Atitudini

Despre patriotismul așa-zisei case regale

  Citez din cartea d-lui Vasile Șoimaru „Cotul Donului 1942” (ed. a doua, pag. 22-23). „Chiar dacă Familia Regală nu-i […]

 

Citez din cartea d-lui Vasile Șoimaru „Cotul Donului 1942” (ed. a doua, pag. 22-23).

„Chiar dacă Familia Regală nu-i responsabilă de lipsa la Cotul Donului a unui Cimitir românesc și nu știu dacă are vreo pîrghie să influențeze acest program, în speranța că ea totuși va pune umărul în edificarea unui Cimitir de onoare al ostașilor români la Cotul Donului, la întîlnirea scriitorilor basarabeni cu Principele Radu al României de la 10.10.2013 i-am oferit Alteței Sale un exemplar al cărții cu următoarea dedicație:

«Altețelor Sale Regale, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu al României,

Cu multă stimă și prețuire de la cel care, pentru prima dată după 70 de ani, a improvizat o Cruce la Cotul Donului, în locul unde în noiembrie 1942 au căzut cu moarte de erou, pentru dezrobirea Basarabiei și a Nordului Bucovinei, 150.000 de oșteni români, trimiși acolo de Statul Român, dar care nici astăzi nu s-au învrednicit din partea Statului Român de un Cimitir de Onoare, așa cum de mult au făcut-o acolo autoritățile germane, italiene, maghiare, participante în acele locuri în cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toată încrederea că Altețele Sale vor putea urni din loc acest Car al indiferenței românești,

                                                                                                                                   V.Ș. »

N-am așteptat vreo promisiune din partea Alteței Sale, dar aștept cu smerenie să se întîmple vreo minune în acest sens. De ce n-ar face această faptă creștină și România, daca așa au procedat deja toate celelalte forțe componente ale Axei în cel de al Doilea Război Mondial.”

Nu vreau să intru cu prietenul Vasile Șoimaru, pe care îl apreciez foarte mult,  în vreo polemică, dar totuși, s-a exprimat excesiv de reverențios la adresa unor persoane care nu cred că meritau. Poate însă nu știa că noi, în România, nu avem o părere așa bună despre fostul rege Mihai și așa zisa sa casă regală a unei republici.

Vasile Șoimaru a înfipt la Cotul Donului prima cruce în memoria eroilor căzuți în acele lupte crîncene, o cruce înjghebată din două crăci uscate, legată cu sfoară,  pe care a fost prinsă o copertă de revistă pe care era Tricolorul (în prezent, această cruce este adăpostită în Mauzoleul de la Mănăstirea Comana).

Iar la 25 oct. 2016 minunea pe care acesta o aștepta s-a împlinit iar statul roman a amenajat și sfințit la Cotul Donului un Cimitir de Onoare Românesc în care au fost aduse și reînhumate osemintele a 594 militari români. Cred că pentru îndeplinirea acestei obligații firești a statului român au contat mult eforturile depuse de acest mare patriot român din Basarabia, de care prea puțini români au auzit.

Rușine ție, stat român, pentru că ți-au trebuit atîția ani să faci ceea ce Germania, Ungaria, Italia, au făcut de mult.

Rușine ție, stat român și pentru altceva. În anul 2015, de Înălțare (21 mai), în incinta mănăstirii Comana, a fost sfințită o troiță ridicată la inițiativa d-lui gen. Radu Theodoru întru memoria și cinstirea eroilor căzuți la Cotul Donului. Nu a fost prezent nici un oficial, nici o televiziune.

troita-monument-eroi-romani-cotul-donului-1942-manastirea-comana-24-octombrie-2015-3

Rușine ție, Mircea Dușa, „mare patriot”. Pe cînd Dușa era ministrul apărării, dl. gen. Theodoru s-a dus și i-a solicitat două tunuri vechi, dezafectate, care să flancheze impozanta troiță. Pesedistul l-a sfătuit pe venerabilul general să urmărească pe internet licitațiile organizate de armată și să cumpere tunurile!

Rușine ție, Emil Constantinescu! Atîția români și-au dat viața pentru a readuce înapoi pămînturile care ne-au fost răpite, pentru ca tu să cedezi definitiv Ucrainei unele dintre acestea! Un trădător de țară, care se bucură de toate drepturile foștilor șefi de stat, la fel ca și criminalul Ion Iliescu, mafiotul Traian Băsescu, cum s-a bucurat și trădătorul fost rege Mihai.

Rușine vouă, politicieni nemernici, care faceți spume la gură vorbind despre eroi, dar vouă nu va pasă de Eroii Neamului, pentru voi eroi sînt cei căzuți în Afganistan sau Irak, în războaie de agresiune pentru care s-ar putea la un moment dat să trebuiască să răspundem alături de  „partenerul strategic”. Voi confundați eroii cu mercenarii.

Cei 150.000 de ostași căzuți la Cotul Donului au luptat împotriva URSS, dar nu ca mercenari, au plecat trimiși de stat, de statul roman pe care astăzi îl reprezentați voi. Asta ați uitat!

Sînt prea mulți cărora ar trebui să le fie rușine, dar nu le este cîtuși de puțin.

 

                                                                                                                       Dan Cristian IONESCU

2 Comments

  1. Rinho

    Asa este o tara plina de fanarioti si Gunoieri politici … La Cotul Donului … au fost trimisi la Macel precum vitele .. nici decum sa lupte .. sper ca Gunoiul de “rege” Mihai sa bantuie … Meleagurile si sa nu aiba niciodata Liniste

    • Anca

      Rinho: Ai dreptate. In cele doua razboaie mondiale s-a facut epurare etnica. Si probabil vor vrea sa continue acest proces. Dar… nu mor caii cand vor cainii. Regele misu a fost o penibila scula a alogenilor. Dumnezeu sa-l ierte, ca eu nu pot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.