Observator

Decodarea simbolurilor de pe statuia Satanei

  O statuie controversată dezvelită de Templul Satanic la o ceremonie secretă în Detroit a atras proteste. Dar cine este […]

 

O statuie controversată dezvelită de Templul Satanic la o ceremonie secretă în Detroit a atras proteste. Dar cine este figura cu cap de țap? Și ce simbolizează elementele statuii?

Statuia de bronz are o înălțime de aproape 9 ft (2,7m) și prezintă un țap hermafrodit înaripat cunoscut sub numele de Baphomet, flancat de doi copii zâmbitori. Acesta a costat 100.000 dolari (£ 64,000) pe sutele de sataniști pentru a vedea-o dezvăluită.

Pe termen lung, Templul Satanic vrea să mute piesa la 900 mile distanta (1450 km) sud-vest și să o ridice vizavi de monumentul „Zece porunci”, în afara orasului Oklahoma City, Capitol Building. Acest plan a fost însă aruncat la coș atunci când Curtea Supremă din Oklahoma a decis că utilizarea proprietății de stat în beneficiul unei religii este interzisă în conformitate cu Constituția. Astfel, soarta atât a statuiei sataniste cât și a monumentului Zece Porunci este acum neclară.

                                         Numele Baphomet

Numele datează de la Inchiziția și tortura Cavalerilor Templieri, precursorii Masoneriei modern, în jurul anului 1100 care, potrivit cronicarilor francezi ai cruciadelor, au mărturisit că se închină unui idol păgân numit Baphometh.

Unii savanți cred că „Baphometh” a fost pur și simplu o corupție a numelui „Mahomet” – profetul Mohamet. Dar, de-a lungul anilor, pe măsură ce misterul și speculațiile din jurul Templierilor au crescut, la fel s-a întâmplat și cu interpretările cuvântului și înțelesul său. O interpretare elaborată a condus chiar și intriga din thrillerul istoric „The Da Vinci Code” al lui Dan Brown, unde cuvântul Baphomet este decodat și tradus în „Sophia” sau „Înțelepciune”.

                                        Levi’s Baphomet

Cea mai cunoscută imagine modernă a lui Baphomet a fost desenată în 1856 de ocultistul francez Eliphas Levi, în cartea sa „Transcendental Magic: Its Doctrine and Ritual”- „Magicul transcendental: doctrina si ritualul lui”.

El a avut în vedere un țap hermaphrodit înaripat cu o torță între coarne și o pentagramă pe frunte.
Brațele sale purtau cuvintele latine SOLVE (separa) și COAGULA (uneste) – puterile de „legare și pierdere” uzurpate de la Dumnezeu.

Desenul lui Levi a fost sursa de inspirație pentru noul monument al Templului Satanic. „Conține toate aceste opusuri binare – deasupra și dedesubt, parțial animal, parțial uman. Bărbat și femeie”, spune Greaves. „Întruchipează opusurile și sărbătorește contrastele.” Teme de preferinta în ritualul masonic modern.

                                     Salutul cu două degete

Două degete la mâna dreapta, punctând în sus și două punctând în jos la mâna din stânga, ceea ce înseamnă „ca mai sus, așa mai jos”. Aceste cuvinte și gestul de însoțire sunt familiare ocultiștilor si masonilor. Ele sunt extrase din lucrările antice ale lui Hermes Trismegistus, ale cărui scrieri au devenit populare în timpul Renașterii și Reformei.  Expresia este folosită și în legătură cu știința, universul și Dumnezeu, dar Levi a scris că, făcând gestul, Baphomet-ul său „exprimă armonia perfectă a milei cu dreptatea”.

                                            Doi copii mici

„Sperăm ca și copiii să vadă acest lucru ca pe o operă de artă frumoasă – nu ai de ce să te temi. Asta simbolizează copiii.”, spune Greaves.

„Fața țapului are o expresie neutră. Nu este demonic, feroce sau monstruos – așa cum o fac oamenii să fie – dacă te uiți la ea fără bagajul cultural a initiatului.”

Dar copiii chiar nu au de ce să se teamă de Satana? „Nu cred că copiii care se apropie de monument fără a fi amorsați de propagandă vor găsi ceva oribil în legătură cu acesta.”, spune Greaves. „Dar să nu ne îndoctrinăm copii. În cea mai mare parte copiii sunt forțați să intre în religie. Asta e ceva ce cu siguranță noi nu o să facem.”

                                        The Caduceus – bastonul

Pe stomacul lui Baphomet este desenat/sculptat un vechi simbol grecesc doi șerpi încolaciti în jurul unui baston – bastonul purtat de Hermes și vestitorii lui. Caduceul simbolizează comerțul, negocierea și reciprocitatea și a fost cooptat în desenul lui Baphomet de Levi.

„Pentru noi simbolizează reconcilierea contrariilor – ar fi a avea un monument satanic vizavi de unul creștin.”, spune Greaves. „Credem că este un mesaj puternic atunci când stă vizavi de cele zece porunci – puteți avea aceste dualități, diferențe fără conflicte.”

