Cap limpede

Denigratorii României, susținătorii Laurei Codruța Kovesi: Scrisori și ocări despre România

                 Scrisori și ocări despre România În sfârșit, Guvernul României, după atîția pumni […]

 

               Scrisori și ocări despre România

În sfârșit, Guvernul României, după atîția pumni în cap, după atîtea critici și acuzații, s-a gîndit să reacționeze. Ministrul Tudorel Toader a trimis o scrisoare către Financial Times (asumată și de Guvern). Este vorba de o replică scurtă, civilizată, în termeni aproape diplomatici. Scrisoarea spune în esență că „Laura Codruța Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că agenția anticorupție pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”. Este vorba de o informare elegantă, menită a atrage atenția cititorilor prestigiosului ziar că poziția Guvernului României este alta.

Dimensiunea scandalului internațional, stîrnit de personajul în cauză, presupunea o abordare chiar mai severă. Încă de la înaintarea către CCR a dosarului de conflict constituțional, toată materia, sau măcar o sinteză însoțită de materiale ilustrative, ar fi trebuit tradusă în limbi de circulație și oferită tuturor ambasadelor europene și partenerilor din Alianța trans-atlantică. La toate articolele apărute în presa străină ar fi trebuit expediate replici și material documentar, inclusiv dosarul unor abuzuri comise la Ploiești, Oradea etc. Statul român s-a purtat ca un ghiocel ofilit. Ministerul de Externe al României a preluat comportamentul adormit al ministrului Meleșcanu, un om care n-a replicat decît de două-trei ori în viață, în rest rezumîndu-se la un patinaj diplomatic pe lîngă toate subiectele și disputele. Din ce zice el, nu înțelegi nici că-i albă, nici că-i neagră! Guvernul României și România l-a lăsat pe Klaus Iohannis să spună pe la reuniuni internaționale, în germană și în engleză, cam ce urlă Dide, Ceaușescu și Mălin Bot pe la demonstrații.

De cîțiva ani, România încasează la acuzații cu nemiluita. Dacă ministrul Justiției era mai curajos, nu am fi ajuns la o vedetă internațională gonflată pe baza abuzurilor, a coerciției și a dosarelor ticluite. Cred că am izbutit o performanță unică. Am creat un personaj internațional cu două fețe. Pe una arată ca un simbol al justiției și moralității, al anticorupției iar pe cealaltă, al abuzurilor și terorii, o mediocră abuzivă, gata să nenorocească oameni pentru a mai da un interviu și pentru a mai primi o diplomă! Și nu mai știm ce să facem cu ea!

De cîțiva ani, a devenit vizibil că forțe străine și beneficiari externi lucrează din greu la gonflarea acestui personaj. Primul care a avut un oarece curaj de a se opune a fost Tudorel Toader. Dacă Guvernul României, cu premierii pe care i-a avut, (minus Tudose, de nefolosit), ar fi apărat statul român și ar fi difuzat informații și puncte de vedere, inclusiv „note verbale” probabil că și Vestul s-ar fi aplecat mai atent asupra cucoanei și a problemei și planul de sanctificare a „slujirii” s-ar fi temperat.

Unul dintre megafoanele binomului pe zona Justiției, judecătorul Cristi Danileț, sare în apărarea  Cucoanei. Și zice că ministrul Tudorel Toader „a procedat într-un mod absolut mizerabil trimițând la Financial Times o scrisoare împotriva Codruței Kovesi”.

Care va să zică este mizerabil să aperi România de lungul șir de acuze rostite, inclusive de Danileț, pe te miri unde! După mintea lui Dănileț, ministrul ar fi trebuit să răspundă cu un „să trăiți, ne cerem scuze!” lăsîndu-le în plata Domnului pe toate victimele românești ale anticorupției cretine derulate prin diverse parchete.

Scriu negru pe alb că anticorupția aplicată de Codruța Kovesi este de-a dreptul cretină (în parte livrată la plic de peste Ocean, fără să se potrivească de nici un fel în Romania) și că nu este decît exprimarea în domeniul justiției a unei armate de mediocri și incapabili să întocmească dosare de corupție adevărate. Adică susțin că Laura Codruța Kovesi a umplut de sînge anticorupția pentru că nu știe multă carte, că n-avea experiență la instalare și că a selectat această armată de mediocri după chipul și asemănarea sa.
Eu sunt convins că o mare parte dintre cei care joacă tontoroiul de fericire că au scăpat sau sunt pe cale să scape de pedepse sunt curați, așa cum este de curată Laura Codruța Koveși ! DNA-ul a compromis operațiunea de asanare pentru că n-a avut profesioniști, oameni cu carte și dispuși să cerceteze, să facă teren și să caute, nu să stea cu mîna întinsă la înregistrările SRI.

Anticorupția este un eșec din cauza mediocrității oamenilor din DNA și a celor care le-au tolerat mijloacele neortodoxe de anchetă.

„Un astfel de atac este fără precedent: un procuror român este atacat în presa străină de un ministru al Justiției din România”, zice caraghiosul combatant numit Dănileț. Dar tot fără precedent este ca un grup de procurori și judecători (în care îl includem și pe el, plus Monica Macovei și încă vreo cîțiva) să facă din România ciuca bătăilor în toate organismele internaționale.

Asta pentru că ei nu știu meserie, le este lene, mai negociază cu făptuitorii și conținutul dosarelor și nici nu vor să piardă puterea de a controla instanțele românești. Si încă un lucru. Dacă Tudorel Toader ar fi răspuns la toate aberațiile și PSD-ALDE ar fi inițiat planul lor de combatere a corupției, cu siguranță că n-am fi ajuns la situația de acum.

                                                                                                                Cornel NISTORESCU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.