Cap limpede

Despre libertate și spinare dreaptă, cu regizori și actori… 2020

  Motto: „Nu ne-am gândit că vom lansa acest film din pricina acestei pandemii. Filmul a ieșit în Franța, în […]

 

Motto: „Nu ne-am gândit că vom lansa acest film din pricina acestei pandemii. Filmul a ieșit în Franța, în cinematografe, fără distanțări sociale și fără mască. Eu nu particip la această poveste. La Cluj se poartă mască în aer liber de azi. Ei bine, ăsta e un film de 200 de minute. Să stai cu masca pe față 200 de minute este inuman, iar dacă nu mai suportați, vă rog să plecați… Și încă o chestie, pe care am spus-o deja de câteva ori. Dacă dumneavoastră sunteți aici și vă uitați la un film azi, este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România, în Decembrie ’89, și care au zis NU dictaturii. Înțelegeți? Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite. Da, există această problemă, există o epidemie există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil. Mi se pare extraordinar de mișto că la Cluj oamenii sunt disciplinați și atenți la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Și dacă n-o faceți dumneavoastră, prin vot, de data asta, atunci n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni. Și știu că oamenii sunt speriați și respect și distanțarea socială și port masca atunci când intru în absolut orice spațiu închis. Dar, dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă, o să mergeți în mâini. Pe Eroilor.” (regizorul Cristi Puiu, 7 august 2020, pe scena TIFF, la Cluj)

În timp ce regizorul Cristi Puiu, rostea aceste memorabile cuvinte pe o scenă din Cluj, la TIFF, acolo unde și-a câștigat dreptul de a vorbi fără botniță, actorul Victor Rebengiuc a postat și el ceva, potrivit principiilor sale, pe pagina de FACEBOOK, citând din MANAGER.ro:

Presa franceza: KOVESI E TEROAREA CLASEI POLITICE. ESTE INCORUPTIBILĂ

Revista franceză Le Nouvel Observateur i-a dedicat un editorial Laurei Codruța Kovesi, în care jurnaliștii laudă activitatea fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, subliniind faptul că aceasta este o «personalitate incontestabilă», dar și are o reputație de persoană incoruptibilă. De asemenea, jurnaliștii francezi notează și piedicile pe care i le-a pus Guvernul României în cursa pentru șefia EPPO: «Guvernul de la București a crezut în 2018 că are ac de cojocul lui Kovesi».(…) Unul dintre cele mai notabile cazuri cu care s-a confruntat justiția română este amintit de presa franceză. Jurnaliștii spun că Liviu Dragnea, una dintre țintele lui Kovesi, este în prezent în închisoare pentru abuz de putere. «Una dintre țintele sale, fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, execută în prezent o pedeapsă de trei ani și jumătate pentru abuz de putere. A fost nevoie de un referendum și o criză politică în primavară pentru a ajunge acolo, semn că și în România lucrurile se mișcă», scriu jurnaliștii francezi.” (articolul din Le Nouvel Observateur este din 1 octombrie 2019 iar pe jurnalistul Pierre Haski, cel care l-a regurgitat eu l-aș trimite la recalificare, fie și numai pentru că a înghițit cu poftă propaganda infectă care i s-a servit, nu a verificat nici măcar pentru ce anume a fost arestat LD, i s-a părut firesc ca un parchet din România să aibă „ținte” din lumea politică și a considerat că nu e ceva în neregulă ca președintele unui partid să fie băgat la pușcărie prin… referendum)

Victor Rebengiuc a jucat în filmul UN CARTUȘ DE KENT ȘI UN PACHET DE CAFEA, regia Cristi Puiu, scenariul Cristi Puiu și în NIKI ARDELEAN, COLONEL ÎN REZERVĂ unde Cristi Puiu a fost coscenarist.

Cei doi s-au întâlnit și au lucrat împreună, așadar…Fiecare însă se pare că a rămas cu IDEEA LUI despre libertate.

                                                                                                  Luminița ARHIRE

4 Comments

 1. Teofanescu Nicolae

  Presa franceza este un cancer si o vomitatura. Ma intoxic cu ea de 30 de ani.L Toata este propaganda jidoveasca de cea mai joasa speta.
  89 a fost o mânäreala: Vela e luptator determinant…,etc, etc.
  Nu va mai dati mari ca sunteti rusinea natiei, ‘telectualilor care faceti umbra pämântului degeaba!

  • IQ100

   toat MEDIA a se vedea Radio charlie International

  • Alex One

   Respect Cristi Puiu !

 2. IQ100

  Victoras ai grija de hastagi este foarte foarte exact asa cum este , plin de premii si recunostinta, si cred ca daca s-ar cerceta vazutele si , pecat posibil, nevazutele din biografia dansului s-ar gasi fff multe; vedeti numa ce roluri face si ce bine il prind! as mentiona doar , la filme, ‘Cel mai iubit dintre pamanteni” si “De ce trag clopotele, Mitica?” iar la teatru Caliban din “Furtuna” Marelui Will ..ma mir ca Dl Puiu a putut lucra cu o personalitateata de diferita..sau i s-a sugerat??
  cine are timp si acces la presa anilor’90 ar putea consulta si parerea CVT despre cel cu hartia igienica la Lovilutie, alta coincidenta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *