Lichele

Epopeea broaștelor râioase în istoria contemporană a partidului național liberal

  Motto: „Am înţeles că interesul acestei ţări este să oferim un guvern, să schimbăm Guvernul Dăncilă, şi atunci am […]

 

Motto: „Am înţeles că interesul acestei ţări este să oferim un guvern, să schimbăm Guvernul Dăncilă, şi atunci am înghiţit nişte broaşte râioase. Să ştiţi că nu le-am înghiţit cu mare plăcere şi nici nu stăm lângă aceste broaşte râioase cu mare plăcere, dar stăm pentru că asta e politica.” (Rareș Bogdan, la DIGI 24, 13 ianuarie 2020)

Rareș dragă, tu ești mai nou în PENELEU și n-ai de unde să știi… dar îți spun eu că la voi în partid înghițitul broaștelor râioase, crocodililor, porcilor spinoși, anacondelor, stegozaurilor și triceratopșilor e o practică veche… cred că, de fapt, așa te-au și „recrutat”, căci nu mă îndoiesc că la concursul de înghițit lighioane și de „mai vreau o porție”, ai fost remarcabil! Așa că, nu plânge, dragă, că e greu , deoarece te-ai descurcat foarte bine… și felicitări mult prea încercatei tale epiglote!

Nu avem decât 96 de parlamentari şi avem nevoie de 233 de voturi. Asta nu înseamnă că ne pupăm pe gură cu ei şi nici că suntem de acord sau că uităm ce au făcut în ultimii trei ani de zile. Deci pentru fiecare măsură pe care vrem să o luăm trebuie să negociem cu aceste partiduleţe, partide sau grupări politice create în Parlament, ad hoc. Nu e foarte simplu, să ştiţi.” (Rareș Bogdan, la DIGI 24, 13 ianuarie 2020)

Ooooo! Măi Rareș, măi… păi, dacă după ce ați înghițit ce-ați înghițit, când vă uitați în jur tot broaște râioase vedeți, înseamnă, dragă, că n-ați păpat destul și că primitorul dumneavoastră esofag colectiv are, în continuare, „potențial”!

Ce-i drept, v-ați mai adaptat și voi la mediul suprasaturat de batracieni buboși și aceștia alunecă mult mai ferm pe gât în jos, căci nu mai suntem pe vremea bietului Ioan Oltean, care, brătian și dânsul de când se știe, dar mult mai sensibil decât tine, lupta din greu cu broscoiul, ba să-l înghită, ba să-l scuipe:

Am ajuns la guvernare nu cum am vrut, ci într-o perioadă de criză, nu cu un partid politic compatibil, ci cu duşmanul de moarte al PDL(…) Spuneam într-o conferinţă de presă că am încercat să înghit broscoiul PSD. Uite, aici îmi stă… Urcă şi coboară, urcă şi coboară. Sper ca în zilele astea să-l dau afară definitiv şi irevocabil.” ( Ioan Oltean, Şcoala de vară a PDL, Costineşti, conform REALITATEA.NET 5 septembrie 2009)

Apoi a mai trecut puțin timp de plimbare a broscoiului, în sus și-n jos, pe gâtlejul lui Oltean, și hop! Gheorghe Flutur, expert și el în batracieni, a filosofat pe marginea vremelniciei lui „Bufo Viridis” în dieta PEDELEULUI:

Anul trecut, broasca lui Ioan Oltean, care până la urmă a sărit din gât, ne-a ţinut în loc, trebuie să recunoaştem acest lucru. A fost o frână a reformei şi se uită repede acest lucru. (…) PSD ne hărţuieşte şi trag de timp pentru ca legile de care România are nevoie astăzi să nu se aprobe – nici Legea educaţiei, nici Legea salarizării, care pune ordine în rândul bugetarilor şi nici Legea bugetului de stat. Cumva PSD ce doreşte? Tactica terenurilor pârjolite şi otrăvirea fântânilor, ca să ajungă ei la guvernare, această fata-morgana a sondajelor româneşti de astăzi este o mare capcană pentru ei.” (THE EPOCH TIMES.com, 28 noiembrie 2010)

În anul de grație 2015, un alt liberal marcant – Teodor Atanasiu pe numele său – semnala cu scârbă că are în pat un broscoi râios care-i mută nasul din loc, numit PEDELEU, pe care liberalul nu trebuia însă să-l înghită, ci cu care trebuia doar să fuzioneze! Crezându-se un mare combinator, într-o ședință cu activul de partid din Bistrița, Teodor Atanasiu a afirmat, imprudent, că amorul conjugal cu Bufo Viridis Pedeleus nu e satisfăcător și că el speră ca acesta să părăsească domiciliul sau să dispară pur și simplu, în mod natural:

Noi fără PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă! Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân și nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu dracu și cu lacu’… Îmi fac un bine dacă pleacă… Nu o să plece, nu-s proşti. O să conviețuim cu ei. Liderii lor o sa dispară rând pe rând!” (Teodor Atanasiu, conform ACTIVE NEWS.ro , 10 mai 2015)

Ghici-ghicitoarea mea… cine credeți că a dispărut? Broscoiul multicefal Boagiu-Anastase-Boc sau Teodor Atanasiu? Nu-i așa că abia acum vă dați seama că nu l-ați mai văzut cam demult pe Atanasiu?… în schimb broscoiul se simte bine și are o inimă curată de brătian, ce nu s-a pomenit!

Ia să vedem… ăsta a fost amfibianul din mai 2015… buuun…. căci în iunie, în calea PENELEULUI a apărut, ca o flacără și ca un „interes național” de largă respirație, broscoiul Goliath* – adică Găbiță Oprea și UNEPEREUL său. Ei, iar pe dânsul, în ciuda dimensiunilor de broscoi-balama ideal, au încercat să-l înghită când co-președinta Alina Gorghiu, când co-președintele Vasile Blaga. Canci! Găbiță a fost „GREU DE ÎNGHIȚIT II” și nu a sprijinit moțiunea de cenzură promovată de struțocămila penelisto-pedelistă împotriva guvernului Ponta.

Aici a intervenit consilierul prezidențial ( la acea dată) Mihai Răzvan Ungureanu, cu reflecțiile lui de intelectual rasat (sau ras, tuns, frezat și dat cu aftershave „Givenchy pour homme blue label”, 100 ml):

Au existat două gândiri: o gândire a rezultatului cu orice preţ, în sensul negocierilor duse până la limita absolută sau o negociere cenzurată de aspecte de ordin politic şi etic. Negociem, dar nu trecem peste o linie roşie. Folosind expresia plastică a unei voci puternice a politicii româneşti, dacă broasca este foarte mare, să nu te chinui să o înghiţi, că s-ar putea să mori sufocat. Nu există politică cu orice preţ.” (MRU la ADEVĂRUL LIVE, 17 iunie 2015)

Să recapitulăm: până acum, cetățeni, v-am povestit pe îndelete cine ESTE batracianul… de aceea aș încheia, arătându-vă, totuși, și cine NU ESTE! Așadar, BREAKING NEWS: Victor Ponta, declară, cu sinceritatea pe care i-o apreciem cu toții, că NU EL ESTE BROASCA! Iată:

Eu nu sunt o broască râioasă, că nu i-am votat și se pare că am avut dreptate. Să-l schimbe pe dl Orban dacă vor, cu ceva mai bun, dar în astea 5-6 luni România va fi sat fără câini.”( Victor Ponta, AK-24.ro, 14 ianuarie 2020)

Vezi, Rareș? Ia partea bună a lucrurilor: pe Ponta Victor nu trebuie să-l mai înghiți, dragă! Dar nu te bucura prematur… Dan Barna are înălțimea și rigiditatea splendidă a unui stâlp de telegraf… iar dacă și pe dânsul îl consideri vreo specie de broscoi, când o să-l înghiți mi-e teamă că va fi un fel de auto-tragere în țeapă, dar de sus în jos!

                                                                                                            Luminița ARHIRE

*NOTĂ: „Broasca Goliath este, după cum sugerează și numele său comun, cea mai mare broască din ordinul Anura existentă pe pământ. Poate crește până la 33 de cm în lungime, de la bot la orificiul anal și poate cântări mai mult de 3 kg.” (ZOOLAND.ro, Broasca Goliath – Conraua goliath)

 

1 Comment

  1. Anne Ban

    Nimic de adăugat!!! Numai de apreciat autorul acestui articol, pe cat de trist pentru unii, pe atât de nostim, pentru alții!
    Bun de tot – esență tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *