertizat generalul de armată Raul Castro Ruz pe 14 Iulie 2017: „Agresiunea și violența loviturii de stat împotriva Venezuelei rănește toată America Noastră și beneficiază numai interesele acelora setați pe diviziunea noastră pentru a-și exercita controlul asupra popoarelor noastre, neîngrijorați de cauzarea conflictelor cu consecințe incalculabile în această regiune, ca acelea pe care noi le vedem în diferite părți ale lumii.

Istoria va judeca sever o nouă intervenție militară imperialistă în regiune și complicitatea acelora care posibil fără a fi responsabili o vor suporta.

Ceea ce este în joc astăzi în Venezuela este suveranitatea și demnitatea Americii Latine și a Caraibelor și oamenii din Sud. În același timp în joc este supraviețuirea regulilor Dreptului Internațional și a Cărții Națiunilor Unite. Ceea ce se hotărăște astăzi este dacă legitimitatea guvernului este emanată din voința expresă și suverană a poporului său sau din recunoașterea puterilor externe.

Guvernul Revoluționar face apel la mobilizarea internațională în apărarea păcii din Venezuela și în regiune, bazată pe principiile consacrate în Proclamarea Americii Latine și a Caraibelor ca Zonă de Pace, care a fost adoptată de Liderii Statelor și de Guvernul CELAC (Comunitatea Statelor Latino – Americane și Caraibiene) în 2014.

De asemenea, salută și sprijină Mecanismul Montevideo, o inițiativă promovată de Mexic, Uruguay, Comunitatea Națiunilor Caribiene (CARICOM) și Bolivia, care urmărește menținerea păcii în Venezuela bazată pe principiile de neinterferență în afacerile interne ale Statelor, egalitatea legală a Statelor și rezolvarea pacifistă a conflictelor, precum este menționat în recenta ei Declarație.

Salută considerația pozitivă dată inițiativei menționate de Președintele Maduro Moros și a comunității internaționale de a-și exprima îngrijorarea despre respingerea categorică a guvernului SUA a inițiativelor de dialog promovat de mai multe țări, incluzând-o pe aceasta.

Guvernul Revoluționar reiterează ferma și neclintita solidaritate cu Președintele Constituțional Nicolas Maduro Moros, Revoluția Bolivariană și Chavistă și unitatea civică și militară a oamenilor săi și apelează la toate popoarele și guvernele lumii să apere Pacea și să organizeze o opoziție unitară, peste diferențele politice și ideologice, împotriva unei noi intervenții militare imperialiste în America Latină și în Caraibe care va dăuna independenței, suveranității și intereselor popoarelor sale din Rio Bravo în Patagonia.

             Havana, februarie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *