Internet

Dialog între generații: Falsul ecologism și bunul simț…

  Pe vremea tinereții noastre nu realizam cât de ecologiști eram, dar exista bunul simț La casa de marcat a […]

 

Pe vremea tinereții noastre nu realizam cât de ecologiști eram, dar exista bunul simț

La casa de marcat a supermarketului tânăra casieră îi atrage atenția clientei (o doamnă mult mai în vârstă) că sacoșa de acasă e din plastic și nu e bună pentru mediu. Doamna își cere scuze și zice: „Noi nu aveam chestia asta «verde» pe vremuri.”. Tânăra casieră îi raspunde: „Asta e problema noastră azi, că generației voastre nu i-a păsat de mediu, să îl păstreze curat pentru generațiile viitoare.”

Doamna îi spune că are dreptate, că generația ei nu a avut chestia asta „verde” ți adaugă:

„Pe vremea mea recipientele de lapte, de apă minerală și de bere sau borcanele de iaurt erau din sticlă, se returnau la magazin de unde ajungeau la fabrici pentru spălare, sterilizare și refolosire de multe, multe ori, deci se reciclau cu adevărat.

La alimentara se dădeau pungi de hârtie pe care le refoloseam până se rupeau și le predam, împreună cu ziare, reviste, caiete, cartoane, la punctele de colectare, ajungând la fabricile de hârtie scutind de la tăiere mulți copaci. Dar, da, nu aveam chestia «verde» pe vremuri.

În trecut urcam etajele pe scări pentru că nu erau decât rar ascensoare și scări rulante în fiecare clădire de birouri ori magazine. Mergeam la cumpărături pe jos, nu cu masini de 300 CP pentru 500 metri dar e adevarat ca nu aveam chestia «verde».

Scutecele copiilor, fiind din bumbac, se spălau și se refoloseau pentru ca nu le aveam pe cele de unică folosință. Ne uscam rufele afară, în soare și vânt pentru că nu aveam uscătoare electrice în casă. Copiii purtau și hainele fraților și surorilor mai mari, nu întotdeauna haine noi-nouțe. Da, aveți dreptate, nu aveam chestia «verde» pe atunci!

Aveam un singur televizor ori doar un radio în casă, nu în fiecare camera. În bucătărie, amestecam și frământam cu mâinile pentru că nu aveam mașini electrice să facă totul. Când împachetam ceva fragil, foloseam hârtie veche și ziare, nu folie de plastic cu bule.

Pe vremuri nu porneam mașini de tăiat iarba, cu benzina ori electrice, să ne aranjăm gazonul, ci foloseam mașini manuale, coasa, secera și făceam destulă mișcare, ca să nu mai avem nevoie să mergem la săli de gimnastică pentru a ne urca pe benzi de alergare  ori pe biciclete alimentate cu electricitate. Cu adevărat, nu aveam chestia «verde» pe atunci!

Când ne era sete beam apă de la o cișmea de pe stradă, în loc să folosim pahar de plastic ori sticlă de plastic cu apă îmbuteliată. Ne reumpleam stilourile cu cerneală din călimară, în loc să cumpărăm altele noi sau rezerve din plastic. Bărbții își schimbau lama în aparatul de bărbierit, în loc să-l arunce de fiecare dată cănd se uza lama, dar nu exista chestia «verde»!

Oamenii luau tramvaiul și autobuzul iar copiii mergeau pe jos ori pe biciclete la școală, în loc să fie duși cu mașina de 45 de mii de euro a familiei, dar,  este drept, nu aveam de chestia «verde»! Aveam o singură priză în cameră, nu prelungitoare pentru o duzină de aparate electrice și nu aveam nevoie de un smartphone și de GPS cu semnale de la sateliți ca să găsim cel mai apropiat restaurant.”

Nu e trist să vezi cum se plânge tânăra generație cât de risipitori și poluanți am fost noi, cei care am fost tineri în mileniul trecut și nu am avut chestia aceea «verde» pe vremuri?

                                                                                                                     Sursa: Facebook

 

5 Comments

 1. Ada

  Foarte tare si adevarat, acum se polueaza in draci si n-am vazut hastagi blocand accesul la corporatiile care taie padurile din Romania in mod samavolnic ca, deh, corporatiile ie bune dar suntem noi, astia de varsta a doua spre a treia, prea prosti sa intelegem “trendul”!!

 2. alex

  Excelent articol! Felicitari! Cat se poate de adevarat!

 3. Sile

  Femeia aia avea pre mult bun simt, “proasta” de buna.
  De ce se scuza fata de o idioata pe care capul a ajutat-o doar sa ajunga casiera la supermarket?
  Eu o bagam in ma-sa si-i spuneam sa vada cum bate pe taste.

 4. adria

  1. Trăim într-o lume de plastic și mai totul este de unică folosire. Nimic nu se mai repară, totul se aruncă. Au dispărut cizmarii, ceasornicarii, micii meseriași care știau să repare tot felul de lucruri.
  2. O prietenă îmi scria să nu cumva să arunc grăsimile rezultate de la gătit la chiuvetă căci costă mai mult tratamentul chimic al apei menajere decât dacă le arunci la gunoi unde sunt arse. I-am amintit că părinții și bunicii noștri făceau săpun de casă din grăsimile menajere.
  3. Vă aduceți aminte de vânzătorii stradali de siropuri de prin anii ’70 ? Aveau câteva pahare de sticlă pe care le clăteau 1-2 secunde sub jet de apă și le re-umpleau cu siropul de fructe preferat și sifon pentru următorul client. Nu s-a pus niciodată problema contaminării în masă cu tot felul de bacterii rele cum avem azi.

 5. Mihai

  # rezist = idiot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *