Cadran international

Euractiv: Declarația de la Sibiu e vagă și lipsită de substanță

  Șefii de stat și de guvern din UE reuniți la Sibiu au adapotat o declarație vaga, cu mai puțină […]

 

Șefii de stat și de guvern din UE reuniți la Sibiu au adapotat o declarație vaga, cu mai puțină substanță decât în mod obișnuit, scrie Euractiv.

„Romanian President Klaus Iohannis, European Council President Donald Tusk and European Parliament President Antonio Tajani at the Sibiu informal summit.” (Photo: European Council)

Declarația în zece puncte, asemănată deja de presa cu un „decalog”, a fost criticată și de publicația belgiană Le Soir, care scrie ca Summitul de la Sibiu nu a fost unul despre viitorul Europei, așa cum își propusese, ci unul despre „ambițiile Europei”.

Influența României în redactarea „decalogului” ar putea fi identificată la primul punct, o subliniere vagă a dezacordului față de Europa cu mai multe viteze susținută în special de președintele Emmanuel Macron. Declarația de la Sibiu vorbește despre „o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud”. În rest, după cum scrie Euractiv, declarația este „mai puțin concretă și substanțială decât concluziiile tradiționale ale unui summit, subliniază mai degrabă aspecte largi asupra cărora UE să se concentreze în anii care vin decât să sugereze modalități de acțiune”. Cum declarația a fost vagă, ea a fost aprobată în doar câteva minute de liderii europeni.

Summitul a stârnit interesul presei în special în ce privește disputa politică dintre Franța și Germania, fiecare susținută de mai multe state. Este vorba despre procesul alegerii noului președinte al ComIsiei Europene. Președintele Macron, susținut de Lituania sau Grecia, se opune procesului alegerii capului de listă al partidului câștigător (în cazul PPE, este vorba despre germanul Manfred Weber) și favorizeaza vechea metodă a selectării șefului Comisiei în spatele ușilor închise, de către Consiliul European. „Avem nevoie de un președinte care să susțină unitatea UE și ideile sale fundamentale: solidaritate, democrație, coeziune socială”, care să se opună neoliberalismului și xenofobiei crescânde, iar „acest președinte nu este domnul Weber”, a spus premierul elen Alexis Tsipras.

                                                                                                    Călin MARCHIEVICI (Cotidianul)

                                             

 

1 Comment

  1. cand

    Un miting pentru iesirea Romaniei din UE cand ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *