Atitudini

Donald Trump a participat la Marșul Pentru Viață de la Washington

    Trump, primul președinte american care a participat la mitingul anti-avort BBC News, Washington DC: Donald Trump a devenit […]

 

  Trump, primul președinte american care a participat la mitingul anti-avort

BBC News, Washington DC: Donald Trump a devenit primul președinte american care a participat la cel mai mare miting anual anti-avort din America. Vineri, 24 ianuarie 2020, președintele Trump s-a adresat miilor de protestatari participanți la Marșul Pentru Viață, în apropierea Capitolului SUA, unde procesul pentru suspendarea sa este în plină desfășurare. Domnul Trump a spus: „Suntem aici dintr-un motiv foarte simplu: să apărăm dreptul fiecărui copil născut și nenăscut să-și îndeplinească potențialul dat de Dumnezeu.

Demonstrația anuală a început pentru prima dată în 1974 – la un an după ce Curtea Supremă a SUA a legalizat avortul în decizia Roe v. Wade.

Până acum, niciun președinte nu a participat la marșul care se află la doar pași de la Casa Albă, deși președinții republicani precedenți, inclusiv George W Bush și Ronald Reagan, s-au adresat grupului de la distanță. Mike Pence a devenit primul vicepreședinte care a participat la miting în anul 2017.

Apariția domnului Trump la al 47-lea MARȘ PENTRU VIAȚĂ a încântat protestatarii. Alegătorii care susțin limitarea avortului constituie o circumscripție-cheie pentru Donald Trump, care își solicită din nou sprijinul la urne la alegerile din 2020. Vineri, participanții de la Washington au strigat „Încă patru ani” și „Te iubim”.

Pe străzile din jurul National Mall era abundență de comercianți care vindeau steaguri Trump și șepci „Make America Great Again”.

O tânără, Julia, a declarat pentru BBC: „Nu sunt neapărat pro-Trump, dar apreciez că președintele Statelor Unite a decis să fie aici.”. Ea a adăugat că a fost mulțumită de accentul pus pe această problemă. „Până în ziua în care vom putea vedea Roe v Wade comutat, [mișcarea] va continua, indiferent dacă Trump va fi președinte la următoarele alegeri sau nu.

Chuck Raymond, consilier financiar în St Louis, a declarat: „Fără îndoială, el este cel mai pro-viață, pro-familie, pro-libertate religioasă președinte pe care l-am avut vreodată.

Apariția domnului Trump vineri a făcut deja diferența pentru unii alegători. Jose Sandoval, care a condus nouă ore din Knoxville, Tennessee, pentru a participa la marș, a declarat că nu a votat pentru domnul Trump în 2016, dar prezența sa a schimbat părerea domnului Sandoval pentru alegerile din2020. „Apreciez foarte mult ceea ce face pentru noi.”, a declarat el pentru BBC. „Contează ce crede el despre [avort], iar acest lucru mi-a schimbat gândirea despre el.

Perechea mamă-fiică Marci și Jeanette Houle a avut o călătorie similară până în capitală – 10 ore într-un autobuz din New Hampshire. Marci a declarat că au apreciat că președintele își susține poziția anti-avort prin prezența sa. „Am votat pentru Trump în primul rând pentru că el a fost fost pro-viață [anti-avort], aceasta a fost principala noastră preocupare. Dacă adversarul său [în 2020] nu este pro-viață, vom vota pentru Donald Trump.

În 2016, 81% dintre alegătorii evanghelici – un grup pentru care avortul este cea mai mare problemă politică – l-au susținut pe domnul Trump pentru președinte. El a continuat să îi judece pe măsură ce campania lui de reelecție se ridică. Președinta Marșului Pentru Viață, Jeanne Mancini, a declarat că domnul Trump și administrația sa „au fost campioni constanți pentru viață”. Însă grupurile pro-alegere au spus că aspectul său a fost o tactică de distragere. Ilyse Hogue, președintele NARAL Pro-Choice America, a declarat că este „o încercare disperată de a abate atenția de la președinția sa penală și de a-și incendia baza radicală”.

(…)

Sarah Schultz, care a venit din Dakota de Sud pentru miting, a declarat că „președinția l-a ajutat [pe domnul Trump] să-și dea seama de el însuși”. „Trasează o linie clară”, a spus ea despre apariția președintelui de vineri: „Oamenii urmează să fie atrași într-o parte sau în alta, ei trebuie să ia atitudine”. Dna Schultz a adaugat în final: „Îmi place că problemele sunt mai clare, în această țară, ar trebui să putem discuta despre diferențele noastre fără a ne supăra”.

                                                                Traducere și adaptare Marius Albin MARINESCU

Fragmente din articolul „Trump first president to attend anti-abortion rally”

Sursa: BBC

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *