Istorie

După episodul Carol al  II-lea, din nou circoteca „oaselor regale” cu regina Elena

      De ce ultimul rege era poreclit zeflemitor „Mihai Viteză”? Se face mare tam-tam cu aducerea osemintelor reginei […]

 

    De ce ultimul rege era poreclit zeflemitor „Mihai Viteză”?

Se face mare tam-tam cu aducerea osemintelor reginei Elena în țară. Cucoana, deși urâțică era cam curviștină și mai mulți intelectuali ai acelor vremuri și-au manifestat îndoială că Mihai ar fi fost zămislit cu Carol al II-lea. Celebrul gazetar Pamfil Şeicaru îi scria lui Ovidiu Vuia în 28 decembrie 1976:

În cartea mea vei afla în ce condiţii vitrege a purtat războiul, Ionel Brătianu. Şi am folosit numai o parte din materialul documentar ce mi-a stat la dispoziţie. El a văzut just când a înlăturat pe prinţul Carol, instituind regenţa pentru Mihai. Un nevoiaş al minţii, iar mama lui nu iubea poporul român. De altfel ca medic îţi poţi da seama: Mihai s’a născut la şase luni şi jumătate, un copil de 4 kg. Un miracol biologic?

Din investigatiile mele făcute în 1974 la Athena, unde am fost de trei ori, reiese că Elena a trecut Rubiconul ajutată de un colonel Manos care comanda regimentul de gardă călare al regelui Constantin. A fost o dezbatere în parlamentul Greciei cu privire la sinuciderea colonelului Manos după o audienţă la regele Constantin. Monitorul oficial cu dezbaterile camerei este ţinut  secret.

Acum când nu se mai crede în restaurarea monarhiei s’ar putea ajunge la lectura dezbaterilor. La naşterea lui Mihai s’a simţit nevoia de a da o explicaţie miracolului biologic: un colectiv de medici, prof. universitari, au dat un comunicat. Efectul: lui Mihai i se spunea Mihai pripitul sau Mihai Viteză.”  (Sursa: The Life of Ovidiu Vuia)

. Iată ce spunea unul din frații Elenei de Grecia, cea cu tămbălăul slugarnic cu reînhumarea, regele George (a stat pe tronul Greciei doar un an, din 19 decembrie 1923 a trăit la București în țara soției sale, principesa Elisabeta a României, sora lui Carol al II-lea) nu s-a ferit să afirme despre „casa regală a României”: „Dacă familia regală a Greciei ar comite doar 10% din abuzurile și ilegalităţile înfăptuite de familia regală a României, grecii ne-ar scoate din palatul regal, ne-ar pune la zid şi ne-ar împuşca pe toţi.” (Sursa: Hohenzollern – o familie regală compromisă)

Mass media a lătrat la unison despre regina Elena ca fiind „regina mamă”, deși acest titlu era acordat soacrei acesteia, Maria, pe vremea când grecoaica, cea care l-a zămislit doar pe cel care avea să devină regele Mihai, zis și „Mihai Viteză”,  trăia încă în România. Regina Maria – soția pămpălăului rege Ferdinand și mama regelui Carol I, o mare iubitoare a României – avusese șase copii, dintre care unul a ajuns rege al României, iar două fete au devenit regine ale Greciei și Iugoslaviei (Elisabeta și Marioara/Mignon).

Iată și o întâmplare reală, deși pare o anecdotă, necunoscută de majoritatea românilor. În timpul Primului Război Mondial, germanofilii o ura pe regina Maria pentru rolul determinant avut în alianța cu Antanta, deși Carol I abdicase tocmai pentru că nu a vrut ca România să lupte împotriva nemților cărora el le rămăsese loial toată viața, iar bembeleul Ferdinand care i-a urmat, la fel, s-a opus războiului împotriva nemților și austriecilor, fiind împiedicat să semneze predarea necondiționată a întregii țări (pacea de la Buftea) doar de regina Maria. În aceste condiții, germanofilii care conduceau ziarul „România” l-au determinat pe un zețar să culeagă greșit  litera „z” în loc de „l” în cuvântul „pildă” și vă dați seama ce titlu a avut a doua zi articolul care fusese intitulat inițial „Regina Maria dă pildă la soldaţi”! Culmea, regina Maria a făcut haz de greșeala intenționată, o dovadă în plus că, spre deosebire de dinastia Hohenzollern, chiar avea „sânge albastru” autentic, fiind o aristocrată desăvârșită cu părinții proveniți din două mari monarhii, tatăl englez și mama rusoaică, ea fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Este adevărat, s-a spus despre regina Maria că ar fi fost cam „rea de muscă” și că cei șase copii ai ei au avut tați diferiți – nici nu-i de mirare la cât de pămpălău era regele Ferdinand, un fel de Iohannis al timpurilor sale! – și la fel, s-a vorbit că era spioană britanică, dar cu toate acestea a iubit mult România și tot ceea ce a întreprins de-a lungul vieții a fost în favoarea României.

                                                                                                    Marius Albin MARINESCU

Citate:

Mihail Kogalniceanu: „Regalitatea însemnă ridicarea conştiinţei naţionale, afirmarea demnităţii şi independinţei ţării… Când acei ce trebuie să apere drepturile acestei ţări nu au curajul pe care-l aveau… acei Domni regulamentari…, declar că am proclamat un rege, dar nu am făcut un regat roman, căci regatul însemnează neumilire.”

I. G. Duca: „În genere, mintea lui nu era frământată de chestii mari, ci de mici abilităţi, de calcule meschine de divizare a partidelor, de învrăjbire a oamenilor politici, din care el să poată profita, dominând şi pe unii şi pe alţii, mereu deasupra tuturora.”

„Mare ar fi regele Carol dacă am putea spune că lui îi datoreşte România independenţa şi că el a fost în fruntea mişcării democratice care a rezolvat problemele vitale ale societăţii româneşti din zilele lui. Când însă ştiut este că la independenţă a fost dus de Ion Brătianu… este greu să apari ca autorul independenţei, oricât de mult ai încerca mai târziu să cercetezi adevărul istoric în memorii cu iscusinţi ticluite.” I.G. Duca, Amintiri politice, vol.I, Jon Dumitru, Munchen, 1981, pag.95-106.

Horia Sima despre Carol I: „El a coborît de la linia neamului în linia intereselor unei clase… Regele Carol I a acceptat sa devina patronul clasei care l-a adus pe tron… Prin transactia la care a ajuns cu clasa suprapusa a întârziat cu o jumatate de veac evolutia politica si sociala a poporului român.”

Din ordinul lui Carol I a fost ASASINAT ROMÂNUL ABSOLUT. Când EMINESCU a recitat DOINA la dezvelirea statuii MĂRIEI SALE, ŞTEFAN VODĂ la Iaşi, în 1883, Carol I din a reacţionat „Cine este această voce, trebuie să tacă” (Gh. Buzatu). Carol I, „asasinul” lui Eminescu. (Constantin Barbu, Nicolae Georgescu, Theodor Codreanu, Gh. Buzatu)

„Carol a înţeles repede sistemul care îi permitea să se îmbogăţescă. A acceptat investitori străini în România care trebuiau să-i plătească un comision gras, un şperţ. El a fost amestecat în scandalurile Strousberg (calea ferată), Hallier (portul Constanţa), apoi fortificaţiile din jurul Capitalei şi linia Focşani-Nămoloasa, la fel ca şi în afacerea tramvaielor din Bucureşti şi alte afaceri mai mărunte…Recunoştinţa poporului român pentru activitatea regească a lui Carol a devenit evidentă în ultimele sale zile, când îşi dădea sfârşitul şi când bucureştenii au acoperit zidurile palatului regal cu afişe „De închiriat!”.” (G. Manole)

„Mare farsor, mari gogomani” (I. L. Caragiale)

„Ai venit la noi golan…” (Coşbuc)

Hohenzolernii, „o rasă de criminali şi idioţi stacojii”. (Nietzsche)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.