Colimator

DNA „paradită” la Târgu Mureş: Julien Tănase, jurnalistul care a învins „Sistemul”

      JULIEN  TĂNASE – UN OM, UN JURNALIST, UN DESTIN Dacă timp de aproape trei ani aşteptam cu […]

 

    JULIEN  TĂNASE – UN OM, UN JURNALIST, UN DESTIN

Dacă timp de aproape trei ani aşteptam cu nerăbdare pronunţarea unei sentinţe de care atârna viaţa unui coleg de breaslă, azi pot afirma cu uimire că, în rare momente, justiţia umană se înfăptuieşte.

Într-o Românie în care mulţi magistraţi soluţionează dosare la comandă politică, un magistrat mureşean a avut curajul de a da o  sentinţă dreaptă. Joi,10 ianuarie 2019, la Tribunalul Târgu Mureş, judecătoarea Teodora Albu, preşedinta completului de judecată care a instrumentat dosarul 1165/102/2016, a dat verdictul! Julien Tănase, jurnalistul incomod, a fost achitat de infracţiunea de şantaj pusă la cale de doi procurori ai DNA Serviciul Teritorial Târgu Mureş: AURELIAN  ARDELEAN, coleg de facultate cu Laura Codruţa Koveşi  – cel care a întocmit rechizitoriul şi ONEA  NICOLAE TIBERIU, şeful acestuia.

Minuta Tribunalului Mureş în dos.1165/102/2016: În temeiul art. 396 alin. 1 şi 5 Cod Procedură Penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod Procedură Penală achită pe inculpatul JULIEN TĂNASE de sub acuzaţia săvârşirii infracţiunii de şantaj, prevăzută de art.131 din Legea 78/2000 cu modificările şi completările ulterioare raportat la art.207 alin.1, 2 şi 3 Cod Penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod Penal. Constată că inculpatul J.T. a fost reţinut pentru 24 de ore prin Ordonanţa procurorului din 11.04.2016 în intervalul 11.04.2016 ora 22:15 şi până la data de 12.04.2016, ora 22:15.

Respinge ca nefondată acţiunea civilă formulată de Moldovan Călin (n.a.: denunţătorul). În temeiul art.275 alin.3 Cod Procedură Penală cheltuielile judiciare avansate de stat în cauză rămân în sarcina acestuia, inclusiv cele ocazionate de efectuarea urmăririi penale. În temeiul art.275 alin.6 Cod Procedură Penală onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu a acorda asistenţă juridică în cursuil urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti se plătesc din fondurile speciale ale Min.Justiţiei în contul Baroului Mureş. Pronunţată în şedinşă publică azi, 10 ianuarie, 2010.

Vestea a căzut ca un trăznet peste arhitecţii unui proces istovitor care a durat aproape trei ani, a cărui miză a fost :  distrugerea unui jurnalist. Şi nu unul oarecare, ci a celui care, de-a lungul timpului şi-a permis ca în ziarele pe care le-a condus („VOCEA  MUREŞULUI ŞI A HARGHITEI”, „VOCEA MUREŞULUI”, „VOCEA”) să facă dezvăluiri despre persoane din sistem implicate în acte de corupţie, spălări de bani, mafie imobiliară care sunt afiliate la grupări ale crimei organizate şi  care se cred intangibile: politicieni, poliţişti, magistraţi, oameni de afaceri, etc. De-a lungul lungii sale activităţi gazetăreşti, nume sonore au ieşit la iveală: mafiotul Orlandino Riccardi şi complicii cu care a devalizat ELECTROMUREŞUL, ANDREEA  CIUCĂ – fosta şefă a Tribunalului Tg. Mureş prinsă în flagrant în timp ce lua mită, MONICA  MACOVEI – omul globalistului George Soros şi fosta ministresă a (in)justiţiei, GHEORGHE  HUŢANU fostul şef al Gărzii Financiare Mureş implicat în Mafia Transfrontalieră alături de Riccardi-Ciucă, SORIN  LAZĂR – fost director ANAF şi actual director al Aquaserv, VALENTIN  PESCARI fostul şel al SIPI, ulterior avansat şef al IPJ Mureş şi lista e deschisă…

Prin abuzul de putere de care au dat dovadă făcându-l să defileze în cătuşe, prin îndârjirea cu care au încercat să-l reducă la tăcere pe Julien Tănase, cei doi procurori ai DNA şi-au demonstrat în primul rând ticăloşia şi micimea umană. Acelaşi tandem  a dat dovada cea mai concludentă că nu sunt nici pe departe oamenii legii ci, dimpotrivă, reprezintă un instrument de tortură psihologică al sistemului, care execută orbeşte ordinele venite din culisele spectacolului grotesc numit proces de şantaj.

Să spunem  lucrurilor pe nume: se vroia capul lui Julien pe tipsie de argint! În dorinţa ei de răzbunare, persoana din culise nu vroia  doar capul jurnalistului ci distrugerea întregii familii, reducerea la tăcere şi închiderea ultimului său ziar, CONTROVERSE!!! Pentru ca acest lucru să fie înfăptuit, era nevoie de un denunţător. Şi s-a găsit: Moldovan Cornel, consilier local al comunei Valea Largă. O mizerie umană care, în 2012, a pierdut cursa alegerilor pentru funcţia de primar în faţa contracandidatului Beniamin Pădureanu, căruia Julien Tănase i-a organizat campanie de presă electorală. Şi de aici dorinţa de răzbunare a celui care a pierdut alegerile, dorinţă care s-a concretizat în 11 aprilie 2016 când, conform acuzaţiilor procurorilor DNA, ar fi avut loc un flagrant în care jurnalistul ar fi luat de la denunţător suma de 2.500 Euro pentru un pretins şantaj. Prin Ordonanţa procurorului Aurelian Ardelean  din 11 aprilie 2016, Julien Tănase, arestat şi încătuşat ca ultimul borfaş a fost condus în arestul poliţiei… loc în care, ştiind că este cardiac, sperau să-l ţină 29 de zile. Dar visul criminalilor nu s-a adeverit. În 12 aprilie Julien Tănase a fost eliberat din arest prin sentinţa a doi judecători de la Tribunal şi Curtea de Apel care nu au fost de acord cu acuzaţiile DNA ului, urmând ca procesul să se judece sub control judiciar.

Iată un fragment din declaraţia acestuia, preluată de la „Lumea Justiţiei”: „Nu a fost flagrant. Au venit la locul unde avea loc întâlnirea cu denunţătorul şi când am plecat, au venit la maşina mea şi m-au rugat să-i urmez la sediu, pentru că există o plângere împotriva mea. Nu aveam banii asupra mea, căci eram cu cu secretara care făcuse factura şi chitanţa pentru a primi banii cash. Atenţie: denunţătorul nu vroia să facă plata prin bancă! Atunci nu am înţeles de ce, dar apoi am înţeles că aşa era scenariu. Doar că eu nu mă atinsesem de bani, ci mă grăbeam să plec, că aveam altă întâlnire programată. Nu am fost atent la discuţii, căci secretara mea îi explica denunţătorului cum e cu noua procedură, cu mandatul financiar(n.r.: conform Legii nr.114/2005 privind modificarea şi completarea Legii partidelor politice nr.14/2003)… Şi asta a afost tot.

După ce am ajuns la DNA, fără cătuşe, am dat declaraţia, filmată la cererea mea, pentru ca în final să-l aud pe Ardelean că mă reţine pentru 24 de ore. De parcă fugeam din oraş…I-am spus de la obraz că greşeşte, dar nu am avut cu cine vorbi, era hotărât să meargă mai departe. Şi după ce am fost eliberat de judecătorul de drepturi şi libertăţi Virgil Ogrean, Ardelean a făcut altă şmecherie: mi-a chemat şi audiat totţi martorii, peste 40 la număr fără să mă anunţe şi pe mine, aşa cum cere legea. Şi uite-aşa m-am pomenit că am un dosar în care apăreau oameni pe care nu-i văzusem niciodată şi niei ei pe mine. În plus, la proces nu s-a prezentat înregistrarea ambientală a reţinerii mele, chiar dacă vorbiseră despre ea în rechizitoriu. Înregistrarea aia nu e de găsit nici acum, căci ei doar au speculat ceea ce a vrut Ardelean din discuţia mea cu denunţătorul. Bafta mea a fost că sunt şi scriitor şi am o memorie fantastică. Astfel l-am putut prinde cu minciuna pe denunţător, care a declarat la proces că s-a dus la DNA pentru că nu avea bani să îmi achite serviciile de strateg electoral, dar nici nu dorea să mă angajeze adversarul său politic. Un alt martor a declarat că denunţătorul i-ar fi spus că mi-a făcut-o ca să se răzbune pe mine pentru că în 2012 a pierdut alegerile din cauza mea.

Dar acest simulacru de proces nu este singurul pe care l-a avut de înfruntat omul şi jurnalistul Julien Tănase. Primul, de tristă amintire, a durat 4 ani şi a fost pus la cale în 2009, în baza colaborării dintre fostul şef al IPJ Mureş, VALENTIN  PESCARI şi o procuroare a Parchetului Judecătoriei Tg. Mureş,  MONICA  CONSTANTINESCU. Folosindu-se de un fost subaltern băgat la înaintare ca denunţător , Pescari şi Constantinescu au reuşit să-l trimită şi să-l ţină pe „şantajist“ în arestul poliţiei un timp record: 45 zile în loc de 29, maximul prevăzut de lege!

În acea perioadă Julien a înţeles că vor să-l termine… stresul provocat de privarea de libertate,  falsificarea mijloacelor de probă ale denunţătorului şi sustragerea din dosar al încheierii de şedinţă prin care acesta recunoştea că a fost pus de şef, i-au provocat boala cardiacă… preinfarct şi două infarcturi… Procesul a durat 4 ani, lungi şi grei pentru un om care luptă singur cu MONSTRUL numit SISTEM! Consecinţele acestui proces? Pe lingă faptul că s-a ales cu o boală ireversibilă, imaginea publică i-a fost grav afectată, situaţia economică a familiei aşişiderea, în timp ce Monica Constantinescu a fost propulsată ca procuror la DNA Bucureşti iar Valentin Pescari, pentru a nu fi cercetat, a fost scos la pensie…

Ce urmează în dosarul lui Julien? Motivarea deciziei tribunalului şi apelul procurilor DNA împotriva acesteia. Normal, cei doi procurori ar trebui să fie destituiţi şi să fie puşi la plată pentru privare de libertate şi hărţuire psihologică, tactici care au avut ca scop nedeclarat sucombarea victimei. Cunosc aceste metode şi eu am suferit aceeaşi teroare psihologică care a îmceput cu arestarea preventivă de două ori pentru aceiaşi faptă(infracţiunea de audienţă împotriva unui magistrat în timpul unei pronunţări într-un dosar de calomnie prin presă) în 2004 şi tentativa de linşaj din 13 iunie 2016, data evacuării ilegale din apartamentul proprietate personală. Sunt acuzaţii grave, fapte reale, care ar trebui să ne solidarizeze în lupta cu MONSTRUL, care vrea pe orice cale să ne bage pumnul în gură, să ne desfiinţeze profesia şi conştiinţa  într-o ţară guvernată de asasini.

                                                                                                              Liliana Delia MORARIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.