Abuzuri

După modelul Alba Iulia, și Timișoara scoate gărzile criminalilor habsburgi la defilare

           O scrisoare deschisă. Foarte deschisă!                     […]

 

         O scrisoare deschisă. Foarte deschisă!

                         Domnule Nicolae Robu, primar al Timișoarei,

                         Domnule Călin Dobra, președinte al Consiliului Județean Timiș,

Vă adresez următoarele în virtutea dreptului la petiție, consfințit de Constituția României, sub obligația morală pe care o resimt ca pasionat de istorie și în încercarea de a păstra demnitatea timișorenilor și bănățenilor nebatjocorită.

Aflu cu surprindere că în Piața Unirii se va desfășura pe 12 mai  2018 un „Festival de lansare a schimbului de gardă”, ce va cuprinde o defilare cadențată prin centrul orașului, o trecere în revistă a gărzii cetății Timișoara și un ceremonial de schimb de gardă, figuranții implicați urmând  să poarte uniforme imperiale habsburgice. Organizatorii susțin că se bucură de sprijinul Primăriei Timișoara și al Consiliului Județean Timiș.

Domnilor, vă reamintesc că nu ne mai aflăm sub ocupația imperiului habsburgo-austro-ungar de aproape un secol. Și vă informez că uniforme potrivite pentru un astfel de ceremonial are și Armata Română, așteptată în Piața Unirii cu flori și uriașă bucurie, ca simbol al izbăvirii de acel imperiu, rămas în istorie drept închisoare a națiunilor. Și vă invit la o altă trecere în revistă, dacă tot e folosit termenul.

Aceleași uniforme, a căror etalare simbolică se vrea astăzi prin Piața Unirii, erau purtate de soldații generalului Lentulus, care după înfrângerea răscoalei anti-habsburgice a românilor bănățeni de la 1737-1739,  recurg la atrocități intolerabile asupra populației locale. Purtătorii acestor uniforme rad din răzbunare zeci de așezări ale bănățenilor de pe suprafața pământului, ucigând orbește nu numai participanți la răscoală, ci și copii, femei și batrâni. Astfel de uniforme purtau  și soldații care aveau să îi evacueze din vetrele lor pe românii bănățeni, conform Ordinului Curții de la Viena din 14 iulie 1765, semnat de Maria Tereza, care prevedea că toate satele românești aflate în calea coloniștilor imperiali trebuiau mutate în alte părți. Cu dreptul de proprietate asupra propriilor moșii anulat de îndată după „eliberarea” Banatului de către habsburgi și cu un astfel de ordin, românilor bănățeni nu le-o fi rămas decât să admire frumusețea uniformelor, în timp ce erau împinși de la spate de purtătorii acestora, către pustiu… Un grăitor exemplu: alungați și puși pe drumuri, românii din Săcălaz și din Serdin, de peste Mures, și-au părăsit așezările,apucând pe malul Timișelului, Bega de azi. Ei  reprezintă “o priveliște stranie, un adevărat exod biblic” pentru un istoric al epocii, cu cele 500-600 de care trase de boi, în care se inghesuiau alături de lucrușoarele lor, spre zona pustiită de război în care aveau să ridice, fără sprijin, Toracul din Serbia de astăzi. Căci sprijin aveau, și încă unul substanțial, doar coloniștii, prin patente imperiale! Înmânate de purtătorii uniformelor ce se vor etalate în inima Timișoarei de astăzi. Aceleași uniforme le purtau și soldații care aveau să îl aresteze, întemnițeze și păzească ani întregi pe marele pașoptist bănățean Eftimie Murgu, fiindcă îndrăznise să ceară drepturi firești pentru românii bănățeni și să viseze la un stat al tuturor românilor!

Din nefericire, exemplele de acest gen ar putea continua mult prea mult. Las în sarcina specialiștilor pe care îi aveți în subordine completarea listei. Subliniez doar că astfel de acte ar fi considerate, potrivit standardelor curente, genocid, deportare, discriminare și epurare etnică. Și că ele îmbracă simbolic uniformele ce urmează să ne defileze sub priviri, prin miezul orașului.

Consider că acest lucru se situează undeva între crunt cinism și deplina batjocură la adresa românilor bănățeni. Cu greu cred că veți găsi un echivalent al acestei situații. Britanicii nu schimbă garda în uniforme franțuzești de dragul cuceririi normande. Francezii nu schimbă garda în uniforme germane fiindcă i-a stăpânit temporar armata nazistă. Germanii nu schimbă vreo gardă în uniforme americane fiindcă aceștia i-au scăpat de naziști, rușii nu folosesc uniforme scandinave, franțuzești sau germane fiindcă toți aceștia le-au călcat meleagul, grecii nu schimbă garda în uniforme otomane. Asistăm la o anomalie! Chiar noi, românii bănățeni, niciodată obișnuiți cu mentalitatea de slugă și întotdeauna apărători ai onoarei și demnității noastre!

A fost vorba de o pană de idei în privința uniformelor ce ar trebui purtate la un ceremonial de schimbare a gărzii? Ar fi trebuit să vă documentați ce uniformă purta bănățeanul Moise Groza, atunci când lupta în Războiul de Independență, fiind recunoscut pentru cucerirea Griviței. Militar de carieră, absolvent al Școlii de Război din Viena și profesor al Școlii de Ofițeri din Lemberg, Moise Groza alege fără ezitări în 1873, atunci când i se propune trecerea în Armata Română, uniforma în care să lupte. La fel face Ioan Dragalina, bănățeanul de fier care părăsește armata imperială și se înrolează în cea română, căreia îi și aduce o primă victorie ca general, în Războiul de Reîntregire. În război, pentru România, avea să și moară. Tatăl său,  Alexandru Drăgălina, îi scrisese pe certificatul de naștere: „Să fii cinstit, fiul meu, căci cinstea este apanajul omului demn. Muncește ca și când ai avea de trăit un veac”! Din faptele sale și din alegerea uniformei în care avea să lupte, se deduce lesne că a urmat cu sfințenie aceste vorbe. Oare azi se mai pot urma astfel de îndemnuri?

Sau, poate, a fost vorba de o scăpare, de niște clipe de neatenție? Sincer, încă mai sper că un astfel de ceremonial se bucură de sprijinul instituțiilor dumneavoastră doar din greșeală. Mai ales în Anul Centenarului. Sperând că așa stau  lucrurile, vă rog să recurgeți cel puțin la retragerea sprijinului pentru „Festivalul de lansare a schimbului de gardă”din 12 mai 2018. Etalarea unor astfel de uniforme în spațiul public al Timișoarei, cu sprijinul instituțiilor pe care le reprezentați, nu este altceva decât un act de batjocorire profundă a memoriei înaintașilor noștri și ademnității noastre!

Ca simplu cetățean, aștept luarea măsurilor solicitate și răspunsul dumneavoastră pe adresa de mail de pe care v-am timis această scrisoare. Ca jurnalist, vă promit că voi și publica răspunsul așteptat.

                                                                                                                                              Cosmin ȚÎNTĂ

Sursa: ACTIVE NEWS

Nota redacției „Justițiarul”: Primarii care, sub pretextul infantil al atragerii turiștilor, defileză cu uniformele criminalilor habsburgi, ucigași de români, sunt în mod cert antiromâni și susținători ai secesionismului, ai dezmembrării României! Ucigașii de români sunt de mai multă vreme și eroii primarului Mircea Hava din Alba Iulia, liberal și ăsta, la fel ca Nicolae Robu, primarul  fătălău al Timișoarei! Armata austriacă imperială, cea care i-a schingiuit și omorât pe Horea și Cloșca, liderii țăranilor români răsculați în 1784, este la mare cinste chiar în orașul Alba Iulia, unde au fost uciși prin tortură cei doi martiri români.

Martirii români Horea și Cloșca au fost uciși cu o cruzime ieșită din comun la data  28 februarie 1785, pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, la ordinul guvernatorului Transilvaniei, nimeni altul decât baronul sas Samuel von Brukenthal, care a guvernat zece ani: 1777-1787. Falsificatorii istoriei vorbesc și scriu doar despre  despre cultura și umanismul baronului sas Brukenthal, fostul guvernator al Transilvaniei și fondatorul muzeului cu același nume, făcând abstracție de cruzimea nefirească a acestuia, care asista cu o plăcere de psihopat la execuțiile sau schingiuirea românilor pe eșafodul din Piața Mare a Hermannstadt-ului, numele săsesc al Sibiului, preluat sfidător de echipa de fotbal sibiană, finanțată din bani publici de primăria săsească a orașului. Trebuie să fii naiv ca să crezi că numele F.C. Hermannstadt, cu care a fost botezată echipa de fotbal sibiană, a fost ales „întâmplător”, tocmai acum când au devenit fățișe intențiile secesioniste ale unor ardeleni și bănățeni, iar Sibiul se află poziționat imediat după Cluj și Timișoara ca propagandă secesionistă pentru așa-zis „independență” a Transilvaniei și Banatului! Majoritatea victimelor lui Brukenthal de la stâlpul infamiei sau de pe eșafodul amplasat în Großer Ring / Piața Mare erau români condamnați pentru „crima” de a înnopta în cetate sau refuzul de a merge pe „Calea vacii”, adică prin glodul de pe străzi, trotuarele fiind rezervate sașilor. Sub stăpânirea „umanistului” baron Samuel Brukenthal a avut loc barbara ucidere, care a îngrozit Europa anului 1785, a liderilor țăranilor români răsculați de prea mult bine austriac, unguresc și săsesc, Horea și Cloșca, pe eșafodul construit la Alba Iulia de această dată.

Ca să vedeți până unde merge slugărnicia față de străini, Mircea Hava, butoiul cu mustață ajuns primar la Alba Iulia, scoate zilnic la defilare o „gardă imperială” formată din figuranți îmbrăcați în uniforme militare habsburgice, adică, să înțeleagă tot prostul, îi venerează pe cei care i-au ucis în chinuri pe Horea și Cloșca acolo, la Alba Iulia, îmbrăcați cu aceleași haine. Se putea celebra, tot în costume de epocă, intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în cetatea Alba Iulia, mai ales că antiromânul primar Hava folosește pentru defilarea pinguinilor în costume habsburgice exact muzica de la secvența respectivă din filmul „Mihai Vitezul”! Băi Hava, băi germanofilule, anul acesta sărbătorim centenarul Marii Uniri!

parada alba iulia

În timp ce babu Hava defileză cu figuranți români echipați în uniforme militare austriece de epocă, la doar 13 kilometri distanță, la Sebeș, austriecii adevărați de la „Holzindustrie Schweighofer” mărunțesc lemnul obținut din chelirea pădurilor românești.

Austriecii ne jefuiesc ca pe vremea imperiului habsburgic sau Austro-Ungariei: petrolul, finanțele (prin băncile luate de la noi, plus ale lor) și pădurile, toate obținute prin escrocherii financiare și șantaj politic la nivel înalt, cu sprijinul unor trădători și hoți. Însă acum austriecii mulg întreaga Românie, nu doar Transilvania, Banatul și Bucovina!

Palatele din Viena și castelele risipite prin Alpi au fost construite cu aurul jefuit din Ardeal, Banat și Bucovina. Asta doar așa, ca fapt divers sau lămurire suplimentară pentru admiratorii „civilizației” austriece.

Mircea Hava, ticălosul ăsta de primar lingușitor, pupător de cururi occidentale, a propus și acordarea titlului de Prinț de Transilvania pentru Charles, acel urechilă care nu are tron la el acasă, în Marea Britanie, fiindcă băbăciunea de mă-sa e „highlander”, nemuritoare.

                                                                                                                         Marius Albin MARINESCU

 

 

9 Comments

 1. gyuri

  De ce nu se interzic asemenea uniforme cu care defileaza si iredentistii huni in 15 martie si nu numai in toate orasele tarii, cu scursuri sovin iredentiste,provocandu-i pe majoritari, ca sa-si aminteasca de crimele hortyste savarsite in toata Transilvania de acei husari calare.
  In tara lui “papura voda” totul e posibil

 2. Rodica Cilinca ( Iris )

  Revoltator ! Dar ma gandesc ca atata vreme cat la Cotroceni troneaza acest sasalau nenorocit, nimic nu se va schimba. Mare blestem pe capul nostru !

 3. Rena

  Exista o singura solutie: ceremonialele respective sa fie acompaniate din public, intr-un glas, de unul din cele mai patriotice cantece romanesti:

  Treceti batalioane romane Carpatii
  La arme cu frunze si flori
  V-asteapta izbinda, v-asteapta si fratii
  Cu inima la trecatori

 4. Anghel Ion

  Interesant comentariu!….Și urat din partea unor asemenea primari și când te gândești prin ce au trecut românii,exact ca în localitățile Ip si Traznea cind contele șaman de taga Albert Vass a ordonat executarea romanilor ardeleni pentru faptul ca sunt români.

 5. alex

  As intreba de ce etnie este acest Hava! D-le Director, aveti mare dreptate, dar tare imi vine sa cred, ca numarul de tradatori si hoti, depaseste numarul romanilor adevarati si cinstiti, din aceasta tara minunata! S-au infruptat si se infrupta in continuare din cascavalul banilor publici!
  Dar, revin si intreb, locuitorilor din Alba-Iulia si Timisoara, le place ce se intampla in orasul lor?Pot sta sa admire aceste parade ofesatoare la memoria eroilor nostri? N-au inteles nimic din trecutul zbuciumat al tarii noastre? Atunci, degeaba traiesc pe acest pamant roditor al tarii noastre, binecuvantat de D-zeu! Lipsa atitudinii civice, a verticalitatii coloanei vertebrale, isi spune cuvantul!

 6. Adrian

  Merită să arunce lumea cu sânge pe imbecilii ăștia costumați in criminali de români și să le spună ca e sângele românilor uciși de austro-bozgorieni

 7. opris nicolae

  Unii si-au pierdut mintile.De parca Romania nu ar pierdut destul cei 3 mil. de oameni in ultimul razboi de dupa Revolutie,aflati in surghiun, sclavie, refugiati si hoti si talhari fugiti

 8. opris nicolae

  Robu se tine de schimbari de garzi imperiale,dar n-a pus nici un metru de piatra sau asfalt pe unde sa defileze falnicele-i garzi.De ras cu lacrimi!

 9. Sara

  Romania e plina de tradatori la toate nivelele posibile,incredibil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.