Lichele

Detractorii României vor la conducerea ei

  „O Românie fără hoție” începe să atîrne pe tot felul de panouri publicitare. Mai ales în Transilvania. Dacă vii […]

 

O Românie fără hoție” începe să atîrne pe tot felul de panouri publicitare. Mai ales în Transilvania. Dacă vii cumva de afară începi să îți păzești buzunarele. Dacă ai de gînd să investești într-o țară ce pare dominată de hoție, te răzgîndești.

Faci cale întoarsă sau, dacă ești mai tare de înger, te gîndești că poți să te descurci. La o adică, într-o asemenea țară toate se rezolvă. Ceea ce este și adevărat! Şi nu de ieri, de azi, ci de sute de ani. Dezbinată de la vîrf pînă în mijlocul familiilor chiar și în paturile acestora, România a supraviețuit cu toate regimurile și cu toate păcatele.

Campania anticorupție din timpul regimului Traian Băsescu s-a dovedit a fi paravanul celor mai cumplite tunuri, afaceri, hoții, aranjamente etc. Una dintre acestea (Afacerea Băneasa a ajuns și-n Asia și peste Ocean și a devenit subiect de campanie electorală americană).

Alegerile parlamentare dintr-un incert 6 decembrie, lipsite de proiecte majore, încearcă să readucă în centrul atenției lupta anticorupție. Tehnologia de reprimare a adversarilor a fost transformată înt-un pretext politic de exterminare a unui fenomen, inclusiv al „practicanților” acestuia. Adică repornirea DNA și stîrpirea hoției. Un fel de politică a la Vlad Țepeș cu cătușele pe post de țepe. Cu gîndirea secătuită a unor generali, activi sau rezerviști, se construiește un plan de purificare socială păgubos. Va fi ordin și politică de stat. Nu mai fură nimeni! Cu excepția celor care ne conduc. Se relansează o strategie menită a umple Romania de victime, de ruine, de frică și de îndoială.

Populația țării este chemată la luptă, „Hai s-o distrugem împreună!”. Site-ul grupării îndeamnă fățiș! Eventual, donează-ne și nişte bani! Cum o poți face? Simplu! Îti arătăm noi! Poți să ne și promovezi, zice site-ul acestui partid bicefal. Şi ce vei obține? Un agronom purtat pe la Nisa și pe la Misa, pentru stimulare erotică, un hiper-cinstit care a păzit la casa Doinei Cornea pe vremea Securității, o odraslă de milițian care reprezintă parțial interesele României ca să rămînă loc și pentru ale altora, și care, în cel mai prost și ineficient guvern din cîte a avut țara în ultimii 30 de ani, a fost în stare să propună tot soiul de propagandiști, nulități și impostori în poziție de miniștri (Cristian Ghinea, Adrian Baciu, Cristina Guseth, Raluca Prună sau Vasile Dâncu etc).

Compatrioții noștri sunt chemați să dea înălțime politică unui pitic în materie de gîndire și unui uriaș beneficiar de fonduri europene. Barna și Cioloș vor să pună bazele unei „Românii fără hoție”, fără să clarifice dosarele care îi privesc. Ale lor nu se pun! Iar vinovații să fie stabiliți în piața publică, pe bază de urlete, vot și mesaje telefonice.

De bună seamă că privirea injectată de ură tulbură mintea și poate produce propoziții sau gesturi scăpate de sub control. Adică un progrm politic devastator. România nu va fi un spațiu al proiectelor și al relansării progresului, ci al vînătorii de vrăjitoare. Ura celor de la USR PLUS concentrată la adresa PSD-ului a produs o ideolegie care tinde să îi vizeze pe toți adversarii. O grupare de zăltați are doar viziuni mecanice de lăcătuș auto ajuns în fața unor situații complicate. Citez din produsul sub-intelectual și sub-politic al acestui grup de tineri polticieni lipsiți de imaginație, de program și de ideal românesc (mai ales):

România e ca o mașină cu rezervorul spart! Acum faci plinul, peste 15 minute rezervorul e aproape gol. În stilul ăsta, nu ajungi prea departe. Știm prea bine cine ne tot găurește rezervorul de 30 ani încoace, majoritățile politice din Parlament creează și apără mecanismele hoției.

În ultimii 4 ani, USR PLUS a demascat hoția din Parlament. Dar nu e destul. Vrem să facem mai mult de atât. Ajută-ne să o stopăm ca să obținem astfel resursele necesare pentru a moderniza educația și sănătatea.

Hoția s-a umflat pentru că a fost sprijinită politic. Deci tot politic poate fi distrusă.
Hai s-o distrugem împreună!

Ajutați-i! Dacă aveți, dați-le bani dar păziți-vă buzunarele! Şi dacă peste hotare veți fi tratați ca hoți, pungași și ce mai presupune hoția, nu vă mirați! Tot voi ați acuzat țara de această racilă și ați promovat acest partid extremist cu iz de tufă sălbatică, nu de măr înflorit (pentru că Dacian Julien Cioloș este și horticultor!)

Pentru a înțelege mai bine mintea celor de la USR PLUS vă propun inventarul complet al semnificațiilor cuvîntului hoție! Veți înțelege că ne aflăm în fața celui mai hoțesc slogan propagandistic.

HOȚIE. Subst. Hoție, hoțit (rar), hoțomănie, furt, furat, furătură (rar), mangleală. (arg.); tîlhărie, tîlhărășug (înv.), lotrie (înv. și pop.), banditism; gangsterism, brigandaj (franțuzism), piraterie, flibusterie. Fraudă, fraudare, defraudare, delapidare, deturnare, sustragere; jaf, jefuit, jefuire, jecmăneală, prădare, prădat, prădăciune (pop.); spargere, efracție. Furtișag, ciordeală (fam.), ciordit (fam.), șterpeleală (fam.), șterpelire (fam.), șparlire (arg.), buzunăreală. Cleptomanie. Escrocherie, escrocare, înșelăciune, înșelare, înșelătorie, șarlatanie, șarlatanism (rar), șmecherie, șmecherlîc (rar), șmecherire, potlogărie (fam.), potlogărit (fam.), coțcărie (fam.), pungășie, pungășeală (fam.), borfășie (rar), găinărie (fam.), trișare,; șulerie (reg.); învîrteală (fam.), ciupeală (fam.),. ciubuc (fig., fam.), cîștig ilicit. Hoț, hoțoman (augm.), hoț de codru, hoț de drumul mare, hoț de cai, fur (înv.), lotru (înv. și pop.), tîlhar, tîlhăroi (augm.), brigand (franțuzism), cîrjaliu (înv.), bandit, miquelete (livr.), apaș (rar), răufăcător, gangster; hoț de mare, pirat, corsar, flibustier (rar). Defraudator, delapidator, jefuitor, prădător (rar), spoliator (livr.), spărgător, efractor. Escroc, șarlatan, șmecher, potlogar (fam.), coțcar (fam.), pungaș, hoț de buzunare, borfaș, bojocar (rar), găinar (fam.), șnapan, panglicar (fig.), pișicher (fam.), papugiu (fam.); trișor, șuier (reg.); ciubucar (fig., fam.). Cleptoman. Bandă de hoți, bandă de tîlhari. Căpitan de hoți, harambașă (înv. și reg.). Lumea interlopă, drojdia societății, pegră (rar). Adj. De furat. Furat, șterpelit (fam.), șparlit (arg.). Furător (rar), lung de mînă, jefuitor; hoțesc, tîlhăresc, banditesc, pirateresc, piraticesc (înv.). Șarlatanesc (rar), șmecheresc, potlogăresc (fam.), pungășesc (fam.). Vb. A fura, a fura și ouăle de sub cloșcă, a face (a da) pui de giol, a fura ca în codru, a-și băga (a-și vîrî) mîinile pînă în coate, a hoți (rar), a mangli (arg.), a face (a trage) la stînga, a tîlhări (rar). A frauda, a defrauda, a delapida, a deturna, a sustrage; a jefui, a despuia, a dezbrăca (fig.), a lăsa pe cineva gol (pușcă), a jupui (fig.), a fura la drumul mare, a pune vamă, a aține drumul (calea, drumurile), a jecmăni, a prăda, a spolia (livr.), a sparge, a face o spargere. A ciupi (fig., fam.), a ciordi (fam.), a șterpeli (fam.), a șparli (arg.), a buzunări. A escroca, a înșela, a șmecheri, a potlogări (fam.), a pungăși (fam.), a trișa. A fi hoț, a avea degete lungi, a fi lung de mînă. Adv. Pe furate, pe furatele. Hoțește, hoțiș (rar), hoțomănește (rar), bannditește. Șmecherește, potlogărește (fam.). V. deposedare, imoralitate, înșelătorie

                                                                            Cornel NISTORESCU, Cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.