                                                      Sânii

Levi’s Baphomet a fost un țap hermafrodit, cu sâni, „dar am dat sânii jos”, spune Greaves. Templul nu a vrut să se implice într-o dezbatere despre gen, care ar putea distrage atenția de la ceea ce crede că sunt mesajele mai importante ale lui Baphomet. În schimb, spune el, băiatul și fata reflect la faptul că „dualismul bărbat-femeie” este evident văzut în Baphometul lui Levi.

                                  Pentagrama – steaua în cinci colțuri

Văzută atât pe fruntea Baphometului, cât și pe tronul din spatele lui, pentagrama/steaua este un simbol satanic recunoscut pe scară largă și de masoni – apare adesea inversată.

Crucea Sfântului Petru este adesea inversată de asemenea – așa a fost în timpul ceremoniei de dezvelire a Templului Satanic. „Această inversiune este percepția lui Satana. Le cere oamenilor să-și reconsidere fundamentul cultural, să se uite la dovezi și să-și reconsidere valorile.”, spune Greaves.

„Aveți această viziune unilaterală cu religia instituționalizată ca arbitri ai corectitudinii morale. Aceasta îi împiedică să ia în considerare dacă acestea ar putea fi incorecte astăzi cu privire la probleme, cum ar fi căsătoria gay și drepturile de reproducere. Este adevărat că nu trebuie să te identifici cu Satana pentru a-ți asuma aceste cauze. Dar imaginea lui Satana rezonează pentru noi.”, spune Greaves

                                               Torța între coarne

„Torța cunoașterii este cornul mijlociu – glorifică căutarea cunoașterii. Am pus o mare valoare pe cunoaștere, care este într-adevăr centrală pentru convingerile noastre, în general.”, spune Greaves.
După cum a scris Levi:    Flacăra inteligenței care strălucește între coarnele sale este lumina magică a echilibrului universal, imaginea sufletului ridicată deasupra materiei, deoarece flacăra, în timp ce este legată de materie, strălucește deasupra ei.”

                                                     Inscripţii

Acestea nu au fost încă adăugate, dar Templul Satanic a dat detalii despre planurile lor într-o declarație de anul trecut.

Pe partea din față a statuii, deasupra pentagramei inversate, va fi unul dintre cele șapte principii fundamentale ale Templului Satanic: „Spiritul compasiunii, înțelepciunii și dreptății trebuie să prevaleze întotdeauna asupra cuvântului scris sau rostit.”

Partea din spate a plăcii de piatră va afișa un pasaj din opera dramatică a lordului Byron, Cain, care spune: „Atunci cine a fost Demonul? Cel care nu v-ar fi lăsat să trăiți, sau cel care v-ar fi făcut să trăiți veșnic, în bucuria și puterea cunoașterii?”

                                         Ce este Templul Satanic?

Grupul se descrie ca fiind alcătuit din „sataniști, seculariști și susținători ai libertății individuale”. „Înțelegem figura satanică ca un simbol al naturii inerente a omului, reprezentativ pentru eterna anchetă rebelă, luminată și libertate personală, mai degrabă decât o zeitate sau ființă supranaturală. Noi oferim în mod activ de informare și de a participa la afaceri publice în cazul în care problemele ar putea beneficia de raționale intuiții satanice.”

                                                                                James MORGAN, BBC News, Washington DC

                                                                                                 Traducerea C. D.

Sursa: BBC News

 

4 Comments

 1. Ionut

  Care e sensul articolului? Și de ce numele îngerului căzut este scris cu literă mare? Pare mai degrabă un articol care elogiază satanismul, nu unul care îl critică. Cei care sunt un pic informați, știu cine este stăpânul acestei lumi și ce promovează el. Mai necesar ar fi să publicați, texte care îi îndrumă pe oameni să se ferească de “învățăturile”, oamenii și organizațiile care îi aparțin. Sunteți o alternativă reală la mizeria care a ajuns presa din România. Nu fiți și voi ca ceilalți! Cu respect, un cititor fidel al acestui site.

  • Florin

   Si eu mi-am pus intrebarea asta, dar la sfarsit am observat ca este o traducere a unui articol publicat de BBC News. Si cum bine ai observant si tu, articolul elogiaza si scuza satanismul, incearca sa-l faca sa para benign si chiar sa starneasca simpatie (la fel cum se incearca acum si cu pedofilia btw). Dar cei care au ochi sa vada pot sa-si dea usor seama despre ce este vorba si cine conduce mass-media occidental, BBC in cazul de fata. Si am o banuiala ca si mass-media autohtona subscrie la acest zeitgeist.

 2. un mizantrop

  Parca ar fi imaginea cartii “Sfarsitul copilariei” de Arthur Clarke…De ce, naiba (!!!), nu lasa ei copiii in pace?! Cam tot ce se intampla, acum, pe plan mondial e un atac la copilarie, o tortura fizica si psihica, bineinteles decontabile in viitor…deja, in tzarile vestice au aparut probleme grave psihosociale la copii si adolescenti…

 3. adria

  Cine este acest ‘Greaves’ atât de citat in articolul de mai sus ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.