Ancheta

„DRUMARII” BRAŞOV ŞI CRIMINALITATEA ORGANIZATĂ

    Despre societatea DRUMARII Braşov am publicat o anchetă în urmă cu trei ani. Parteneriat româno-italian, construcţii stradale, miliarde de […]

    Despre societatea DRUMARII Braşov am publicat o anchetă în urmă cu trei ani. Parteneriat româno-italian, construcţii stradale, miliarde de lei întorşi cu lopata, politicieni corupţi, ţepari braşoveni băgaţi la înaintare… în jurul acestor elemente am ţesut o poveste. O poveste adevărată, bine documentată şi care, în urma publicării, a avut consecinţe pe multiple planuri.

 O scurtă reîntoarcere în trecut: DRUMARII- de la o societate cu profituri uriaşe, la o societate cu mari probleme. Dosarul 10.172/P/2010, dosarul nr. 9258/P/2010. Dosarul de insolvenţă 3741/62/2010.

      La momentul publicării anchetei despre societatea cu trist renume DRUMARII din Braşov, aceasta avea probleme: după ce a funcţionat 2 ani şi a realizat profituri uriaşe, în 2012 exista doar în evidenţele ONRC Braşov, fără dovada prelungirii contractului de închiriere a sediului.

052

După ce şi-au împărţit profitul uriaş pentru lucrările de asfaltare executate şi dividendele realizate, acţionarii români (n.a.: Kadaş Iluna Marius Andrei, Alexa Emanoil şi Alexa Cătălin) au sustras întregul capital social, au înstrăinat cele 11 maşini existente în patrimoniu (n.a.: conform listei anexate) şi cele două utilaje aduse de acţionarul Penta Gian Paolo, dar… atenţie,  neînregistrate în contabilitatea societăţii (n.a.: o maşină de asfaltat în valoare de 124.000 euro, conform facturii nr.1900006080/31.12.2008 şi un compresor în valoare de 51.000 euro, conform facturii nr. 1900005081/31.12.2008).

Document Paolo_Page_1Document Paolo_Page_3

  În aceeaşi perioadă de timp, 2008-2010, au mai dat o grămadă de ţepe altor societăţi care au executat în contul lor lucrări la Aeroportul Transilvania” Târgu-Mureş (n.a.: unde au avut trei contracte barosane) şi cel din Buzău (n.a.:printre care VL FLOORS SRL Italia în valoare de 93.000,00 Euro, asociatul Penta 106.000 euro) şi altele, aşa cum le-am enumerat acum doi ani după care, cu ajutorul expertului contabil Turcu Ştefan, au aranjat ca bilanţul contabil al anului 2009 să iasă cu o pierdere de 6,1 miliarde lei vechi …apoi, fără să sufle o vorbă, au şters putina, lăsându-i pe italieni cu ochii în soare!

După un plan bine stabilit, foştii acţionari români au mai făcut o mutare: şi-au constituit alte societăţi cu acelaşi obiect de activitate- construcţii stradale, printre care KASIM  EMAKA  SRL ş.a.în care au folosit toţi banii şi toate bunurile furate din DRUMARII.

Văzându-se trădaţi şi fără un ban în buzunar, căci crema au mâncat-o şmecherii, acţionarii italieni Gian Paolo Penta şi Tiziano Mati au pornit ofensiva împotriva foştilor asociaţi. La data de 29 septembrie 2010 au depus plângere în rem împotriva autorilor necunoscuţi din cadrul societăţii care le-au falsificat semnăturile de pe procesul-verbal al Adunării Generale a Asociaţilor, prin care ei au aprobat  pierderea de 6,1 miliarde lei vechi, apărută în bilanţul anului 2009. Astfel, pe rolul Parchetului Judecătoriei Braşov s-a deschis dosarul cu nr.10.172/P/2010.

Luat prin surprindere, administratorul şi directorul general de atunci al societăţii, Kadaş Iluna zis Andy, a făcut o „contra-plângere” împotriva autorilor necunoscuţi din cadrul SC BRUGIONI  SRL cu sediul în Borş, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals pentru că ar fi folosit, în documentele de transport emise (CMR-uri), o ştampilă dreptunghiulară cu caracterele SC DRUMARII şi o semnătură care nu ar fi aparţinut împuternicitului SC  DRUMARII  SA. Motiv pentru care a refuzat plata acestor facturi în sumă totală de 44.119,77 euro către BRUGIONI.

Ca urmare a refuzului de plată, reprezentantul BRUGIONI  a deschis la Tribunalul Braşov procedura de insolvenţă (n.a.: dos. civil 3741/62/2010). Aşa cum era de aşteptat, după lupte scrâncene” în care mafioţii români au tras sforile, prin sentinţa civilă 1501/23.09.2010 rămasă definitivă prin decizia civilă 590/12.11.2010 a Curţii de Apel Braşov, Brugioni a pierdut procesul.

 Un dosar ţinut sub preş. În audienţă la şeful IPJ Braşov, Oprea Florea. Memoriul adresat ministrului Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe. Rezoluţia Parchetului Judecătoriei Braşov din  26.03.2013. Primul avocat angajat : Mircea Trofin, din Baroul Bucureşti.

    De la data depunerii plângerii şi până la data audierii acţionarilor italieni au trecut 4 luni. În luna februarie 2011, când au dat declaraţii, Gian Paolo Penta şi Tiziano Mati au dat şi probe de semnături pentru efectuarea expertizei grafologice şi identificarea autorului necunoscut al falsurilor.

    Având în vedere multitudinea contractelor de construcţii stradale realizate şi depuse la dosarul de urmărire penală şi a banilor încasaţi de la Statul Român, Tiziano Mati a solicitat controlul încrucişat între societăţile DRUMARII, KASIM EMAKA SRL şi EXCELLENCETECHNOLOGIESSRL (n.a.: în care asociatul majoritar e Kadas Iosif, tatăl lui Andy). Dacă organele de cercetare penală ar fi fost interesate să îşi facă treaba, şi-ar fi declinat competenţa Serviciului Investigare a Fraudelor. Aşa însă, pe lângă faptul că au bătut pasul pe loc, nu i-au luat la întrebări pe asociaţii români decât la sfârşitul anului 2012, în urma insistenţelor mele, ca mandatară a celor doi italieni.

  Între timp, Penta şi Mati şi-au angajat primul avocat: pe Mircea Trofin, din Baroul Bucureşti,  fost judecător la Judecătoria Tg. Mureş. Marele avocat nu şi-a onorat până la capăt contractul de asistenţă juridică. S-a prezentat o singură dată la secţia de Poliţie Nr.1, a stat de vorbă cu inspectorul de caz după care, ţinându-se cu putere de sticlă, a uita complet de soarta dosarului. În schimb eu am fost tot timpul pe fază. În luna iunie 2012 am fost în audienţă la Florea Oprea, şeful IPJ Braşov.

  La data de 02.07.2012, prin adresa nr.661.033 Şeful Secţiei Nr.1 Poliţie Braşov, Ungureanu Petre, comunică: „Până în prezent nu au fost efectuate toate actele de cercetare penală” dar, conform notei de îndrumare a procurorului de caz, termenul de finalizare a fost stabilit pentru data de 01.09.2012.

  Dar şi acel termen a expirat. La începutul lui 2013 am trimis o sesizare ministrului de atunci al Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe care, în loc să intervină direct, trimite sesizarea la Braşov. Astfel încât Oprea Florea, la data de 25.02.2013 îmi comunică următoarele: că sesizarea referitoare la tergiversarea a cercetărilor în dosarul penal 10.172/P/2010 a fost înaintată spre competentă analiză şi soluţionare Parchetului Judecătoriei Braşov.

  La data de 26.03.2013 procurorul Răzvan Alexandru Băra emite o rezoluţie prin care îmi respinge plângerea de tergiversare, dar  din care am aflat că: dosarul a fost primit de către procuror la data de 25.03.2012; au fost audiaţi acţionarii italieni cât şi persoanele indicate în plângere, respectiv Kadas şi Alexa Emanoil, Alexa Cătălin „nefiind găsit la domiciliu, deşi a fost citat în repetate rânduri”. Conform spuselor organelor de poliţie care s-au deplasat la domiciliul său, acesta se afla la muncă, în Spania. În realitate, recidivistul Alexa Cătălin era încarcerat în penitenciarul Codlea pentru o perioadă de 3 ani, pentru apartenenţă la grup infracţional (n.a.: dos.; s-a emis adresă la ONRC Braşov pentru obţinerea în original a documentelor defăimate ca false prin plângerea penală însă până în acel moment nu s-a primit nici un răspuns (n.a.: în realitate, acel document era depus, ca anexă la plângerea părţii vătămate, fiind o copie certificată a ONRC!!!).

 Prostu’ care nu-i fudul, parcă nu-i chiar prost destul… Dosarul civil 1946/320/2012 şi o sentinţă neredactată! Mesaje de dragoste din puşcărie. Tincă Adrian, încarcerat în Penitenciarul Aiud pentru omor şi dosarul 6887/P/2011. Activitatea poliţiei spulberată de clemenţa procurorului de caz. Deţinuţi pe Facebook. Socializare din spatele gratiilor la Penitenciarul Aiud. Scrisoare din puşcărie.

    Între timp, marele Kadaş a început contraofensiva împotriva mea. Supărat fleaşcă că i-am şifonat imaginea, motivând că, în calitate de acţionar şi administrator al SC  KASIM EMAKA  a rămas fără contracte de asfaltare din cauza serialului apărut în presă, şi-a îndreptat artileria grea spre subsemnata. Cu tupeul caracteristic prostului, mi-a deschis acţiune în pretenţii, solicitând daune morale şi materiale de 20.000,00 lei noi în dos. civil 1946/320/2012, cerându-mi să dau dezminţire la ziar pentru publicitate negativă. Deşi procesul a durat un an şi jumătate, timp în care s+a prezentat doar de două ori şi-a angajat şi avocat, Andy – aşa cum este poreclit în lumea interlopă, nu a avut câştig de cauză. A luat-o în bot gospodăreşte, întorcându-se la ai săi cu coada între picioare. Singura problemă în momentul de faţă este aceea că, deşi a fost pronunţată în urmă cu 6 luni, la data de 7 oct.2013, sentinţa nu a fost încă motivată!

   În perioada 21-26.11.2011am primit pe telefonul celular o serie de mesaje de ameninţare de la un număr de telefon necunoscut. Mesaje scrise într-o combinaţie stricată de limbă română şi italiană: „ne vedem când te prind, scroafă…ai făcut mult rău cu articolele tale dar nu-i nimic fii atentă pe viitor…Nebună, ce faci, eşti încă vie, dar nu pentru mult timp…nu ai luat  foc încă, muisto asteaptate la ce ti va aduce anul nou târfă kare nu îţi vezi de treaba ta şi kare tot skri si vb tâmpenii peste tot, mori tâmpito…”  Apoi, pe adresa de email, mi-au parvenit mesaje din partea unui necunoscut,  matellodibonna:  „Muisto vezi ka faci dosare aiurea la unele persoane kare au si asa problem daka se va ajunge mai departe tu si toti cei dragi tie veti suf sora ta daca ai e pakat sa ti ramana conturul pe asphalt iar pirla aia de apofaian se krede catanni…ti garantiamo ca va avea soarta lui ai grija ka nu sti in ce te ai bagat infamo in lokul tau kind ies din kasa as privi in urma iti dam tot dosare de te saturi vei vedea  asteaptate la tot ce e mai bun  akuma si tu si gunoiul de la ipj…(n.a.:gunoiul de la poliţie fiind inspectorul Cornel Apofăian) eşti ka ingropata iao kum vrei dar vei vedea in skurt timp sa nu mai depui alte plingei, poate iti va placea asa kind mergi pe bicicleta sa te ia kareva sa te bage n porbagaj sa te arda sau sa te asfixiezi in casa sau sad ea o masina peste tine din gresala ori sa ti arunce cineva noaptea in casa o stikla incendiara pe geam…pt tine viata ta ti se va transforma ntr un sir de necazuri in mures nu vei mai avea liniste nu krezi? nici nu trebuie timpul va vorbi de la sine kand ti e lumea mai draga asteapta te la ce e mai bun iubito”.

  În urma recepţionării mesajelor, la data de 30.11.2011 am depus plângere la poliţie, pentru ameninţare. Bănuielile mele erau îndreptate în două direcţii: Oprea Alexandru, preşedintele impostor, şeful hoţilor din conducerea Asociaţiei de Proprietari Nr.6 de la noi din cartier-care are un dosar penal la IPJ – Serviciul Investigaţie a Fraudelor şi grupul mafiot Kadas – Alexa din Braşov.

1024

   Deşi nu aveam mari speranţe, poliţia şi-a făcut datoria la superlativ. După câteva luni de la data depunerii plângerii, autorul necunoscut al mesajelor telefonice a fost identificat în persoana lui Tincă Adrian, un tânăr din fosta gaşcă a lui Orlandino Riccardi (n.a.: implicat în privatizarea frauduloasă a Electromureşului am scris), care îşi ispăşeşte pedeapsa de 25 de ani pentru omor în penitenciarul Aiud. Organul de poliţie a găsit asupra lui telefonul cu numărul de pe care mi-au venit mesajele de dragoste. Când a dat cu subsemnatul a declarat că nu mă cunoaşte. Minţea, căci pe vremuri eram prietenă cu mama lui şi ne vizitam. Inspectorul de poliţie i-a întocmit referat de începere a urmăririi penale pentru ameninţare. De la poliţie, dosarul a luat calea parchetului…Zădărnicind munca poliţistului, la data de  23.11.2012, procurorul Roxana Crişan a dat o rezoluţie prin care l-a scos pe Tincă de sub urmărire penală, motivând că “nu există probe directe împotriva învinuitului”.

    Scârbită de manevrele procurorilor care-i apără pe infractori, nu am mai atacat rezoluţia. În schimb Tincă mi-a făcut plângere pentru denunţ calomnios, însă fără sorţi de izbândă. Anul acesta mi-a trimis o scrisoare în care îmi cerea ca, în numele vechii mele prietenii cu mama lui, să public la ziar informaţii despre abuzuri ale directorului penitenciarului Aiud.

   Că în acel penitenciar se petrec lucruri ciudate, o demonstrează materialul publicat de ziarul „Adevărul” din 12.01.2012: “La Aiud, unul dintre cei mai prolific deţinuţi care comunică pe siturile de socializare este cetăţeanul Italian Giovanni Granieri (36 ani) condamnat la sfârşitul anului 2010 la opt ani şi şase luni de închisoare pentru tentativă de omor. Italianul mai este judecat în prezent la instanţele din Alba Iulia şi pentru tâlhărie asupra unei angajate de la o casă de schimb valutar…La sfârşitul anului trecut, penitenciarul Aiud a achiziţionat un câine specializat în depistarea drogurilor şi urma să se doteze cu un câine dresat pentru identificarea telefoanelor mobile aflate în posesia deţinuţilor. Într-o perioadă de trei luni din 2011, la Aiud au fost identificate un număr de 97 de telefoane”.

    În partea a doua a acestui material veţi vedea cât de tare a fost „organu’” de cercetare penală în soluţionarea dosarului 10.172, cum s-a implicat un alt avocat din Baroul Bucureşti şi cum a soluţionat şeful executorilor judecătoreşti Dincă Stelian un dosar de executare silită…

                                                                                       Liliana-Delia MORARIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.