Lichele

Despre Bogdan Chirieac, „cu toată dragostea”

        Dacă și Bogdan Chirieac e jurnalist… De ce nu se poate descotorosi presa românească de un […]

 

      Dacă și Bogdan Chirieac e jurnalist…

De ce nu se poate descotorosi presa românească de un personaj atât de dubios ca Bogdan Chirieac?

Plimbat de la o televiziune la alta deghizat în țoale ba de „comentator“, ba de „jurnalist“, activat pe DC News, Bogdan Chirieac n-a dispărut din pestrițul nostru târg mediatic nici după ce a fost gonit în 2007 de la ziarul Gândul pentru afa­cerile sale cu STS-ul, pe atunci vreo 8 contracte de milioane de dolari, nici du­pă jenantul episod al ten­tativei de șantajare a pre­ședintelui ANI, Cătălin Ma­covei, nici după implicarea în afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu, pe care l-ar fi „îm­prumutat“ cu jumătate de milion de euro înainte de arestare. A rămas pe firmament pentru a ilustra corupția din mass-media, „liga mare“ a falșilor jurnaliști. Nici apelul unor organizații media de a retrage ti­tu­la­tura de jurnalist celor care nu sunt demni de ea n-a ajutat: Chirieac a continuat să fie pus în vitrină fără să aibă nevoie de acreditări profesionale sau de competențe. Comentariile livrate neobosit de acesta se compun din propagandă formulată șer­pește, miștocăreli ieftine, discreditări par­tizane, terfeliri pe ton reținut. Doar în vremurile când se gudura pe lângă pre­mierul Năstase, pe care îl intervieva apo­teotic la Cornu cu tot familionul în jur, vizând fotoliul ministrului de Externe, se dădea drept „analist“ pe politică externă și vindea platitudini culese din presa zilei, fără să cunoască chestiuni elementare de context internațional.

Și acum altă tărășenie iese la iveală, prin declarațiile fugarului Cristian Sima, care a luat cu sine nu doar banii clienților, ci și secretele lor: Bogdan Chirieac era in­ter­mediarul între compania Ericsson și  po­li­ticieni care încasau sume uriașe pentru cam­pania electorală. Asta susține Sima, asociat cu Chirieac în WBS Holding până în 2003. „O putem numi mită sau fi­nanţarea ilegală a unor partide. Da, în anul 2000 el a primit mulţi bani de la companii multinaţionale. După ace­ea, a primit banii pecare i-a trimis politicienilor care erau în campanie elec­torală în acel moment. Pot da nume. Compania Ericsson, care ulterior a câş­tigat proiectul 112 în România. Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chirieac şi el a dat banii altor persoane“, a declarat Cristian Sima într-un interviu dat televiziunii islandeze. O că­utare pe Internet dezvăluie că erau cu­nos­cute operațiunile de acest gen efectuate de Bogdan Chirieac, un caz deloc singular: „Chirieac e doar un mic element… într-o rețea de ziariști care duc bani de la mul­tinaționale la politic. După care ne «for­mează» opiniile despre anticorupție și moralitate. Există documente și nu este exclus să apară cumva prin presă… exis­tă conturi și transferuri bancare swif­t­uri“, apărea un text premonitoriu în 18 iulie 2009 pe site-ul www.badpolitics.ro.

Chirieac zice că habar nu are, n-a fost acționar la WBS Holding, n-a văzut, n-a auzit și amenință cu justiția. Pe blogul lui Turcescu documentele vorbesc de la sine. A fost acționar la WBS Holding. Mai de­parte, Sima pare să stea cu hârtiile pre­gătite pentru a dovedi cum și-a tras Chi­rieac 60.000 de dolari pentru serviciile sa­le, bani transferați în contul soției la Na­tional Bank of Greece. „Categoric nu, nu am avut nicio relație financiară cu firma Ericsson“, a declarat Chirieac contactat telefonic de RISE Project-Islanda. „Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chirieac şi că Bogdan Chirieac a trimis bani către alte persoane“, susține Sima. La rândul ei, Ericsson spune într-un comunicat de presă că „o investigaţie in­ternă a companiei referitoare la o de­tur­nare de fonduri efectuată de foşti an­ga­jaţi Ericsson din România şi Suedia a des­coperit că aceştia au transferat bani în contul WBS Holding în perioada 2000-2003“. Scandalul e în toi și lovește din nou în credibilitatea jurnalismului.

De ce nu se poate descotorosi presa ro­mânească de un personaj atât de dubios ca Bogdan Chirieac? Pentru că nu presa îl impune, nu presa îl manevrează, presa fi­ind doar o acoperire, destul de străvezie în acest caz. Dar și așa, de ce nu poate eli­mina breasla un corp străin, care îi face praf credibilitatea? Fiindcă sancțiunile au­to­reglementării mass-media sunt soft și au efect doar acolo unde normele deon­tologice sunt puternice și cu adevărat con­simțite de breaslă. Acte de desolidarizare morală s-au mai produs, ziariști, for­ma­tori de opinie s-au exprimat critic, ironic, uneori batjocoritor la adresa insului. Dar ei joacă de obicei în liga inferioară a jur­nalismului corect, deci nu contează.

                                                                                                                             Brîndușa ARMANCA

Sursa: http://www.revista22.ro/daca-537i-bogdan-chirieac-e-jurnalist-18992.html

1 Comment

  1. barbu brailoiu

    cum, Ericcson i-a dat banii direct lui Bogdan Chireac?! și dna. Badralexi, de la ușa lui moș Diaconescu, ce-a zis?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *