Cadran international

Edward Snowden: „Un virus e dăunător, dar interzicerea drepturilor este fatală”

  Edward Snowden locuiește în Rusia din 2013, când a fugit de autoritățile americane. În 2019, când Snowden a publicat cartea […]

 

Edward Snowden locuiește în Rusia din 2013, când a fugit de autoritățile americane. În 2019, când Snowden a publicat cartea biografică „Dosar permanent”, SUA au deschis un proces civil pe numele lui Snowden pentru încălcarea acordurilor de păstrarea secretului cu CIA și NSA.

Edward Snowden spune că COVID-19 ar putea da guvernelor noi puteri invazive de colectare a datelor, care ar putea dura mult timp după pandemie sau chiar să ducă la permanentizarea acestor abuzuri. Guvernele și autoritățile din întreaga lume se vor obișnui cu noua lor putere mai mare și vor menține măsurile luate în această situație de urgență pentru a restrânge drepturile cetățenilor și pentru a-i controla pe cei care li se opun, avertizează Edward Snowden într-un interviu online pentru Festivalul Internațional de Film Documentar Copenhaga:

Edward Snowden a vorbit despre pericolul ca guvernele actuale să repete abuzurile guvernului american după atentatele teroriste. Supravegherea crescută pe fondul focarului coronavirus ar putea duce la o eroziune de lungă durată a libertăților civile. „Mai exact, a spus el, statele pot solicita acces la datele de sănătate ale oamenilor – cum ar fi frecvența cardiacă – de la smartphone, ceas inteligent.”

Țările au crescut rapid supravegherea cetățenilor pentru a studia și a împiedica răspândirea virusului, de la cartografierea datelor privind localizarea telefonului până la puteri extrem de invazive, precum accesul serviciilor de securitate la spionarea telefoanele oamenilor fără un mandat.

Edward Snowden, bărbatul care a expus amploarea spionajului de la Agenția de Securitate Națională a SUA, a avertizat că o creștere a supravegherii pe fondul crizei coronavirusului poate duce la efecte de lungă durată asupra libertăților civile.

În timpul interviului Snowden a spus că, în teorie, noile puteri introduse de către State pentru a combate coronavirusul vor putea rămâne după ce criza a scăzut.

E o problemă care va trece. Vom avea vaccin, imunitatea de turmă, în doi ani această problemă va dispărea. Dar consecințele deciziilor luate acum vor fi permanente. E esențial să nu uităm că, din perspectiva unei societăți libere, un virus e dăunător, dar distrugerea drepturilor este fatală. E un lucru permanent, pe care nu-l mai primim înapoi. Când pierdem un drept pe care l-am câștigat într-o revoluție, pentru care a existat o mișcare socială, pentru care a fost nevoie de 100 de ani de eforturi pentru a fi câștigat și apoi îl pierdem într-un moment de panică, asta este legătura cu atentatele din 11 septembrie.”, spune Edward Snowden.

Mai târziu, coronavirusul o să fie dispărut, datele însă vor rămâne disponibile pentru ei și încep să caute lucruri noi.”, a spus Snowden. „Ei știu deja la ce te uiți pe internet, știu deja pe unde se mișcă telefonul tău, acum știu și care este ritmul tău cardiac. Ce se întâmplă când încep să le amestece și să le aplice inteligența artificială?

Deși până acum nu au apărut informări de state care solicită accesul la datele de sănătate de la dispozitive precum Apple Watch, multe țări introduc rapid metode noi de supraveghere pentru a înțelege mai bine și frâna răspândirea coronavirusului.

„Vedem că se iau măsuri de urgență, în special în situația de acum și nu va fi așa de ușor să scăpăm de ele.”, spune Snowden. „Situația de urgență poate fi extinsă. Apoi autoritățile încep să se simtă bine cu noua lor putere, mai mare. După care începe să le placă.”, ne avertizează Snowden. După trecerea crizei provocate de pandemie, guvernele pot impune noi legi prin care să transforme regulile din timpul situației de urgență în reguli permanente și să le folosească pentru a controla opoziția politică sau disidenții.

Numeroase țări europene, inclusiv Italia, Marea Britanie și Germania, au încheiat acorduri cu companiile de telecomunicații privind utilizarea datelor ca să supravegheze mișcările persoanelor.

Israel a acordat serviciilor sale puteri de urgență pentru a spiona telefonul cetățenilor fără mandat. Coreea de Sud a trimis alerte text pentru a avertiza când cetațenii ar putea intra în contact cu un pacient infestat cu coronavirus, inclusiv detalii personale precum vârsta și sexul. Singapore utilizează o aplicație pentru smartphone pentru a monitoriza răspândirea coronavirusului urmărind persoanele care ar putea fi expuse.

În Polonia, cetățenii aflați în carantină trebuie să descarce o aplicație guvernamentală care le permite să răspundă solicitărilor periodice de selfie. Taiwanul a introdus un sistem „gard electronic” – electronic „fence system” https://nypost.com/2020/03/20/taiwans-electronic-fence-monitor-for-those-quarantined-raises-privacy-concerns/ – care avertizează poliția dacă pacienții în carantină se mișcă în afara caselor lor.

Sursa: businessinsider.com via Invictus   

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *