Cinema

Cinema: „Doar sfârșitul lumii” vine pe 6 ianuarie!

  Marion Cotillard și Vincent Cassel în filmul lui Xavier Dolan – Grand Prix-ul Cannes 2016, pe shortlist la Oscar:   […]

 

Marion Cotillard și Vincent Cassel în filmul lui Xavier Dolan – Grand Prix-ul Cannes 2016, pe shortlist la Oscar:

               Doar sfârșitul lumii vine pe 6 ianuarie!

 

Doar sfârșitul lumii / Juste la fin du monde, în regia lui Xavier Dolan, „copilul teribil al Canadei” – premiat la Cannes 2016 și selectat pe lista scurtă pentru Cel mai bun film străin la Oscar 2017 – va intra în cinematografele românești vinerea aceasta, 6 ianuarie. Distribuit de Independenţa Film.

Louis (interpretat de actorul Gaspard Ulliel), un scriitor tânăr, foarte bolnav, se întoarce acasă după o absență de 12 ani, pentru a-și anunța familia că urmează să moară. (Fotografii și trailer – linkuri la finalul materialului)

Din distribuție: Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine : L’Ennemi public nº1, L’Instinct de mort), Marion Cotillard (Big Fish, A Good Year, Inception, Deux jours, une nuit, De rouille et d’os, La Vie en Rose), Léa Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d’Adèle), Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising) și Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can).

 

         „Am avut senzația că ne filmează cu microscopul”

 

Este recunoscută maniera lui Xavier Dolan de a-și filma personajele foarte de aproape. Marilon Cotillard spunea în conferința de presă de la Cannes: „Sincer, în Doar sfârșitul lumii, eu n-am știut niciodată exact cum anume mă filmează camera… Evident, câteodată o vedeam că este foarte foarte aproape și îmi imaginam că e un prim plan. Dar chiar și așa, nu știam exact cum anume mă urmărește, ce urmărește… Recunosc, Xavier are o manieră foarte foarte specială de a filma. Uneori camera era atât de aproape încât mă obișnuiam cu ea și uitam că este acolo, devenea parte din grup, parte din mine… simțeam că respirăm acolo, împreună”.

Gaspar Ulliel, actorul din rolul principal, este mult mai direct: „La început, eu unul am avut senzația că suntem filmați cu un microscop! Aveam impresia că tot ceea ce facem este mărit de câteva ori.”

                Xavier Dolan, membru al juriului de la Cannes 2015

 

Tânărul regizor canadian Xavier Dolan spunea despre prezența sa la Cannes anul acesta cu Doar sfârșitul lumii: ”Sunt mândru să aduc acest film la Cannes. Fiind o adaptare a unei piese franțuzești, cu actori francezi, mi se pare cu atât mai emoționant să-l prezint pe teritoriu francez, în contextul acestei competiții, în cele mai bune condiții posibile pentru un cineast. Ori de câte ori lumea pomenește de Cannes, imediat se aduc în discuție petrecerile cu multă șampanie, nesfârșitele evenimente de PR și chestii ieftine pentru cei lipsiți de imaginație. Dar ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat este altceva: se leagă prietenii, au loc întâlniri, plus senzația unică de a-ți fi proiectat filmul într-un cinematograf celebru, unde toți respiră alături de tine, râd cu tine sau plâng cu tine. Sunt foarte emoționat că am fost invitat din nou la Cannes”.

Anul trecut, Xavier Dolan însuși a făcut parte din juriul de la Cannes. „A fost o experiență foarte specială pentru mine. Cu toate astea, nu cred c-aș putea s-o fac în fiecare an”, a spus el.

 

                                                                  * * *

 

Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

 

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) – Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) – Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d’Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

 

Titlul original: Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World

Durata: 95 min.

Trailer: Facebook | YouTube

Fotografii: https://we.tl/GIYgwhBAyY, ©Shayne Laverdière – Sons of Manual

Parteneri: TV5MONDE, Cinemagia, Bloguluotrava, Cărturești

 

București, 05.01.2017                                                                          Anca ROMANESCU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.