Observator

Declarații halucinante ale guvernanților: Defrișările săbatice – fake news plătit de dușmanii țării

  Atitudini schizofrenice la nivelul actualei puteri: în timp ce Klaus Iohannis trage semnale de alarmă și vorbește despre probleme stringente care […]

 

Atitudini schizofrenice la nivelul actualei puteri: în timp ce Klaus Iohannis trage semnale de alarmă și vorbește despre probleme stringente care trebuie rezolvate prin „conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire” pentru a preîntîmpina catastrofe naturale precum actualele inundații, guvernații și oamenii numiți de ei vorbesc despre defrișările masive de păduri ca fiind un fake news perpetuat de dușmanii țării.

Declarații absolut halucinante făcute într-un interviu de noul director general al Romsilva, numit acum cîteva zile în funcție de guvernul Orban.

Încă de acum cîteva luni, zvonul numirii lui Teodor Țigan, directorul Direcţiei Silvice Arad, drept director general al regiei dădea fiori presei din teritoriu. Mass-media vîlceană amintea că acesta ar fi fost implicat în fapte penale în mod repetat, între anii 2009-2015, la licitațiile de lemn și explotări forestiere, care au declanșat o anchetă DNA în anul 2016, ori că în ianuarie, prefectul de Arad îi ceruse demisia după ce fusese prins la vînătoare în timpul programului de lucru.

Pe 16 iunie, el a fost, totuși, numit în funcție, și și-a marcat momentul cu un interviu exploziv acordat jurnalistului arădean Ovidiu Balint. Interviu din care aflăm că marile semnale de alarmă care sunt trase de ani de zile privind defrișările scăpate de sub control sunt falsuri promovate de ONG-uri plătite de țări precum Austria.

Întrebat cum comentează respectivele semnale de alarmă trase de ONG-uri referitoare la exploatările forestiere din România, la tăieri ilegale, la furturi de material lemnos, în detrimentul pădurilor româneşti, Țigan a răspuns:

„Vreau să precizez ceva ce e recunoscut de multă lume în domeniu, dar nimeni nu vrea să spună: 90% din aceste organizaţii sunt anti-româneşti! Adică sunt plătite cu bani din afară pentru a pune frâne dezvoltării economiei româneşti! De ce să exploatăm pădurile României? De ce să nu lăsăm lemnul să putrezească în păduri? România are păduri foarte bune din punct de vedere calitativ, duse la un ciclu de producţie la 120-140 de ani, cu lemn excepţional, ceea ce face o concurenţă enormă”.

Și dă ca exemple țări cărora le facem concurență „enormă” precum „Austria, Germania, Franţa…”

Întrebat dacă nu ar fi mai rentabil, pentru Austria de pildă, să exploateze lemnul de la noi şi să îşi păstreze pădurile, Țigan dă un răspuns și mai și:

„Nu! Fiindcă ei au milioane de metri cubi de lemn provenit din doborâturi, furtuni etc. Şi nu au ce face cu asemenea cantităţi.

Şi atunci plătesc organizaţii care să îi facă României anti-reclamă, cum că lemnul ar proveni exclusiv din tăieri ilegale.

În România se taie conform amenajamentelor silvice. Datorită acestei exploatări avem păduri valoroase. Atât din punctul de vedere al calităţii lemnului, dar şi a biodiversităţii. Apoi, pe lângă că ne trimit lemn de calitate proastă, fiind provenit din doborâturi, mai importăm şi boli şi dăunători ai lemnului.”

Altfel spus, conform lui Țigan, România importă din Austria, Germania sau Franța lemn „la un preţ foarte scăzut şi plin de boli şi dăunători”.

Întrebat, de asemenea, cum se explică atunci filmările cu păduri defrişate, cu dealuri rase, prezentate în numeroase filme documentare – inclusiv de către BBC – Țigan explică, sec:

„Vă mai spun ceva. Multe filmări şi fotografii nu sunt din România. În Harghita şi Covasna, de exemplu, au fost filmate cioate din tăieri de acum 20 de ani, ori din doborâturi în urma furtunilor. Nu sunt cioate proaspete”.

Vestea bună e că pădurile României de fapt nu scad, ci cresc:

„La 1 ianuarie 1990, fondul forestier era de 6 milioane şi 400 de mii de hectare, iar acuma suprafaţa împădurită s-a mărit cu vreo 200 de mii de hectare. Iar pădurile de stat sunt 48% din fondul forestier naţional. Restul sunt păduri private”.

„Am spus la început că avem păduri de o calitate excepţională. De-asta e mai profitabil să investeşti în campanii de denigrare a României.” conchide șeful Romsilva.

Interesant de remarcat, afirmațiile sale halucinante nu sunt chiar întîmplătoare, ele coincid cu cele mai vechi ale ministrului liberal al Mediului, Costel Alexe, care într-o conferință de presă din 14 aprilie vorbea despre fake newsuri privind tăierile de păduri ilegale de la noi.

„Rezonez cu emoția și îngrijorarea populației privind soarta pădurilor românești. Înțeleg emoția cu care reacționează fiecare român la orice camion încărcat cu lemne care circulă pe drumurile publice. Rezonez inclusiv cu emoția lor în fața fiecărui video cu imagini din pădure. Emoția lor este justificată! Justificată de un fenomen care riscă să scape de sub control și să pună în pericol pădurea, pe cei care muncesc să o protejeze, populația și inclusiv economia, prin posibila subminare a ei. Mă refer la fakenews-urile din această perioadă pe tema exploatărilor forestiere. Este o campanie agresivă și, poate, fără precedent! Zilnic este lansată pe rețelele de socializare o avalanșă de mesaje toxice. Am văzut și eu poze și video-uri cu zeci de mii de share-uri pe zi. Acestea au un singur scop: să le inducă oamenilor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești. Populația nu are nicio vină!”, spunea Alexe.

Cine difuzează aceste fake news?

„Politicieni reinventați, vedete tv și pagini anonime de Facebook au rostogolit, zilele acestea, sute de imagini cu camioane cu lemne de pe șoselele României, care mai de care cu mesaje mai alarmante: Tăieri ilegale!: Se fură lemnul din păduri; În timp ce ne țin în case, ei taie pădurea; Pădurile pleacă la export. Colegii mei au verificat toate imaginile care au putut fi verificate iar concluzia este una singură: toate aveau avize de însoțire în perfectă legalitate. Dacă vorbim despre lemn brut, țara noastră este importator net. Conform datelor provizorii ale INS, în 2019, România a exportat cca 100.000 tone de buștean și a importat 800.000. Raportul este de 1/8 în favoarea importului”, arăta ministrul.

Să tragem linie și să adunăm principalele idei ale guvernanților noștri:

– România stă excelent la capitolul păduri, ele sunt în creștere

– Tăierile ilegale, exporturile la negru și defrișările masive sunt fake news-uri

– ONG-urile de mediu care trag semnale de alarmă sunt plătite de dușmanii economici ai țării, Austria, Germania ori Franța

– Aceleași țări ne vînd lemn de proastă calitate și plin de dăunători, care afectează și propriul nostru fond silvic

– România, deși are lemn de cea mai bună calitate, importă de opt ori mai mult lemn decît exportă

Nici nu e de mirare că în noua Strategie Națională de Apărare a președintelui Iohannis la loc de cinste e pericolul fake news, dar nu se suflă un cuvînt despre drama pădurilor autohtone. Și duse sunt vremurile în care PNL considera defrișările ilegale drept o problemă extrem de gravă a României, iar Klaus Iohannis promitea să discute chestiunea la nivelul cel mai înalt în CSAT.

                                                                           Bogdan Tiberiu IACOB, inPolitics.ro

3 Comments

 1. Marian

  Teodor Tziganu-i tzigan si-n zi de Paste ! Deci , conform cu declaratia domniei sale proprie si personala , dl. Verestoy Attila { fost SENATOR al Romaniei din partea U.D.M.R. , fie-i tzarana usoara ca pietrele de moara ! } , a fost un …DUSMAN AL TARII ! Oare , cum de nu s-a prins nimeni atunci ca sa-l bage la cremenal pentru asta ?

 2. IQ100

  oricine ZBOARA cu avionul peste Colonia Roemanika poate sa VADA ca aswa este.

 3. satan existã

  Întrebãri:
  +acest derbedeu ce a făcut aceste afirmații este român?
  +acest infect are mai mult de 4 clase?
  +spurcãciunea asta are urmași (eu sper să nu)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.